Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA PREMSA PARLA de...l'escaldà, tècnica agrícola de dos-mils anys

LA PREMSA PARLA de...l'escaldà, tècnica agrícola de dos-mils anys

La fotografia correspon a la caseta de la família gatera dels Grimalt, als Cauvells, que encara fan molta pansa

Un article de Arturo P.F. desde Dénia es publica hui diumenge dia 16 de setembre, sobre l'escaldà. El títol: "L'escaldà de la pansa", una técnica de dos mil años". Al subtítol: "El museo etnológico de Dénia sitúa en la época romana el origen en la Marina Alta del proceso de elaboración de la pasa que, sin grandes cambios, se ha mantenido hasta la actualidad".

Llàstima que no nomena per a res Gata de Gorgos, el poble que junt a Llíber, Xaló i ail·ladament altres pobles de l'interior, conserva encara l'antic costum de l'adzebib, transformar el raïm en pansa. L'article es concentra més en la part arqueològica i històrica de la pansa. No es posa ni al peu de la fotografia que aquesta pertany a la caseta de la família gatera dels Grimalt, que com sabeu està a la partida dels Cauvells i que us reproduïsc a la capçalera d'aquesta entrada. Gata també està tot un museu vivent de la pansa. La caseta de Carlos i Puri, La Seranda, que ensenya i educa el tradicional fer de l'escaldà.

FONT: Foto i text LEVANTE-EMV, 16-9-2012.

3 comentarios

Un altra que no vol posar el seu nom -

Ole, ole, i ole, molt ben dit Sòfocles

Sòfocles -

Miguel Ángel, no trobes mai res bé, home!!! Açò té un parell de castanyes!!!. Fem una cosa, fes i envía-li tu al Cronista un bon article sobre la elaboració de la pansa. Ara bé, si té que ser molt llarg, cuida l'escriptura una mica, més que res per a que ningú puga agafar un marejol quan acabe de llegir-lo.

MIGUEL ANGEL -

He tenido ocasión de leer el comentario y le faltan muchos detallas, se ve que no ha profundizado lo bastante en el tema, al igual que tienen constancia de otras cosas referentes a la realización de la pasa.