Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA RELIGIOSA. Visites de l'Arquebisbe titular de Methymna. 1950 i 1956.

HISTÒRIA RELIGIOSA. Visites de l'Arquebisbe titular de Methymna. 1950 i 1956.

Demà és el gran dia per a la comunitat religiosa i parroquial de Gata, donat que es produïrà de 9.45 a 17 hores la visita de l’arquebisbe de València Carlos Osoro al poble.

Abans d’això recordem altres visites a la parròquia d’arquebisbes anteriors.

Un arquebisbe peruà, Monsenyor EMILIO LISSON CHAVES, que va ajudar a la diòcesis de València també va estar en Gata.

La primera Visita Pastoral la va fer els dies 20 i 21 de novembre de 1950. L’Arquebisbe Titular de Methymna, en nom i per delegació del Excm. y Rvdm. Sr. Arquebisbe de València, Dr. En Marcelino Olaechea Loizaga, el dia 20 un “Inmenso gentío le esperaba en las afueras de la Villa”...”La población aparecía espléndidamente engalanada con colgaduras. Más de treinta arcos de triunfo se habían levantado”. Anava acompanyat del Dr. En Roque Ruíz Ros (Secretari de la Visita).

Al dia següent 21 de novembre...celebrà la Santa Misa en la qual comulgaren 956 homes i 1.258 dones. A les 12 administrà la Confirmació a 106 xiquetes i 117 xiquets. Per la vesprada a les 4, procesionalment, es dirigí al Cementiri.

Era Rector Regent En Manuel Castelló Quilis, sent ajudant com a coadjutor el seu germà En Francisco Castelló Quilis.

SANTA VISITA PASTORAL: 13 i 14 de juny de 1956 (Extracte)

A les 8 hores de la vesprada...arribà el Senyor Arquebisbe de Methymna, Excm. i Revdm. Dr. N’Emilio Lissón Chaves a la Parròquia...acompanyat del V. Sr. Dr. En Roque Ruíz, Secretari de la Santa Visita. A les afores de la població fou rebut pel molt Rv. senyor Arxiprest de Dénia i Rector de Gata de Gorgos, En Vicente Llopis Bertomeu; Coadjutor En Vicente Costa Costa. Celebrà la Santa Misa en la qual comulgaren al voltant de 700 fidels...A les 12,30 administrà la Confirmació a 137 xiquets i 121 xiquetes....No es poder anar al Cementiri pel calor.

Però...qui era aquest arquebisbe peruà?. Què feia ací a la diòcesis?.

Emilio Trinidad Lissón Chaves naixqué a Arequipa (Perú) el 24 de maig de 1872 i va morir a València el dia de "Nochebuena" de 1961. Va ser un sacerdot vicentí i el 27 arquebisbe de Lima.

Quan el van fer Arquebisbe titular de Methymna va demanar tornar a Perú, per li van aconsellar no tornar. A partir de 1940 va ser sol·licitat pel Cardenal Pedro Segura de Sevilla i per Monsenyor Marcelino Olaechea de València, per a què actuara com a bisbe auxiliar en ambdues diòcesis, en vista de la necesitat de personal, a la post-guerra.

Va fer una impresionant labor pastoral i es guanyà el carinyo de innumerables fidels. Ací li deien "el Bisbe dels pobres".

Està soterrat a la Catedral de Lima des de 1991. L’any 2003 s’inicià el seu procés de beatificació i l’any 2008 es trobava ja clausurat en la seua fase diocesana.

FONTS: Llibre de Visites Pastorals, Arxiu Parroquial Església Sant Miquel Arcàngel, Gata (Extractes) i http://es.wikipedia.org (text i foto).

 

1 comentario

vicent font pedro -

Miguel, tots els bisbes auxiliars son bisbes "titulars" de seus extintes. Son tituls, podríem dir popularment, "d'adorno". Monsenyor Lisson va deixar de ser arquebisbe de LIma perque ací va canviar el regim i ell havia estat molt lligat al govern dels anys 20. Efectivament sembla que era un home molt bo i molt estimat, encara que, evidentment, hi ha que contextualitzar-lo en la seua epoca per entendr'el. T'explique que aquest bon home té part de culpa de qu jo estiga per ací, perque d. Miguel Roca, arquebisbe de Valencia, va vindre a Lima a organitzar la tornada de les restes funeraries de Monsenyhor Lisson i es va donar conter de la enorme manca de preveres que patia la inmnesa Lima. Aleshores va decidir obrir la col.laboració entre la diòcesi de Valencia i la de LIma-nort, que era, i és, la més poblada i amb menys preveres, perque es la més pobra. Així arribaven mossen Vicent Folgado i mossen Cesar Buendía, primers valencians en vindre i començava aquesta història.