Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SETMANA DE RECORD ALS NOSTRES DIFUNTS...I FESTA DE HALLOWEEN

SETMANA DE RECORD ALS NOSTRES DIFUNTS...I FESTA DE HALLOWEEN

La setmana que tanca el calorós mes d’octubre d’enguany, excepte els dos últims dies, i comença el mes dels difunts, té moltes connotacions, costums que estan arrelats i altres importacions que no sabem ni perquè estan ací. Ja des de dissabte passat es notava major afluència cap al cementeri que alguns anomenen també "camposanto". Al llarg d’estos dies, fins hui dijous, totes les famílies, sobre tot els més majors, s’ha afanat en netejar les làpides dels seus difunts, per a que "la casa dels difunts" estiga el més agradable possible. Demà divendres, dia 1 de novembre, és la festa de TOTS SANTS, dia que la gent aprofita per visitar els cementeris, també els dos nostres. Es farà a les 12.30 hores una missa al cementeri. Dissabte dia 2 és la Commemoració dels FIDELS DIFUNTS, moment per a recordar-los. Sols es farà la missa de 19.30 hores. 

Però és clar que arribem sempre a confondre les dos festes, encara que són distintes. La festiva és divendres i el "Dia de difunts" és el dissabte, en el cas d’enguany.

Cal saber que l’església celebrarà demà divendres la festivitat de tots aquells, populars o anònims, que ja són sants. A Gata, sense anar més lluny, ja tenim un beato recentment declarat des del passat dia 13 d’octubre, el Pare Juan Crisóstomo de Gata.  Al principi, l’església tenia un dia per a recordar als màrtirs. El Papa Bonifaci IV (608-615) transformà un temple grec en un cristià per a dedicar-lo al cult de “Tots els Sants”. Va ser l´any 840 quan la festivitat començà a celebrar-se l’1 de novembre.

I atenció...la vespra de tots els santificats en anglés seria precisament "All Hallow’s eve". Amb el temps la seua pronunciació ha anat canviant fins a la que coneguem ara per "HALLOWEEN". A que us sona?. Però, a que ningú si li pregunten sap respondre adequadament perquè es fa la festa i que es celebra a Halloween i perquè eixe nom?. És el que té la importació anglosaxona...I resulta que el significat vol dir "la vespra de tots els santificats" mira per on.

"Halloween" i la comparança en els nostres costums de joves

Entre els actes que es faran aquest cap de setmana estan les disfresses dels xiquets, encapçalats pels quintets majors a l’Avinguda d’Alacant des de les 18 hores. A la nit hi haurà discomòbil i disfresses dels majors, tot això preparat per la Comissió de Festes 2014. La vesprada i la nit dedicada a Halloween, un any més.

Sabeu què en pense de tot això?. No de la discomòbil, que això sempre és bo per a traure beneficis i tindre a la gent jove dins del poble, cal no malinterpretar-me, sinó de l’escusa de "Halloween". Malauradament crec personalment que és producte d’una "pobresa cultural", de parèixer que reneguem del poble, de les nostres arrels.

Què us sembla aquesta modalitat moderna i importada d’ultramar?. Caldria que el poble gater i els de la Marina Alta recuperaren les nostres tradicions, costums i llegendes populars al voltant de Tots Sants i els dia dels Fidels Difunts. Clarament "Ens hem americanitzat", no diguem ja "europeitzat".

Molt abans de que xafassen les terres de la Marina Alta les influencies anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes i valencianes, com la nostra, ja era tradició buidar carabasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent. Era el nostre "Halloween" valencià?. Li podríem dir la carabassada i res d’eixe nom tan estrany?. La discomòbil de cada any s’haguera pogut dir "La carabassada", per exemple.

Altres costums

A Gata sempre Tots Sants era i és sinònim de visita al cementeri. Els inicis de la festa de tots sants data del segle IX, l’església destina aquesta festivitat a la memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i la defensa de la fe cristiana. En ella s’integren tota una sèrie de ritus cèltics, dedicats al avantpassats.

La festa de Tots els Sants o com diguem a Gata "Totsants" és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants, la que més s’ha conservat al pas del temps inexorable és la de VISITAR ALS NOSTRES DIFUNTS AL CEMENTERI.

FINALMENT, JO US PROPOSE QUE DEIXEU LA VOSTRA OPINIÓ SOBRE EL QUE DIC. FARIEU ALGUNA ALTERNATIVA PER A RECUPERAR ELS NOSTRES COSTUMS O DEIXARIEU CORRER LA COSA?... i seguir pensant estos dies amb clau Halloween modern importat, sense saber ben bé ni tan sols que vol dir?.

 

0 comentarios