Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

CRÒNICA GATERA: JA VÉNEN ELS REIS...A GATA

CRÒNICA GATERA: JA VÉNEN ELS REIS...A GATA

DEMÀ, REPRESENTACIÓ DEL MISTERI

S’escenifica el text escrit per Antonio Salvá Roselló, en 1968, i adaptat per ell més tard al valencià

Tres actes: Palau d’Herodes, Portal de Betlem i repartiment dels joguets i regals

No té sort el poble i no es fa massa ressó la premsa de l’espectacular muntatge

Creuen que caldria donar-se a conèixer més el Misteri dels Reis fora de Gata o no?

Sempre quan arriben aquestes dades m’agrada traure alguna que altra conclusió de les cavilacions que faig al voltant de la representació dels reis al poble i de tot el que suposa aquest muntatge.

Crec que EL MISTERI DELS REIS té a Gata tres cares ben diferenciades, si em permeten l’expresió. Per una part, la cara amable, bonica, impressionant, del que suposa veure l’espectacle, viure’l, somniar, fer realitat eixos somnis. Per altra, la cara de la feina no vista, la que es fa darrere el teló, com si estiguerem al més pur estil teatral. Hores i hores d’assaig i d’organització, de muntatges, de preparar vestits, trages, paquets.

Però hi ha una tercera cara que any rere any és més visible: NO TÉ SORT EL POBLE. Quan dic això, ho dic en coneixement de causa. Les televisions, les ràdios, els diaris, sols es llimiten a complir, a nomenar, a repassar, que a Gata s’ha fet "el Auto" com diuen encara molts mitjans.

He insistit sempre des del lloc on estiguera que NO ES FA MASSA RESSÓ LA PREMSA DE L’ESPECTACULAR MUNTATGE dels Reis a Gata. I si no, opinem. Alguna vegada s’ha dit que les càmeres de Televisió Espanyola, a la dècada dels anys 60 del segle XX van gravar uns minutets al balcó de Don Julián o al "remolque" que es posava baix, tan s’en dona, l’actuació d’aquells joves que ja feien reis a Gata. ¡¡Allò va ser tot un aconteixement social!!. 

Calia no haver perdut aquells moments i recordar...perquè ara la premsa, fins a hui, no s’ha fet ressó per a res del Misteri dels Reis de Gata. I tot recau sobre la Cavalcada dels Reis d’Alcoi. Enguany amb més motiu perquè va ser declarada Bé d’Interés Cultural. I a la comarca, més importància se li dona i donarà a altres pobles i ciutats.

Tots els gaters saben i coneixen que el què s’escenifica és EL TEXT ESCRIT PER ANTONI SALVÁ ROSELLÓ EN 1968 I ADAPTAT PER ELL MÉS TARD AL VALENCIÀ. Però i la premsa...els ho fem saber?. Els donem a conèixer la complexitat que portat tot quest muntatge i escenificació?. Des de tots els estaments locals, sabem vendre "el producte"? -com es diria en paraules mercantils-. Jo crec que no.

I ara digueu-me: existeix algun poble dels 33 de la Marina Alta que facen aquests TRES ACTES: PALAU D’HERODES, PORTAL DE BETLEM I REPARTIMENT DELS JOGUETS I REGALS com els fan a Gata?. Jo crec que no. I els que no són nadius de Gata o gaters adoptius o residents poden dir, clar això ho diu un gater. Cal comparar fotografies, visionar moments, veure escenaris i després jutgar.

Finalment, i no em faig més pesat, des del blog del CRONISTA DE GATA faig una crida a l’opinió dels usuaris, obrint una finestra tots els dies, des de hui dia 4 al dia 8 diumenge, per a que també reflexionen com ho he fet jo. La pregunta serà:

¿CREUEN QUE CALDRIA DONAR-SE A CONÈIXER MÉS EL MISTERI DELS REIS FORA DE GATA O NO?. ¿PER QUÈ?.

3 comentarios

el gato -

ES el ayauntamiento y la gestora de reyes los que conjuntamente tienen que llamar a las televisiones al igual que lo hacen en la radio y hecerles ver que la noticia es interesante para quien no lo conozcan,e insistirque al final llega la recompensa, pero si se hace solo una vez y se deja nada llega al final con exito como ocurre con otras cosas en Gata es una lastima.

un gater -

Per suposat que ens mereixem molt més ressó, però nosaltres i les nostres autoritats poc podem fer en eixe sentit. Poc, en relació al que ja fem, clar.

Es una injusticia que, per canals, a nivell nacional, com Antena 3 o La primera de TVE, ens mostren alguns actes que són clarament inferiors en tots els sentits al nostre i que a Gata ni tansols la anomenen. Però crec que hem de continuar esforçant-nos per fer-ho tant bé com ara i no fer cas si els mitjans ens donen coba o no. El misteri dels reis es nostre i està fet per a nosaltres, els gaters. Ara qui vullga que vinga i qui no que es quede a sa casa...

Anònima -

Jo pense que s'ha de donar més a conéixer. Igual tú com a cronista oficial de Gata podries fer com altres molts cronistes i fer campanya de difusió. Pense que hauries de demanar ajuda a l'Ajuntament també. De totes maneres, enguany no és l'any, destaca Alcoi. Ara, com es podria fer que declararen els reis de Gata un bé d'interés cultural?