Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¿SABIEU...? que el 2 d'octubre de 1932 es va produir a Gata un succés molt dolent

Un llaurador va matar a un guàrdia municipal, amb una corbella

Abans els diaris no es callaven res i amb pèls i senyals detallaven els fets que ocorrïen per molt dolents que foren, com aquest succés mortal de Gata. Tant el diari "El Dia..." com "Diario de Alicante" com "El Luchador" es feien ressó de la notícia. Els titulars ho deien tot. El primer titulava: "Es muerto en riña un guardia jurado". El "Diario de Alicante" titulava: "Un crimen" i "El luchador" "Suceso sangriento: Un campesino mata a un guardia municipal, con una hoz...El asesino sale tranquilamente del pueblo y toma el camino de Valencia...Un asesinato...Las andanzas del agresor..."

Era el dia 2 d'octubre de1932. Un guarda jurat de Gata Jerónimo Pedrós Signes era mort pels veïns del poble Miguel Mulet i el seu fill a la partida "Amples" del terme de Gata. Estaven recollint pàmpols dels ceps, segons un diari, raïm segons altre diari. El guarda els va denunciar per a un diari i per a altre els va convidar a "que abandonasen lo que habían sustraído". Es va barallar amb ells i li van clavar la corbella "en el cuerpo, atravesándole el corazón" segons el diari "El Dia" i "un formidable golpe en la cabeza" segons el "Diario de Alicante". Va ser detés el fill i conduit a la pressó municipal. El pare va fugir i anaven rere ell. Al final va ser capturat ja a València i "entregado a la guardia civil de aquella capital".

Segons detallava el diari "El Luchador" quan la Guàrdia Civil va arribar al lloc dels fets pensava que seria un accident, però després va veure que el cadàver tenia una ferida "en el costado izquierdo". El pare tenia 57 anys el seu fill que li deien José en tenia 20. El guarda assassinat en tenia 43. El mateix diari deia que la ferida era produïda "en el tercer espacio intercostal". El agressor li digué a la dona, a la caseta, que s'en anava al poble a cobrar uns comptes i va fugir.

El diari "EL Luchador" va més enllà i diu que l'assassí va estar al poble, va comprar a una tenda i allí va recollir cinquanta pessetes que li devien, va beure unes copes i va fugir cap a Ondara. A Pedreguer va prendre bitllet per al cotxe de servei diari amb València i totes les guàrdies civils estaven avisades, per si anava cap a Barcelona que tenia una filla casada.

FONTS: diari "El Dia: diario de información defensor de los intereses de Alicante y su provincia" Any XVIII, Nº 5.167 del 3 d'octubre de 1932; diari "Diario de Alicante" Any XX, Nº 6.576 del mateix dia, i diari "El Luchador; diario republicano" Any XX, Nº 6.706 del mateix dia. // http://prensahistorica.mcu.es.

0 comentarios