Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEU...? que l’alcaldia constitucional de Gata de 1868 l’ostentava José Diego Diego

Segon dia de continuació de la sèrie que ens porta la història més llunyana i també més pròxima, a "Sabieu...?". 

Hui tornem a llegir la GACETA DE MADRID, que era l’antic BOE al segle XIX. Al nº 237, del 24 d’agost de 1868, que era dilluns (pàgina 14) apareixen detalls interessants de l’Alcaldia Constitucional de Gata.

L’alcalde constitucional era JOSÉ DIEGO DIEGO: Anunciava la primera autoritat del poble que per "aprobación superior" es creava "en este pueblo un partido médico de segunda clase". Hi hauria un metge i un cirurgà. Es donaven 20 dies per a presentar-se i algunes de les condicions eren curioses als nostres ulls d’ara; en aquella època no ho eren: tenia que ser llicenciat en Medicina i Cirurgia; el cirurgà tenia que residir al poble i fer-se càrrec de 100 famílies pobres. L’assistència a les 100 famílies pobres tenia que ser gratuïta. Si passava de cent famílies pobres, per cada una que assistiren l’ajuntament pagava dos escuts més als metges del pressupost municipal. Esl metges, malgrat això, podïen fer els contractes que vulgueren amb les persones del poble a nivell metge. Totes aquestes condiciones es signaven per l’Alcaldia de Gata el dia 11 de juliol de 1868.

FONT: Gaceta de Madrid núm. 237, de 24 d’agost de 1868, pàgines 12 a 14. // Colecciones históricas (1661-1959): http://www.boe.es/buscar/gazeta.php.

0 comentarios