Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Dionís. També és Sant Abraham i Sant Joan Leonardi.

El dia 9 d´octubre és el dia de la mocadorà. És la commemoració de SANT DIONÍS, el sant dels valencians. La mocadorà respon a un sentit de gentilea cap a la persona amada. Els homes regalen el 9 d´Octubre dolços de masapà envolts en mocadors a les seues núvies i dones.

La festa també es coneix per Sant Donís, nom amb el que és més conegut en València aquest sant prelat bisbe d´Atenes durant el primer segle de l´ era cristiana, i que en l´antic regne de València es coneixia com el festeig dels enamorats valencians o el de la mocadorà. Fou el primer bisbe de París, i junt amb el prevere Rústico i el diàcon Eleuteri, van patir a les afores de la ciutat, al segle III.
 
Es commemora hui també a SANT ABRAHAM, patriarca i pare de tots els creients, que, cridat per Déu, va eixir de la seua pàtria, la ciutat d´Ur de Caldea. Manifestà tota la seua fe en Déu, esperant contra tota esperança al no negar-se a oferir en sacrifici al fill unigènit, Isaac, que el Senyor li havia donat, ja vell, de la seua esposa Sara.
Finalment, també és hui SANT JOAN LEONARDI. Nascut a Diécimo (Itàlia) en 1541 va morir a Roma en 1609, sent canonitzat en 1938. Fou fundador de l´Orde Catòlica Romana dels Canònigs Regulars de Premonte. Fou rector.
Pel que fa als refranys, i més quan ara (22.30 hores de dissabte dia 9) ha començat la pluja, en porte un del temps, ja que llampa, trona i fa pluja:
 
TRONS D’OCTUBRE, ANY DE DILUVI.
FONTS:
www.santopedia.com i http://www.lasprovincias.es (Article de M.A.F titolat: "La mocadorà de sant Donís").

0 comentarios