Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS REIS ALFONSO XIII I VICTORIA EUGENIA, ALCALDE I ALCALDESSA HONORARIS DE GATA. 1925

ELS REIS ALFONSO XIII I VICTORIA EUGENIA, ALCALDE I ALCALDESSA HONORARIS DE GATA. 1925

Des de hui aniré omplint la història local de Gata a base de anecdotaris que exposaré per a tots vostés sense portar cap ordre cronològic, ja que sempre em deixaria alguna cosa si així fora.

Escorcollant l’arxiu i les dades, em vaig fixar l’altre dia en una nota anecdòtica i curiosa: SS. MM. N’Alfonso XIII avi de l’actual Rei d’Espanya- i Na Victoria Eugenia, van ser nomenats en 1925 per la Corporació Municipal d’aleshores, Alcalde i alcaldessa honoraris de la Vila de Gata.

La Corporació Municipal que presidia l’alcalde Francisco Moratal Giner (1) ho va adoptar en la seua sessió del 15 de gener de 1925. S’acordà nomenar una comissió de regidors “lo más amplia posible” per a desplaçar-se a Madrid el dia 23 de gener, amb la finalitat de lliurar a SS. MM. “los preciados nombramientos”. Llàstima no tinguem notícia d’aquell viatge, qui va anar i com va ser l’acte de recepció.

Però que va portar a aquelles persones a nomenar als Reis. Ho va explicar el mateix alcalde a la sessió plenària:

“Dados los difíciles momentos que atraviesa la patria en los cuales el Directorio Militar, secundado por los elementos del país conscientes de su deber, tratan de reconstruir la Nación, bajo moldes nuevos para conseguir un perfeccionamiento político y social, más en consonancia con la vida moderna del país, habiéndose pretendido por algunos mal llamados apóstoles de la libertad, desprestigiar las personas augustas de nuestros Soberanos, pretendiendo robarles el cariño que nuestro pueblo profesaba a sus Reyes. El prestigio de nuestro Monarca salvó los Pirineos y los mares y todas las Naciones que intervinieron en la gran guerra, deben una gran simpatía por el trabajo sin tregua ni descanso y con altruismo sin igual, puesto en práctica a favor de los heridos y prisioneros de todos los pueblos. Con tal motivo, la misma campaña de difamación iniciada en su contra desde el extranjero, merece protesta unánime de todos los buenos españoles, haciendo eco de la misma...”

BIBLIOGRAFÍA Y DOCUMENTACIÓN:

Tomos dels Plens municipals. Arxiu Municipal. 1925.

FOTOGRAFIA EXTRETA DE LA PÀGINA WEB: http://www.vanitatis.com.

NOTA: (1) El 20 de febrer de l’any anterior 1924 inicià el mandat d’alcalde, Francisco Moratal Giner. Era metge titular de la població i va renunciar al càrrec, per ser incompatible. Sigué l’alcalde número 11 del segle XX.

 

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

A Nadal hi hauria molt que comentar, tenim més temps. Et sonarà l'anècdota perquè jo ja la vaig publicar en un programa de festes com a anecdotari.
Per altra banda, desconec la intencionalitat de nomenar alcalde i alcaldessa. Ara, voler alguna cosa a canvi, pues és possible. Sempre s'espera, encara que els reis poc sabrien de una vila com Gata.

JJ -

Hola

En primer lloc bon Nadal, es tard per a diro pero no tenia res que comentar en els últims dies, em sona molt eixa anècdota que contes, saps si en eixe missatge que anaven a portar-li al rei hi havia alguna segona intenció?