Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¿SABIEU...? que Gata ho va passar molt malament l’any 1908 per la filoxera ( II )

Continuant amb el tema que ens ocupava ahir, sobre la pesta de la filoxera que va deixar molt tocats als gaters l’any 1908, recollim l’article de "La Correspondencia..." del dia 5 de maig d’eixe any. Hi havia dos notes al respecte de Gata. En una adverteix de la visita de un ingenyer i un ajudant del servei agronòmic que hi havien arribat a Gata "con objeto de estudiar la crisis planteada". El breu deia com a remat: "Hay buenas impresiones".

En un altre article deia que "según nos comunican de Gata..." havien arribat els dos tècnics, que el Ministeri de Foment havia promés remetre "para estudiar la crisis que allí se ha planteado en términos deplorables y propusieran remedio eficaz a tal situación". La solució, el Govern esperava donar-la ràpidament (després dels informes dels dos tècnics) "...y el pueblo de Gata procurará con su interés y su solicitud constante que así sea".

De "broma pesada" i "intolerable" es calificava el fet de que portaren els dos tècnics a Gata i després no es fera absolutament res i acabava l’article dient: "puesto que de no dar pronta y eficaz solución a la crisis planteada en Gata, la miseria y la emigración diezmarían aquel pueblo que por su laboriosidad y fértil suelo puede y debe ser próspero".

Demà us conte més coses sobre la filoxera i Gata en 1908.

FONT: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"-Any XXV, Nº 8.249 del 5 de maig de 1908. / /  http://prensahistorica.mcu.es.

0 comentarios