[if IE][endif]
Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.834): AQUELLS XIQUETS D’ABANS (propietat del 1er convidat X aniversari, Francesc Mulet)

20200425165954-3.-amb-paco-fill-del-tio-kiko-llumero-telefunken-carrer-la-bassa.jpg

Comence la sèrie de fotografies d’abans dins de la de Fotografies Antigues (Gata en el record). Ja que els xiquets eixiran al carrer diumenge dia 26, després de més de quaranta dies en casa per la pandèmia, la dedique a tots i totes, ells i elles. Són "Aquells xiquets d’abans".

Pertany la instantània al primer col·laborador dels especials del blog, que apareix en la fotografia, Francesc Mulet i Ruís. Corria la meitat del segle XX, els xiquets jugaven pel carrer. Ací teniu a Paco Mulet, mirant la foto a l’esquerra, i a Paco Signes "Telefunken", a la dreta, amiguets del carrer la Bassa, on vivien a la seua infància.

FONT: Foto propietat de Francesc Mulet (1er convidat, especials X aniversari blog)

25/04/2020 16:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) (1.833): AQUELLES FESTES DE 1993!!

20200408211246-palmeral2-copia.jpg

Una altra fotografia de les festes d’abans. Eren les patronals i el veïnat havia adornat el carrer Palmerar Baix. Es volia imitar l’esplanada d’Alacant al pis o a la Plaça Nova d’abans?. Corria l’agost de 1993. Molt colorit. La foto és propietat de Vicente Mulet Ballester.

08/04/2020 21:12 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.831, 1.832). ENTRADA DE BOUS, RAVAL

20200406164157-bousraval-copia.jpg

Podrien ser les festes de Sant Antoni o les patronals. Any 1980, possiblement. És una entrada de bous quasi desconeguda, ja que els bous anaven pel carrer Palmerar Alt, al Raval de Gata. Les dos fotografies, perquè no he volgut separar-les, són de Vicente Mulet Ballester, que les va fer des de dalt del marge a les Mirandes. A una d’elles vegeu al Xarero torejant, a altra com s’arrimen cap als canyissos i la furgoneta, al començament del camí. Relíquies que van eixint pels caixons.

FONT: Fotos propietat de Vicente Mulet Ballester.

06/04/2020 16:34 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.831). Tendes d'artesania, anys 70

20200331084256-canastesfr-copia.jpg

Vos passe la fotografia que va publicar fa uns dies l’amic Carlos Fuster Montagud a la pàgina Marina Alta antigua, junt amb altres, totes elles relacionades amb el boom de "les canastes, l’artesania" a Gata, dècades dels 70 i 80 del segle passat. Per a mi era inèdita la imatge que us mostre. Es va fer des de dins de la tenda de canastes de Pepe Torres i Pepita Oliver, del xaflà del carrer Calvari amb la N-332 (hui és una tenda d’alimentació). Enfront es poden veure les altres tendes del barri La Font del Riu i com eren totes seguides, hui lalauradament desaparegudes totes. Enyorança comercial del poble!! 

FONT: Foto pujada al facebook per Carlos Fuster Montagud.

31/03/2020 08:39 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.830). PASSACARRER FESTES SANT ANTONI

20200330114126-xap7-copia.jpg

Seguim descobrint més fotografies que m’envia Vicente José Grimalt Bolufer. Ací tenim les mateixes festes que a l’última fotografia. Un passacarrer i de festers davant Antonio Signes amb María, dona de Geroni. Darrere el sempre recordat Toni "Porra" junt amb Tonica, la mare de Vicente José. Si ens fixem Toni porta de la mà al seu nét menut. Darrere tres xiquetes i al fons els músics que feien de xaranga. Vegem a Pepe, fill de Maria, i José María, els dos amb les trompetes.

FONT: Foto que aporta Vicente José Grimalt Bolufer.  

30/03/2020 11:41 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.829). FESTES SANT ANTONI

20200328090728-xap1-copia.jpg

En temps de confinació no perdem el fil de les fotografies antigues. Hui anem de festa. Aquelles enyorades festes de Sant Antoni. La fotografia ens la facilita Vicente José Grimalt Bolufer. Repartiment del pa beneit de Sant Antoni de Gata. Al voltant del 17 de gener. Els festers Antonio Signes, la dona de Geroni, la dona de "Xaparro". Dones del Raval conversant amb ells i al fons Juanito Escortell, davant d'ell la seua dona. Al costat, Antonio Costa "del Penyó".

FONT: Fotografia facilitada per Vicente José Grimalt. 

28/03/2020 09:07 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.828). COMISSIÓ DE FESTES 1980 (Aporta Vicen Soler)

20200324174801-comi80-copia.jpg

La fotografia és de Pons però l’ha pujada al facebook Vicen Soler, perque ahí estava sa mare, que formava part de la comissió de festes 1980. Moltes de les persones ja no estan entre nosaltres. Els recordem, a ella, a tots i totes.

Anem a esbrinar qui formava part de la comissió. Agatxats estan: Salvador, Antonio Salvá i Pepe Salvá (+). Sentats estan Paco Caselles, Rosa (la mare de Vicen) (+), Pepe Parrí (+), dos quintes d’eixe any: la germana de Manolo Roselló i Pepita Palonés; Marisol, María Ángeles i Vicente. Plantats: Pepe "Sereno" (+), Aurelia, darrere els major dels germans Soler. Antonio "de la Cotxa" (+), seguint per davant Joaquina Frasés, darrere María Vicenta, Antonio Monfort, Francisco García i Antonio "Beterano" (+), davant d’ells Pepa. Al costat Amparo Coloma, que va presentar el festival d’eixe any amb el que vos escriu. Vicente "Porró" (+), Marita, darrere Rosa Roselló (+) i la mare de Pepita Palonés (+). De nou davant, Isabel i Jesús (+). 

FONT: Foto propietat de Vicen Soler, publicada al facebook per Vicen Soler.

24/03/2020 17:33 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.827-. Placeta de Sant Antoni (Foto: Vte.J. Grimalt Bolufer)

20200204080900-placeta.jpg

Recupere la série de fotografies antigues de Gata, amb permís de Vicent J. Grimalt Bolufer, que la va publicar fa quatre dies al facebook i que té molta història. La PLACETA DE SANT ANTONI al Raval gater. Era abans dels anys 60 del segle XX, més de mig segle de foto, encara no estava asfaltat. Observeu les portes velles de l’esquerra.

Les cases del raconet, que van donar després nom al bar Raconet, encara que allí va estar el Bar Xaparro, de la família de Vicent. Mireu que posaven la cartellera del cinema a la paret. La fornícula del sant patró de la placeta adornada io la xiqueta baix. Casa Boira i la motocicleta, tal vegada una Velosolex...Moltes plantes i flors. Un encant de fotografia. Gaudiu-la.

FONT: Foto aportada per Vicent J. Grimalt Bolufer.

04/02/2020 08:08 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.826- GATA EN LA GUIA DE CARRERS DE 1974 D'ALACANT

20191128142306-portada.jpg

GATA FORMA PART DE LA GUIA DE CARRERS D’ALACANT

Trobem a la xarxa Internet una documentació històrica sobre Gata, per mig d’un llibre d’Alacant publicat en 1974. Es tracta del llibre "Alicante, sus calles antiguas y modernas" escrit aquell any pel presbíter Gonzalo Vidal Tur, aleshores Cronista Oficial de la Excma. Diputació d’Alacant. És un llibre pioner en l’estudi dels noms de carrers de la ciutat d’Alacant. L’exemplar físic es pot consultar a la biblioteca auxiliar de l’Arxiu Municipal.

A la pàgina 339 apareix el carrer GATA DE GORGOS, abans dit "Afueras" i "Ruíz de Alarcón". Està pels barris de Rabasa Alta i el districte 5é dels Àngels. Se li va posar el nom per la corporació municipal d’Alacant en la sessió 30 d’abril de 1955, com especifica l’autor.

Cite textualment el que escriu Vidal sobre el poble de Gata que dona nom al carrer en qüestió: "A las márgenes del río Jalón, encontramos a Gata, con frondoso arbolado en sus calles, cuya principal se extiende sobre un kilómetro. En su plaza mayor se encuentra la parroquia de San Miguel. En Gata tuvo el ducado de Almodóvar su antiguo palacio; destinado en la actualidad a vivienda, siendo uno de los mejores edificios de la población. En las afueras del pueblo existe un ermitorio de 1762, dedicado al Santísimo Cristo, de gran devoción. El patrono del pueblo es San Miguel. Las fiestas se celebran, las dedicadas al Santísimo Cristo del Calvario, el 6 de agosto, y las de San Miguel en septiembre."

Altres pobles tenen el nom de Gata de Gorgos entre els seus carrers, com Dénia, Pedreguer (nom popular), Xaló o Teulada. També el riu Gorgos té carrers en pobles i ciutats com València.

FONT: Portada del llibre, Ajuntament d’Alacant.

28/11/2019 14:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): -1.825-. PEPE PEDRÓS "NELA" VA FORMAR PART DEL CONJUNT "BRUJOS NEGROS", ANYS 70

20191028143546-conjunt.jpg

El gater Pepe Pedrós Diego (15-12-1949 a 1-5-2008), més conegut com Pepe "Nela", a més de ser conegut per la seua tasca de Cap de la Policia Local fins la seua enfermetat, tenia una altra gran afició, la música i com a instrument la trompeta. Pepe va formar part de la banda Unió Musical de Gata i també del conjunt musical "Brujos Negros".

Hui es publica a la pàgina de facebook "Músicos de Dénia y Marina Alta de los 70’s" una fotografia dels anys 70, on Pepe apareix el tercer per l’esquerra mirant la imatge i portant una camisa blava. La foto és de "Conjuntos valencianos" i resa textualment: Ç

"Foto del cartell del conjunt BRUJOS NEGROS realitza al final de la carretera de LES ROTES en DÉNIA. Este grup es va formar en la població d’ONDARA en 1967 per els ondareros Juanjo Mengual "Marquet" (veu solista),Juanjo Alberola (guitarra),Vicent Aranda (baix eléctric),Juan Antonio Esteve (bateria) i Ximo Mengual de BENIGEMBLA (organo). La pista de ball d’ONDARA "Mi Jardín" va ser el lloc del seu debut i de moltes més actuacions del conjunt pero també van actuar per el salon "Diana" de DÉNIA,la pista del "Nano" a TAVERNES DE LA VALLDIGNA i al "Casino" de GANDÍA entre altres llocs. A principis dels 70 van haver importants cambis en el grup van entrar Pasqual Roig "el Sequier" de PEDREGUER (organo), José Pedrós "Pepe de Nela" de GATA DE GORGOS (trompeta) i José Molina de DÉNIA a la veu solista que ja portaba una llarga etapa de cantant per la MARINA ALTA. El grup va continuar al llarg dels anys 70 hasta la seua disoluçió a l’arribar les discoteques.! Guay del Paraguay."

En la fitxa musical nomena, com destaque en blau, a Pepe.

També trobem una fitxa per al conjunt "Brujos Negros" on va tocar el gater Pepe Pedrós al llibre "150 Anys de Música i Ball a la Marina Alta", una publicació dirigida per Francisco Carrió i coordinada per Antoni Reig.

FONT: Foto "Conjuntos valencianos". Facebook: "Músicos de Dénia y Marina Alta de los 70’s".

28/10/2019 14:35 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.824): PLAÇA DE L'ESGLÉSIA AMB EL PILÓ, ANY 1967 (foto: Emilio Signes, publicada per Antonio Monfort)

20191010173309-pla-apiloes-copia.jpg

La foto era tan esperada que vos la faig arribar. Una joia fotogràfica que es remunta a 1967. Trobem, per fi, una foto en la que es veu clarament el piló i com era d’estret el carreret que portava el nom del monolit de pedra, per al que s’accedia a la Plaça de l’Església.

APROFITE AL REPUBLICAR-LA PER A DEMANAR QUE SI ALGÚ TÉ FOTOS O IMATGES ON ES VEU TAMBÉ EL PILÓ, PODEU FER-ME-LA ARRIBAR (ja sabeu, mivisig@gmail.com o al meu facebook). LA PUBLICAREM DE SEGUIDA.

Però seguim amb la "potent" foto que ens ocupa. Emilio Signes li la va facilitar a Antonio Monfort. Monfort l’ha publicada al facebook i amb molta cura ha fet una explicació de tots els detalls que s’observen en la mateixa, que són rics i ens transporten a aquella època.

Cite textualment el que ha publicat Antonio Monfort, qui és el que ha donat a conéixer pel facebook la fotografia de la dècada dels 60 del segle XX d’aquest lloc tan neuràlgic, històric i típic:

"Aquesta foto  és un privilegi que me la passe l’amic Emilio Signes perque és bastant interessant per varies coses. En primer lloc, perque es veu el piló que donava nom al carrer, i esta imatge l’amic cronista la tenia mol buscada.
Per altra banda, cal observar al Sr. Rector D. Vicente llopis que ve de combregar de impedits. Vesteix sotana i roquet i esclavina per cobrir al Santíssim.
S’observa al home del cantó agenollat amb reverència per que passa el Nostre Senyor (-ahí advertim que possiblement ha deixat la moto "aparcada" per a fer la genuflexió-).
El dos (-xicons-) que vant davant del rector són dos escolans, un porta la llanterna i l’altre el llibre i toca la campaneta per avisar que passa el Santíssim.
Interessant són les dues cases cantoneres que ja no estan com ara podem contemplar a la plaça. La moto aparcada sobre la paret, baix del tauler d’anuncis de l’ajuntament.
La imatge és de 1967 i propietat d’Emilio Signes que ell la va fer des de dalt el campanar siguent escolà. Espere que la gaudiu" (
-dir també que feia tan sols quatre anys que s’havia elevat el campanar i les campanes i per tant el forat estava buit-). També dir que es veu a un dels cantons de la fotografia un trosset de la font. Es podia dir aleshores "Ie el piló, ie la font".

FONT: Foto publicada a facebook per Antonio Monfort, propietat de Emilio Signes, Gata.

10/10/2019 17:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record), 1823. Article sobre Gata, 1940. Revista Blanco y azul, Valencia (Todocolección)

20190923065912-smiq.jpg

Reprenc la série de Fotografies i documents antics relacionats amb Gata i ho faig amb una revista que s’oferta a un portal de venta d’antigüetats i que he trobat per Internet. Curiosament el portal "ThingCorner" i també "ebay" ofereixen al comprador la revista datada en 1940, en plena postguerra. La revista "Alicante. Devociones. Ciudades. Historia", que és una publicació de "Blanco y Azul" de València, de la que diu el portal " que es tracta d’un homenatge de devoció i amor a les imatges i devocions de les ciutats i pobles de la província d’Alacant", incidix en patrons i pobles. A Gata, Sant Miquel Arcàngel, patró de la parròquia. Com estem a la setmana del sant titular d ela parròquia i diumenge 29 serà la seua festa major, és bo recordar alguna informació de Gata i Sant Miquel de fa 79 anys.

Es mostra l’article amb la portada i quatre pàgines. Curiosament, d’ahí el meu interés, està oberta la revista pèr la pàgina 59, que correspon al poble de GATA DE GORGOS i apareix una imatge de Sant Miquel, que no és l’actual de l’altar major ni la que processona pels carrer de Gata. Recordem que la revista s’editava en 1940. Es poden entrellegir, perque ho permeten les fotografies, curiositats de l’època de Gata, de les quals destaque algunes: diu que el carrer més llarg es diu "Avenida Canalejas" que "tiene frondoso arbolado y cerca de un kilómetro de longitud". Es tracta de la Carretera.

Parla també de l’Ajuntament: "La Casa Consistorial tiene dos pisos y está en la calle del Horno". Diu que l’aigua potable "procede de los manantiales de la partida de Cuadro, y por medio de un canal de mampostería es conducida a la fuente pública y al lavadero que hay en las afueras del pueblo" (està parlant de la font de la Plaça de l’Església i de la Rana).

Quan parla del patró Sant Miquel diu que "se celebran fiestas en el mes de septiembre, fiestas que todos los años resultan muy lucidas y animadas".

Curiós reportatge de 1940 sobre Gata de Gorgos.

FONT: Imatges captures de pantalles i informació extretes de "Publicaciones Blanco y Azul". Valencia. 1940. Producte que s’oferta al portal "Thingcorner". Si vos interessa adquirir-lo PUNXEU ACÍ i coneixereu més detalls del mateix.

23/09/2019 06:56 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1822. Programa del V Concurs Local de Palomes Esportives (1951)

20190707172017-programa1951-copia.jpg

Seguint amb el món dels colombaires de Gata, ja que divendres es va homenatjar a dos veterans Vicente Pedrós i Pepe Mengual, hem rebut de la societat gatera, que a la vegada ho va rebre d’un aficionat colombaire de Pedreguer, el programa de mà del V Gran Concurs Local de Palomes esportives de Gata de Gorgos, que es va celebrar el 29 d’abril de 1951. Organitzava la Sociedad Colombicultora "Gatense" i patrocinava la Delegación Nacional de Deportes de F.E.T y las J.O.N.S., el Comité Olímpico Español y la Federación Española de Colombicultura.

Començava "A las cinco de la tarde y previo disparo de un cohete" i "a las ocho y cuarto terminará el concurso con el disparo de otro cohete". Vuit eren els premis que s’atorgaven, quatre copes i quatre regals: del M.I. Ayuntamiento de Gata i tres copes de la societat local, després un regal de "Café de Corder" i tres més de la societat local.

I si curiós resultava la tapa del programa, dins apareixien els colombaires que hi participaven. Aixina podem saber l’any 1951, fa 68 anys, qui eren els que volaven els coloms, els socis de la colombòfila gatera. També estava, entre altres, l’homenatjar Vicente Pedrós Pons, a més de Carlos Mulet Redal, Antonio Mestre Monfort, Bautista Diego Cervera i Luis Vidal Mulet,...(podeu veure’ls a la fulla, igual que els noms de les palomes esportives, que els posaven noms curiosíssims, com "María Candiles" o "Barrabás).

FONT: Programa del concurs, facilitat per la Societat de Colombicultura de Gata.

07/07/2019 17:15 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): nº 1.821. CARNET DE COLOMBAIRE 1947 (Vte.Pedrós Pons)

20190705085500-carnetvteparra-1-copia.jpg

Hui és un dia especial per a la Societat Colombòfila de Gata. Els socis faran dos homenatges sentits i merescuts. Un, el de Pepe Mengual (Pepito Paula). Altre, el de Vicente Pedrós (Vicente la Parra). Precisament, el document i fotografia antiga és de Vicente la Parra. Podeu llegir: "Federación Regional de Sociedades Colombiculturas de Palomas Buchonas de la Región de Levante". El "Carnet de Identidad" està datat el 2 de gener de 1947 a nom de Vicente Pedrós Pons de Gata de Gorgos i figura al document la seua fotografia de fa 62 anys. Com vegeu el document porta tota classe de segells i signatures. La resta de complimentació no es llig molt. Tot un tresor i un record de l’esport tan volgut per a Vicente i també per a Pepito.

FONT: Document propietat de Vicente Pedrós Pons.

05/07/2019 08:47 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.820): ESCALDÀ A LA CASETA DEL PONT, 1954

20190609174302-fotorosaporra1954-copia.jpg

La fotografia que reprén la série de fotografies antigues gateres és de Rosa Signes Diego. Ella és una de les xiquetes que apareixen al voltant dels canyissos. Ella diu que és sempre un bonic record. Li agraïsc el permís per a publicvar la foto. Era l’estiu de 1954. S’escaldava a la caseta del pont de la família "Porra". La uela Ana María apareix de negre amb mocador. El uelo Modesto té la caça en mans. Acaba de deixar el raïm escaaldat damunt del canyís. Agatxades es troben Rosa i Anita "Porra". L’altra xiqueta del quadre rural agrícola més freqüent en eixe temps és la bessona de Rosa, Ana María. El jove que ajuda i té algun raïm en la mà és Jaume "de Loriana". El poc espai que tenien estava ben aprofitat. Vegeu els canyissos escampats al sequer pràcticament damunt de la pila.

S’identifica la caseta, perque al fons es veuen els dos molins de Pedreguer, al Tossal. Hui en dia no es veurien. S’aprecia a mitat de la fotografia part dreta el tratzat de la carretera general per dalt del pont. En segon terme també es veu el terraplé de la via del tren, just passat el pont de ferro sobre la carretera.

FONT: Foto propietat de Rosa Signes Diego.

09/06/2019 17:28 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (la 1.819): CARRER DUQUESSA D'ALMODÓVAR D'AHIR (foto de A.M.) I DE HUI

20190516120244-duquessa-copia.jpg

Comparar i observar. La fotografia de dalt la pujava Antonio Monfort al seu facebook mostrant-nos una imatge dels anys 60 del segle passat, quan encara els carrers i les voreres eren de terra. Era i és el carrer Duquessa d'Almodóvar. La fisonomia del mateix no ha canviat. També es diu popularment el carrer de Ca el Tramusser. La fotografia de dalt la va publicar Antonio Monfort al seu faacebook i és del seu arxiu, la caixeta dels records. La de baix està presa del mateix lloc ahir mateix. Els separen uns 60 anys de distància.

FONT: Foto superior pujada al facebook per Antonio Monfort.

 

16/05/2019 12:02 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (la 1818): CARRER ROQUETES D'AHIR (foto de A.M.) I DE HUI

20190413180747-roquetescompo-copia.jpg

Comparar i observar. La fotografia de dalt la pujava Antonio Monfort al seu facebook mostrant-nos una imatge quasi inèdita, la del començament del carrer Roquetes, quan encara no estava urbanitzat el carrer, quan no s’havien construint els blocs de pissos i més enllà del carrer estava el Barranquet i les velles cases, com s’observa. La fotografia de baix feta aquest matí està presa des del mateix lloc. Vegem la diferència amb uns 60 anys de distància.

FONT: Foto superior pujada al facebook per Antonio Monfort.

13/04/2019 17:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.817- (una targeta de soci del futbol gater, any 60)

20190223211204-carnefutbol-copia.jpg

Gràcies a la nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá podem gaudir d’aquestes relíquies com la targeta de soci del seu bisavi. Era del GRUPO DEPORTIVO GATENSE, la número 324, corresponia a Matías Monfort Mulet. Al carrer li posava P/Iglesia, Gata de Gorgos. La data, 1er de desembre de 1960. signaven president i secretari i posava que era intransferible. Per la part posterior hi havia requadres de cada mes, de desembre fins l’altre novembre i cada mes li segellaven la targeta. Posava una nota important i deia que la targeta no donava dret d’accés al camp si no estava al corrent del pagament.

Recordeu que el camp de futbol del Grupo Deportivo Gatense estava a les Alcolaies davant del Grup Escolar. L’esplanada era de 1958 dos anys abans.

FONT: Fotografia del document, nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá.

23/02/2019 20:56 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.816- (Pont, riu, Penyó, Centre Parroquial)

20190124220140-20190104-172205-copia.jpg

Una nova fotografia antiga (la 1816) que ens transporta a principis dels anys 50 del segle XX. Des de dins del llit del riu Gorgos es poden veure els dos pilars del pont de les Alcolaies, les cases del Penyó que donaven al riu i a la part dreta de la imatge el centre parroquial per acabar, sols plantat l’edifici amb rajoles. Podem fer una comparació del llit del riu: abans amb molta grava, tot pla i blanc, ara amb les pedres blanques que resalten i que anomenen alguns l’estret, més vegetació i altibaixos produits per l’erosió.

FONT: Fotografia de la nova col·lecció de Ana Pedrós Salvá.

24/01/2019 21:57 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.815- Especial Reis. El Palco d'Herodes a Ca Don Julián. 1968-1969

20190105165628-20190104-171634-copia.jpg

Una altra fotografia de fa mig segle, de la festa que estem vivint hui. De la mateixa col·lecció de Ana Pedrós Salvá. Els anys 1968 i 1969 van ser claus, l'origen de com coneixem els reis ara i el "Palco" d'Herodes que deiem. Es feia a la Plaça d'Espanya davant de Ca Don Julián el metge i alcalde. Fins i tot les cadires de l'escenari eren d'allí. A la imatge, Herodes parlant amb dos dels tres reis mags. Podia ser el primer any del "Auto de los Reyes Magos", que va escriure Antonio Salvá Roselló i que ara el tenim modificat i traduit al valencià per ell mateix.

FONT: Foto de la col·lecció de Ana Pedrós Salvá.

05/01/2019 16:56 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.814-. Especial Reis. Arribada dels Visirs Reials (2 de 2)

20190105111638-pagesabansaps-copia.jpg

Per completar l’efemèride d'ahir, el dia dels pages, com molts anomenem a la vespra del Misteri de Reis a Gata, una altra fotografia de la col·lecció de Ana Pedrós Salvá, que ens recorda com es vivia fa mig segle la festa. Si anaven darrere els xiquets i xiquetes, hui segueixen fent-ho com es va comprovbar ahir pel tardet. Vestimenta i cavalls, segueix paregut. És la magia de la il·lusió.

FONT: Fotografia propietat de Ana Pedrós Salvá.

 

05/01/2019 11:16 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.813-. Especial Reis. Arribada dels Visirs Reials (1 de 2)

20190104143824-faanareis1-copia.jpg

Els primers REIS de fa mig segle a Gata també tenien tots els al·licients d’ara. La col·lecció cedida per Ana Pedrós Salvá, que era propietat de son pare, ens deixa imatges que ben bé es podrien transportar en el temps a hui, a aquesta vesprada.

En aquesta primera imatge de dos, vegeu als Visirs al carrer Signes, abans carrer Calvo Sotelo. Prop del carrer Sol, amb tota la xicalla rodejant-los i ells anunciant la vinguda dels Reis. Observeu la vestimenta.

FONT: Fotografia propietat de Ana Pedrós Salvá.


04/01/2019 14:38 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.812-. Especial Reis. L'origen. Programes 1968 i 1969

20190103213804-progreisgata6869-copia.jpg

El naixement del MISTERI DE REIS de Gata hem pogut trobar-lo amb fotografies i documents que m’ha facilitat Ana Pedrós Salvá, ja que ho tenia guardat en casa, de quan son pare participava en la cavalcada. Un gran regal de reis en forma de documents, de fotografies. Al llarg d’aquests dies i setmanes aniré posant-vos aquestes imatges, que cobren especial rellevància ara, passat mig segle d’aquelles dates. 

Primer, podeu comprovar en paper el PROGRAMA de la CABALGATA REYES 1968, aquella primera del text de Antonio Salvá Roselló. El programa d’actes resava:

DIA 4: AL ATARDECER, los heraldos de SS. MM. anunciaran al vecindario la inminente llegada de la comitiva real.

DIA 5: A LAS 18,15, en la Plaza de España, apoteósico recibimiento de la regia comitiva y, seguidamente, en el TRONO DEL REY HERODES levantado al efecto, audiencia concedida por éste a los Magos de Oriente. A continuación, la fastuosa comitiva se trasladará a la Plaza de la Iglesia, donde tendrá lugar la Adoración de los Reyes Magos ante el BELÉN VIVIENTE instalado en la plaza mencionada. Finalmente, la regia comitiva presidida por Gaspar, Melchor y Baltasar, procederá al reparto de fabuloso cargamento de juguetes y regalos que colmarán de alegría a pequeños y mayores de este querido pueblo de Gata de Gorgos.

Un escrit donava les gràcies. La Organiación Juvenil Española agraïa al M.I. Ajuntament, al comerç, a les empreses col·laboradores i al veïnat, les deferències "y el calor que nos han prestado y que han hecho posible la realización de esta cabalgata".

El "PROGRAMA DE LOS ACTOS ORGANIZADORES CON MOTIVO DE LA FESTIVIDAD DE REYES" de 1969 ja tenia un acte més dels que he detallat dalt i era el de les cartes. Es pot dir pues que les cartes han complit 50 anys el passat dia 27 de desembre dijous. Aquell programeta deia:

"1968.- 31 de diciembre: A las 7 de la tarde, en la Plaza 18 de Julio y en fastuoso y solemnisimo acto, los Visires recibirán de las propias manos de los niños, las cartas dirigidas a SS. MM. los Reyes Magos."

De tots eixos actes, vos posaré fotografies en breu. Són molt testimonials dels primers passos del Misteri de Reis de Gata.

FONT: Documents dels programetes propietat de Ana Pedrós Salvá.

 

 

03/01/2019 21:38 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

LA NOSTRA MUNTANYA PER EXCELÈNCIA, EL MONTGÓ (Panoràmica. Foto Iván Vega Romero)

20190103154222-49192864-324091914871947-1103791223384047616-n.jpg

Cada dia, el veïnat de Gata mira a la muntanya màgica, a la mare calcària, al MONTGÓ, la nostra muntanya per excel·lència. Per això és el primer reportatge-fotografia de l’any 2019 que pose al blog. Per a que els altres 362 dies també el mirem. La imatge me l’envia Iván Vega Romero, per a que gaudim d’ella. Encara que no està en temps, si que es mostra en tota la seua grandària. Des de la baixada de les Costeres cap a la carretera de Gata-Xàbia contemplem el panorama de la referència natural. Malgrat a no ser del terme de Gata, el volem com a Dénia i a Xàbia. El mirem de cara, passem sempre pel voltant d’ell, mostrant-nos totes les cares i mirades.

FONT: Fotografia facilitada per Iván Vega Romero. 

03/01/2019 15:41 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.810-. L'Spar a la Plaça Espanya (1967)

20181229212348-debernatplacae67-copia.jpg

Torne a posar una nova fotografia del record. És ja la 1.810. Me la facilita l’amic Bernat Torres, trobada a la xarxa facebook. Agraïment. Aquesta està datada en 1967. Plaça Espanya. Observeu els dos homes, semblen ser Francisquet el panader i Catxo. Moltes dones davant la porta de l’Spar que allí hi havia. Mireu la Lambretta a la part inferior dreta i mireu a la part superior com començava i amb molta força el "boom" de les canastes i regals a eixa plaça.

FONT: Foto facilitada per Bernat Torres Oliver, trobada i extreta del facebook.

29/12/2018 21:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.809-

20181111193841-corsalfut-copia.jpg

Torna la sèrie estimada pels gaters, que de quan en quan s’asoma a la finestra del blog del Cronista de Gata. La de hui és ja la 1.809. És diumenge, dia de futbol per excelència i dins de l’esport tan reconegut, també del futbol regional. D’ahí que pose aquesta fotografia cedida per Vicent Font Leyda, al que li ho agraïsc. Eren xicons, dècada dels 60 del segle XX. Havien acabat de guanyar algun torneig regional. Vicent està de peu i agatxat està Vicente Salvá. Dos grans jugadors del Gorgos en el seu dia, inclús Vicent va arribar a ser entrenador del Gorgos i del Xàbia. Estaven al camp de les Alcolaies, davant dels ametlers que hi havia on hui està el Centre Polivalent Juvenil. El Gorgos i de ratllat. Encara no portavem l’habitual indumentària d’ara, blau i roig.

* Aporta per mig del facebook una informació José Signes: l'equip era el juvenil i s'anomenava San Miguel.

FONT: Foto cedida per Vicent Font Leyda.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record), publicitats gateres, 1960 (de la sèrie, la 1.808)

20180828091046-1960f.jpg

Continue descobrint aquelles publicitats que als pobles veïns i al nostre mateix apareixien de les empreses gateres. Era l'any 1960 i les dues publicitats es mostraven a la mateixa fulla. La fàbrica de farines que hi havia on hui és "Tucan" a la carretera d'Ondara. Posava "Carretera de Alicante". Baix, la fàbrica de mobles de Juanito "Llebra" (Juan Caselles Pedrós). La ubicació venia ben definida "frente Cuartel Guardia Civil). Afegia la delegació a Pedreguer i l'agent de vendes. La recomanació per als "Novios" era un reclam molt curiós.

FONT: Publicitat programa de festes de Pedreguer 1960.

28/08/2018 09:10 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record), publicitats gateres, 1955 i 1957 (de la sèrie, la 1.807)

20180823160147-pub5557p.jpg

Reprenint i continuant amb la sèrie de fotografies i documents antics, ens fixem amb els programes de festes de la veïna població de Pedreguer. L’Ajuntament té digitalitzats a la seua pàgina web reformada tots els programes de festes patronals. He repassat tot allò relatiu a Gata, per a recordar aquells temps no tan llunyans. En aquesta entrada i en succesives, anirem recordant aquelles publicitats que van marcar una època.

1ª. Apareix dalt.- Ja han passat 63 anys. La fàbrica de farines que popularment era coneguda com "El Molí" a la carretera d’Ondara, és coneixia a l’anunci com "La Industrial". El titular, el recordat Jaime Monfort Pons. Fixeu-se també en el telèfon, el número 2. Tal vegada en eixa època l'esg´lesia o la parròquia tindrien el número 1.

2na.- A la part de baix figura la publicitat de "Francisco Caselles" que tenia i feia -diu el reclam- "Muebles de todas clases". La delegació a Pedreguer estava al carrer San Valeriano 6, però ens interessa a Gata: estava "junto a la estación" aclaria, en l’Avenida de la Paz, 6.

FONT: Imatges extretes dels Programes de festes de Pedreguer. Imatge de dalt, 1955; imatge de baix, 1957. Pàgina web, Ajuntament de Pedreguer.

23/08/2018 16:01 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Ensenyament 1916- (de la sèrie, foto 1806)

20180610181703-mestramercedesbertolin-copia.jpg

Reprenc la sèrie que molts diuen que ja no ix sovint. Des d’ací convide als que vulguen difondre les imatges i documents antics, vells, d’altres èpoques. Sols teniu que remetre-les al meu correu que teniu a la columna dreta del blog. Seria més fluïda la sèrie. Feta la introducció o incís, anem a la imatge que tenim davant, que correspon a la 1.806 de la sèrie i que resulta per la seua història molt interessant.

Es tracta de la mestra DONYA MERCEDES BERTOLÍN PEÑA i el seu alumnat de pàrvuls. Era cap a l’any 1916. La fotografia pertany a la col·lecció de Alejandro Mayordomo i la podieu trobar com a reclam de l’exposició "Escoles i Mestres: dos segles d’història i memòria a València", que es va poder veure del 28 de novembre de 2017 al 18 de març d’enguany. La mostra estava organitzada per la Facultat de Magisteri, Universitat de València, el Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el Centre Cultural La Nau, lloc on s’exposava.

Però qui era la nostra protagonista?. Seria molt interessant conéixer el lloc on feia escola de pàrvuls. Impossible identificar als xiquets i xiquetes a 102 anys. Per referències de la premsa de l’època sabem que la mestra Donya Mercedes, natural de Carcaixent (València) i tret el Magisteri a València, va aprovar les oposicions a escoles de sou superior a 825 pessetes en 1908, obtenint la tercera plaça i que va triar l’escola de pàrvuls de Gata. Corria encara la testamentària de la Duquessa d’Almodòvar per a l’ensenyament del poble. La fotografia està presa vuit anys més tard.

Finalment, si mirem el quadre fotogràfic, observarem que la mestra ensenyava als infants amb una pissarra que es sostenia a terra, al pati. El compàs que porta a les mans és rudimentari, com vegeu, però efectiu. La vestimenta de la mestra i dels nens i nenes és la pròpia del primer terç del segle XX.

FONTS: Fotografia: col·lecció de Alejandro Mayordomo. Exposició ""Escoles i Mestres: dos segles d’història i memòria a València". // Informació: diari: "La correspondencia de Valencia: diario de noticias: eco imparcial de la opinión y de la prensa". Any XXXI. Número 10596, 26 de novembre de 1908. Agraïment a na Julia Oliva García.

10/06/2018 18:06 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1805-, orígens artesans al poble (foto de 1900)

20180206210443-cistellesdegatadegorgos1900-copia.jpg

Reprenc poc a poc la sèrie tan esperada sempre de fotografies, documents, imatges, dibuixos, antics i antigues de Gata. La sèrie que ja té amb aquesta 1805 entrades. Escorcollant per la xarxa de xarxes trobem una imatge molt antiga que jo personalment desconeixia, al blog "Memoria gráfica de España. La España del recuerdo", que gestionen des del 3 de novembre de 2012 Amparo Adrián i José Luis Aroca Hernández. Al peu de la fotografia es llig: "Cesteros o cistelles de Gata de Gorgos en 1900". Es poden veure a adults, jóvens i jovenets en tres files en escala. Davant tipus de cistelles a mig acabar. És curiós el que diu: "Debía haber tres fotógrafos por las tres maneras de mirar del grupo de Cesteros." És un document important que mostra els orígens de les fàbriques de vímet, de palma, de canastes, del poble de Gata. La fotografia la van penjar al blog dimecres 23 de novembre de 2016.

FONT: blog "Memoria gráfica de España".

06/02/2018 21:03 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.804-: amics de quadrilla o quintos?

20171031230331-eugenioamics.jpg

Una nova fotografia antiga de gaters. Reconegueu alguna careta, algun personatge del grup?. Amics de quadrilla o quintos dels anys 40. La foto l’ha facilitada Vicente González. En la part superior tercer de dalt està son pare, Eugenio González. A la dreta del tot, mirant la foto, està Vicente del Pou de Baix. Cano està en primera fila sentat. Aneu dient i reconeguent. Els coneixeu a tots?.

FONT: Foto de Vicente González Monfort.

31/10/2017 23:03 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (GATA EN EL RECORD) (1.803): de quan els carrers s’embellien...

20171029191705-carrerxaloembellit.jpg

...i els pobles guanyaven premis. En 1973 Gata va guanyar un accésit nacional

Reprenc la série de fotografies antigues, ja per molts mesos oblidada, a la recerca de Gata en el record. Estic a la foto 1.803. Trobem la imatge al llibret "Els Musiquers" de Vicente González Monfort, al que agraïsc la deferència de poder-la publicar. Es veu el carrer Lluna, que sempre era un dels carrers que més es prestava per a embellir-lo, junt als carrers La Bassa, Doctor Gómez Ferrer, Teulada i altres importants del poble.

Mireu el trassegar de persones, les macetes que penjaven de les reixes, dels balcons. Estava adornat per alguna de les ocasions en que Gata va concursar?. No s’havien empolat encara els carrers, això ens diu alguna cosa.

Al respecte...Sabieu que en 1973 Gata va obtindre un accésit del Premi Nacional de Turisme d’Embelliment de Pobles?. La notícia la trobem a la hemeroteca del diari La Vanguardia. És de fa 44 anys. Es va publicar el dia 18 de desembre de 1973 acabant-se l’any. Titulava: "Premios Nacionales de Embellecimiento de Poblaciones". Estava en concurs el "Premio Nacional de Turismo de Embellecimiento y Mejora de los Pueblos Españoles". Si recordeu alguns i en les fotografies de l’època, com bé potser aquesta que hui porte al blog, es pot rememorar aquelles "mampreses", els carrers apareixien plens de macetes i plantes. Al final, el poble de Gata de Gorgos junt al de Boltaña (Huesca) van obtindre l’accésit al premi, que va ser conjunt per a Galdácano i el concejo de Espinal. 

A Gata li van atorgar un premi de 100.000 pesetes. Van ser jurats: el director general d’Ordenació del Turisme, don Francisco Javier Carvajal, a més de representants dels Ministeris de Vivenda, Governació, Secretaria General del Moviment i Obres Públiques.

FONTS: Hemeroteca "La Vanguardia" 18-12-1973 / Foto extreta del llibret "Els Musiquers" de Vicente González Monfort.

29/10/2017 19:06 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la 1.802, l'altra part del pont, eixample 1964/65-

20170714091513-vella2.jpg

Si ahir coneixíem la fotografia facilitada al facebook per Joanvi Vallés de l'eixample del pont sobre el riu Gorgos a l'entrada de Gata, ara podem veure l'altra part (fotografia gatera del blog Cronista de Gata, 1802), que també va pujar J.V.. És l'eixida de Gata. Els ametlers, dels quals sols en resta un davant la casa de Pedro "el del pont", feien bancal. La casa de Pepe "el peixero" la vegeu amb un cartell que assenyala que resten 23 kilòmetres per al Parador Ifach de Calp, que estava si recordeu als peus del Penyal. També està la foto deteriorada però es veu perfectament on és.

FONT: foto pujada al facebook per Joanvi Vallés.

14/07/2017 09:15 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - la 1801: eixample del pont de la carretera1-

20170713161850-1vellapontjv.jpg

Recuperem les fotografies antigues de Gata en el record. La fotografia la va pujar Joanvi Vallés al seu mur de la xarxa facebook. És molt significativa, encara que no estiga clara, pero s’aprecia perfectament el lloc i el motiu del cartell. El Ministeri d’Obres Públiques i la seua secció de Carreteres anunciava al cartell que anava a eliminar-se un punt negre en el punt kilomètric 166,100 (just el molló del 166 apareixia baix a l’esquerra de la foto mirant-la) de la C.N. 332 de Almería a Valencia por Cartagena y Gata (punt important era per nomenar el poble). Data d’inici de les obres, posava: 24 de juny de 1965 i data d’acabament 30 octubre de 1966. Construia l’empresa Tenber, S.L. Es tractava com vegeu del pont sobre el riu Gorgos d'entrada al poble per Teulada a la carretera general.

Si ens fixem amb la imatge, vegem la caseta del pont, sense fer més gran. No estava la caseta que actualment té antigüitats a l’altra banda. Llàstima que l’ametler tape la vista. Cinc dones s’asomen. La data de la fotografia, cap a 1964.

FONT: Foto facilitada a través del seu facebook per Joanvi Vallés.

13/07/2017 16:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.800-: l’artesania de Gata, any 1981

20170621201102-1981cvb.jpg

Continuant la sèrie, que no apareixia des de febrer, arribem a la fotografia 1.800 i ho fem amb una fotografia que va aparéixer al semanari Canfali Vega Baja el 29 de juliol de 1981, fa ja 36 anys. En un extra de l’estiu del 81 apareixien emparellades les poblacions de Pedreguer i Gata. De Gata de Gorgos deia: Gata: El trabajo como elemento turístico. Referia el comentari la mescla de l’activitat laboral per a l’activitat turística i parlava de "un concurrido rastro especializado". Però centrant-nos amb la imatge, direm que era la carretera prop del semàfor, a la Font del Riu. Just eixe any era el segon de les festes del barri. Casa Andrada i Casa Parra, barxes, objectes de vímet (mimbre), sillonets...Encara està hui igual la casa de planta baixa de la família dels "Polop". Potser fora la persona que asoma a la porta.

FONT: el semanari Canfali Vega Baja està digitalitzat com a fons a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica.

21/06/2017 20:09 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.799, torna la série-

20170204205454-batistealgutzildeprimi-copia.jpg

Després de mesos i mesos inactiva, l'última va aparéixer el vint-i-set de novembre de l'any passat, aquesta parcel·la del blog del CRONISTA DE GATA, és bo que la torne a reprendre i que no estiguen dormits al calaix retrats, vistes, paisatges i documents antics de Gata. Seguint la numeració que portava de fotografies antigues que he publicat, li toca casualment a la 1.799.

Vos diré que aquesta fotografia, com algunes que vindran més tard, la va pujar Primitivo Cirugeda al seu facebook. El protagonista principal és BAPTISTE L’ALGUTZIL, que tenia l’ofici municipal ja desaparegut. Després de Baptiste va ser algutzil Salvador Oliver. Baptiste vivia al carrer Teulada. Amb el seu parar característic el vegeu al costat de la font. Conegueu als altres dos hòmens?. Lloc, Plaça de l’Església. La bicicleta era un mitjà de transport utilitzat en l’època com el carro.

FONT: Foto de la col·lecció de Primitivo Cirugeda.

04/02/2017 20:54 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.798, futbol de veterans d'empresa-

20161127191954-raconet-1-4-.jpg

Ací teniu, quan jugaven els veterans d'empreses de Gata. L'equip del Chamburcy mireu per qui estava format. Han passat uns quants anys. Jugaven al camp Les Sorts. Mireu encara els banquets amb bigues de castilla. Que em digueu?. Els coneixeu a tots?. Farieu tota l'al·lineació?.

FONT: Bar Raconet.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.797, carrer Jaume I, com canvia!-

20161127185847-20160403-234833.jpg

Com si d'un televisor antic es tractara o com si d'una finestra del carrer La Creu mirarem, aquesta fotografia ens descobrix el pas del temps per alguns carrers de Gata. La fisonomia urbana també canvia. Ací tenim una prova: el carrer Jaume I. Fixeu-se primer en la part dreta mirant la foto. No està el bloc de pissos que hi ha quasi al final del carrer. La fàbrica "dels Patets" o dels Salvá, està igual. Fixeu-se ara a la part esquerra, la casa del Tio Vicent de Boira, que també és ja història. 

FONT: Foto propietat de Fina Pedro.

27/11/2016 18:58 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.796, xiquetes a escola. Principis dels anys 60, amb Donya Mercedes-

20161127180108-mariajoseperezdonyamercedes.jpg

HUI ÉS EL DIA DEL MESTRE I LA MESTRA, DEL PROFESSORAT. ABANS EL DIA 27 DE NOVEMBRE ERA FESTA ESCOLAR, RECORDANT A SANT JOSEP DE CALASANZ

Per això...i retrobant-nos la foto que va pujar al facebook recentment María José Pérez, remesa a la seua vegada per la seua amiga Pepa P. Banyuls...i aprofitant que hui és el dia del mestre i la mestra, dels professors, dels ensenyants, perque es recorda la figura de Sant Josep de Calasanz, reprenc la série de Fotografies Antigues, de Gata en el record.

Teniu totes posades en quadre perfecte a les escales del Grup Escolar "Santísimo Cristo" de Gata, part de les xiques, a les xiquetes que anaven a l’escola de Donya Mercedes. La imatge correspon al final de la dècada dels 50 (l’escola es va inaugurar el 6-8-1958) o a inicis dels anys 60, més bé podria ser d’aquesta última.

S’en poden identificar unes quantes clarament. Les caretes no han canviat massa, altres si que han fet un gran canvi. A la fila de baix, vegem, entre altres, de dreta caop a esquerra a Pepita (1), Mari Fina (3) o María Teresa (4). A la segona fila cap amunt, també de dreta cap a esquerra a Pepa (3); a la següent filera amb Donya Mercedes i també de dreta cap a esquerra a la dona de Pepe Blanquera (2), a Pepa Gilabert (4). Finalment, a la fila de dalt de tot, al mateix sentit la besona de Blai (2) i Dorita la de l’Estanc. 

Si en conegueu més, podeu anar identificant-les. És part de la nostra història escolar.

FONT: María José Pérez (de Pepa P. Banyuls).

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.795. Recordant a Sara Signes, corresponsal del Levante a Gata, mitjan segle XX-

20161119211928-muntatgesara.jpg

Reprenc les fotos antigues de "Gata en el record", dins del blog del CRONISTA DE GATA, amb una foto que té la seua història. Em facilita, i per això el meu agraïment, Rosa Franco Greño un llibret que es titula "Síntesis de Cronista". Un llibret de 80 fulles on queden plasmats per al record i molt bó per cert, tots els retalls de premsa de quan la seua germana María Antonia era corresponsal del periòdic Levante a Benigánim i quan després va ser nomenada Cronista Oficial del mateix poble. Una gran periodista, compositora i de gran vàlua, com va ser María Antonia Franco Greño. Tornant al llibret comprén els articles de 1949 a 1958 publicats al diari Levante. I vosaltres direu? Té això res a veure amb Gata?. Pues si, perque apareix una protagonista gatera i tres notícies on es pot llegir alguna cosa de Gata de Gorgos.

Anem a la protagonista. Recordareu als germans Sara i Víctor Signes, que ja no estan entre nosaltres. SARA SIGNES era corresponsal de Gata de Gorgos al diari Levante pels anys 50 i 60 del segle XX. El dia 5 de maig de 1957 se celebrava, com tots els anys, el Día del Corresponsal a les instal·lacions del Levante a València. Assistien SARA SIGNES i la propietària del llibret-recopilatori María Antonia Franco. A la relació de corresponsals assistents figura "Sara Signes, de Gata de Gorgos". Ho publicava el diari el dia 7 amb el titular que també vos pose. 

En el llibret que he revisat amb detall, apareixen a més d’eixa informació, una altra datada el 8 d’agost de 1952 que escriu María Antonia Franco Greño on parla de "Nuevos curas párrocos en Requena, Benigánim y Benicolet". Pel que fa al nou rector de Benigánim, Ismael Roses Ibáñez. A l’article fa referència a un rector fill de Gata que va estar allí, DON ANTONIO CASELLES i diu: "...como penosa ha sido la despedida de nuestro anterior párroco, reverendo padre Antonio Caselles, el cual nos ha dejado para ingresar en una orden de reconocida severidad. Queremos hoy, puesto que antes no lo hemos hecho por no zaherir la humildad del padre Caselles, resaltar su ejemplar conducta y celo por las almas, a lo largo de los años que ha representado este pueblo..." (1)

Un altre article que data del 18 d’abril de 1954, rescatem sols el titular: "Resultado de las elecciones en Silla, Paiporta, Guadasuar, Villanueva de Castellón, Gata de Gorgos, Benigánim y Alcácer". Es tractava d’eleccions sindicals per a elegir president de la "Hermandad de Labradores", aquell any.

Com vegem, protagonistes i notícies de la història s’ajunten i conformen més història encara. Sols em resta agrair la deferència de Rosa Franco Greño al facilitar-me dita documentació de la seua germana, que sempre serà important per a la història del poble.

*FINALMENT, FAIG UNA CRIDA ALS USUARIS DEL BLOG I FACEBOOK QUE FREQÜENTEN LES MEUES NOTÍCIES, QUE SI CONEIXEN ALGUN ARTICLE DEE SARA SIGNES, NO DUBTEU EN FER-ME’L ARRIBAR. GRÀCIES. FAREM HISTÒRIA, FAREM POBLE.

(1) Don Antonio Caselles Caselles va nàixer a Gata de Gorgos en 1909. Desempenyà els càrrecs de coadjutor de Benbillup i rector ecònom de La Nucía i de BENIGÀNIM. A l’any 1952 ingressà a la Cartuixa de l’Aula Dei, a Saragossa.

FONTS: Documentació facilitada per Rosa Franco Greño. A la fotografia, que podeu observar dalt, Sara és la primera per la dreta mirant-la. María Antonia està al centre. La foto era de L. Vidal). Retalls del diari Levante anys 1952, 1954 i 1957. Documentació rector de Gata, Arxiu Parroquial.

19/11/2016 21:07 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -nº 1.794-

20161005223837-morca2.jpg

Que enyorança pels majors veure als seus majors!. Els carrers com ells jugaven, com ells caminaven i vivien!. Recupere, i ja era hora, la sèrie tan estimada pels usuaris del blog: les fotografies antigues de Gata en el record. Ho faig amb una imatge que m’havia passat desapercebuda, però que ahir la vaig trobar. Estem al mes desé i és vàlid per a tot el 2016. Es tracta del calendariet que any rere any i amb molt d’encert posa a l’abast de tots l’agrupació local del col·lectiu de Donants de sang de Gata, amb el patrocini de l’Ajuntament. Per això he deixat el faldó de la fotografia, per a fer també de recordatori.

Feta aquesta llarga introducció, anem a observar la fotografia en si. Serien els anys 50 o primeries dels 60. El carrer Doctor Gómez Ferrer fotografiat des del bar Hogar del Camarada cap al carrer Piló. Es veu perfectament com s’estreta. Mireu les dones i els xiquets de l’època, inclús el carrer sense asfaltar i el cartell de publicitat del bar. Algun dia compararem i farem la fotografia des del mateix lloc, pero actualment. Quins canvis!!. 

FONT: Fotografia que il·lustra el calendariet de donacions de sang a Gata.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.793- (reconstrucció ermita any 1974)

20160716185530-calvari1.jpg

Després d’uns mesets (des del passat 22 de maig) reprenc la sèrie estimada i volguda pels gaters i amics del blog, la de FOTOGRAFIES ANTIGUES. Prop de les festes patronals, cal donar un impuls fort a la sèrie, amb fotografies relacionades amb la festa, amb el patró, amb l’ermita. Arrel de publicar la seguidora del blog, Lina Mas, la fotografia i en color de la façana restaurada de l’ermita, vaig voler recuperar-la i buscar la seua història.

Trobem dades de la inauguració de la restauració, així com referències i fotografies a la mateix al programa de festes de 1974. Fa 42 anys, el rector Manuel Frasés, al que acompanyava el vicari Enrique Arce, va formar una junta pro-restauració. El poble es va bolcar amb donatius. Poc més d’un milió de pessetes va ser el cost. Va ser una reforma important. Don Manuel Frasés va agrair amb una carta personal a tot el poble el recolzament monetari dels feligresos. A la imatge, vegeu rebotzada la façana de l’ermita.

FONT: Fotografia publicada al facebook per Lina Mas.

16/07/2016 18:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –nº 1.792- (de Comunions)

20160522092655-1comudomingo.jpg

Hui diumenge 22 de maig de 2016 és el segon torn de les Primeres Comunions a Gata. Per això, rebusquem en la memòria gràfica aquells recordatoris que abans repartíem entre els familiars, veïns i amics. Ací en teniu una mostra d'un xiquet gater que li deien Domingo. Mireu com anava vestit, mireu el conjunt (foto i ornamentació del costat). Eren aquells temps.

FONT: Col·leccions d'arxiu.

22/05/2016 09:26 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.791, de festa-

20160518131519-trestocanteg.jpg

De nou em retrobe amb la sèrie de fotografies antigues de Gata en el record. Encara n’hi ha moltes i de temes variats per a publicar. Cal reprendre i anar endavant amb aquesta col·lecció que trau a relluïr algunes fotos que vosaltres mateixa desenpolveu, com aquesta de festa que ha pujat al facebook Encarna García. la festa del Raval per excel·lència és la de Sant Antoni, encara que més bé pareix de les festes patronals perque els xicons i els tocadors anaven amb mànega curta. Seria pels anys 70.

Els tocador, tres "gegants" de la tocata i la festa ben feta. Els tres ja desapareguts i el record: D’esquerra a dreta, mirant la foto: Pepe "Porró" tocant el tabalet. Al mig, Simeón de Pedreguer tocant la dolçaina. A la dreta, Salvador Oliver "l’alguatzil" també tocant el tambor.

Les xicones i tota la xicalla al compás d’ells. Reconec a Domingo Grimalt, entre Simeón i Salvador a les primeres files. Era enfilant la placeta de Sant Antoni. També a García al costat de Pepe "Porró". Tots dos, Domingo i García porten la camiseta blava, era de publicitat de la festa.

FONT: Foto Encarna García (facebook).

18/05/2016 13:06 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.790). Aquell primer dia de 1958

20160421092309-gata1gener1958.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, gràfics, dibuixos, d’altres temps, d’altres èpoques de Gata. Hui li toca el torn a un fotograma d’un documental de Laboratorios Riera en color que es va editar per rtv.es i que es conserva a la Filmoteca nacional sobre la Costa Blanca. Va ser republicat fa uns dies al facebook pel grup Marina Alta antigua.

Era el primer dia de 1958 fa 58 anys. El documental dura 10 minuts i 14 segons i és molt interessant. Dos "turistes" que protagonitzaven Gloria Suárez i Isabel Molina recorren la COSTA BLANCA, així es diu el documental. Del minut 3,48 al 3,56 apareix el pont de Gata de la carretera, amb un cotxe que recorre les dos corbes i dos dones travessant pel pont.

Si observeu bé la imatge la vegetació és molt distinta que ara i encara es pot veure dalt del promontori la cúpula de l’ermita per a reconstruir. 

Per a veure el documental, PUNXEU ACÍ.

FONT: fotograma extret del documental COSTA BLANCA, rtv.es, Filmoteca espanyola.

21/04/2016 09:21 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): primer concurs local de contes, 1982 -1.789-

20160326201142-concurscontes82portada.jpg

Un document històric. La portada del Primer Concurs Local de Contes de les Festes Patronals de 1982 de Gata de Gorgos. D'això ja fa 34 anys. Me la va facilitar, pocs exemplars quedaran a Gata, el que va ser mestre i alcalde, ara jubilat, Pepe Diego Mulet. Ell era membre d'aquella comissió de festes de 1982. Un dels objectius, diu en el pròleg, d'aquella comissió va ser la de fomentar la cultura al poble i entre altres van convocar un concurs de contes.

A la portada queden detallats els dos premiats, que van tindre com a obsequi ser publicades les seus obretes en un llibret de mà. Un conte en valencià i altre en castellà per a barrejar-ho i que no es barallaren. "Aquell dia" era el títol del conte de Pepa Leyda Arabí. "Vida y andanzas de un zapato" era el títol del conte de José Costa Signes.

Repassem quin va ser el jurat. El componien: Don Antoni Vives, Don Miguel Soler, Don Francisco Costa, Don Eduardo Adolfo Mulet y Don José Soler. Tots ells menys Don Miguel Soler són en el record. A la imatge, teniu la portada del llibret.

FONT: portada del llibret facilitat al Cronista de Gata per Pepe Diego Mulet.

26/03/2016 20:11 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (va de falla! II) -1.788-

20160315183051-8falleresgata.jpg

Segon dia de la setmana fallera i continue desenpolvant les fotografies que aquells joves de finals dels 40 es van fer per commemorar que van fer un any falla, que les xiques es van vestir de falleres i que es van fer passacarrers i actes a l'ús.

a la foto vuit falleres amb els seus corresponents rams. Pareix que estaven dalt d'alguna tribuna, era l'exaltació i anaven amb rams de flors. A l'anterior fotografia de falleres gateres apareixien les que hi ha ací i en aquesta s'afegixen unes quantes més. Darrere María -que vivia al carrer Duquessa d'Almodóvar-, la dona del Raval que vos deia ahir de l'altra foto, la mare de Juana i Mari García i Pepita del Poble Nou. Més davant, Angelita; la mare de Lina i Pasqualita, de la Plaça Nova. Apareix sols la careta, més jove, de Rosario Noguera, dona de Miguel Miñana.

FONT: foto de la col·lecció de Lina Mas Ruano.

15/03/2016 18:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) va de falla (I)!! -1.787-

20160314181902-5falleres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Com estem a la setmana fallera per excelència, he buscat les fotografies adequades per al temps i de Gata. Al llarg de tota la setmana aniré posant-ne. Una nova col·lecció, la de fotografies familiars i del poble de Lina Mas Ruano i els seus, ho farà possible. Li ho agraïsc. 

Pensaveu que a Gata no s’han fet mai falles?. La fotografia i les que li seguiran ho demostra que si. Comence una subsèrie de l’any que els joves de Gata van decidir fer una falla, elles es van vestir de falleres. Ells anaven de gala, però no de fallers. Van plantar la falla a la Placeta del Vicari. Era a finals dels anys 40, segle XX.

Mireu en aquesta fotografia a les cinc xiques falleres. Pasqualeta de la Plaça Nova está al mig. La mare de Lina i la mare de Juana i Mari García al seu costat. Al costat una dona del carrer Teulada i altra del Raval, que ja no viu.  Podeu veure la part de baix de la falla, alguna imatge. L’artista era Miguel "Moreno", tio dels "germans Puripa". Però observeu la xiqueta que asoma el cap. Pareix que està fent el nateix gest que la que està pintada al remat de baix de la falla.

Per tant, ja sabeu. Gata va fer falla. Com no se exactament dos detalls: any exacte i motiu exacte de la plantà i mampresa de la falla, podeu aportar la vostra memòria. Gràcies.

FONT: Foto facilitada per Lina Mas Ruano.

14/03/2016 18:19 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.786-

20160314180210-jorro6.jpg

Nova fotografia de la série i mateixa temàtica que la primera de hui, l'ensenyament. Escola de xiquets al nou grup escolar. Anaven amb Don Fernando Mulet Pons. Ahí els teniu. Podeu anar indentificant-los. Jo en conec uns quants. Vosaltres igual els coneixeu a tots.

De la primera filera per dalt reconec a Pepe Tomás (del video-club), el primer per l'esquerra. El de més amunt és un xic que va morir en accident de tràfic prop de la Rana. Baix de tot, a la priemra filera, es inconfundible Julián amb els braços plegats; al costat d'ell Jorro i al costat Vicente el del garaig. L'últim -primer per la dreta- és un xic de la Sal.

De segur que en coneixeu més, poseu a prova la vostra memòria. Curs 1959-1960? Primer curs al nou grup escolar.

FONT: Foto pujada al facebook per José Miguel Jorro Benito.

14/03/2016 18:02 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.785-

20160314174715-futboldejaimepedros-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb la recuperada série, la que teniu va de futbol. Eren els anys 60. Joves i xiquets. Els joves els coneixeu a quasi tots. al centre de la fotografia per darrere vegeu a Vicente Pedrós (Gargoria); Al seu costat esquerre mirant la foto Pepe Pedrós (del Garaig) i a l’altre costat el recordat Pepe Pedrós (el cabo Nela). Més a l’esquerra està Pepe Diego (el mestre, que va ser alcalde). També està Felipe del carrer Teulada. Dels xicons de peu, reconec al sempre recordat quinto meu Pepe Palacio que porta el número 6. Dels agatxats, d’esquerra a dreta reconec a Jorro, que porta el número 13 i potser l’altre del mig siga Lluis "el trinqueter".

Si coneixeu als altres, ja sabeu. Podeu anar completant el quadre esportiu d’època.

18-3-2016: Ens comenta Elisa: "El que porta el baló és mon pare, Vicent Marraixa o "Marratxa", com vulgueu...". GRÀCIES, Elisa per la informació que va completant la fotografia.

FONT: Foto propietat de Jaime Pedrós.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.784-

20160314173036-escoladonyaanitamaresapons-copia.jpg

(PUDE FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I IDENTIFICAR-NE MÉS DE XIQUES, PUNXANT ACÍ)

Reprenc hui, 14 de març de 2016, la série de fotografies antigues de Gata i ho faig amb una fotografia de l’Escola Unitària de Xiquetes de Donya Anita Diego. Aquestes dones tenen o tindrien vora els 80 anys, podeu calcular l’edat de la foto, si a la mateixa eren xicones. Si descobriu algunes de les vostres mares o ueles, podeu anar comentant-la.

El lloc: potser fora l’Avinguda de la Pau. Si que descobrim entre elles caretes que no van canviar al llarg del temps, com la de Rosa del carrer Teulada, sempre recordada (mare de Antonio, també enyorat, i Vicent). Rosa és la primera de la filera de dalt, començant per l’esquerra si mireu la foto. Podeu anar diguent si coneixeu alguna xica o xiqueta més.

FONT: Fotografia pujada al seu facebook per Salvador Pons. Sa mare María, que fa poc ens va deixar, estava entre les alumnes.

14/03/2016 17:27 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.783-

20160304193708-vicentimiguelangel1986ciclisme.jpg

Reprenint la sèrie que tan ha estat estimada pels usuaris del blog del CRONISTA DE GATA, la de fotografies del record. Ací teniu la 1.783 publicada al blog, ens degem a l'actualitat i ens toca el ciclisme, perque demà és l'etapa cinquena de la Volta a la Marina 2016 i és ací a Gata. Per tal motiu, vaig veure ahir una foto pujada al facebook per Vicent Mulet on estaven ell i Miguel Ángel Boronat. Els reconegueu?. Vicent és el segon per l'esquerra de blanc. Miguel Ángel és el tercer, també de blanc. Cal recordar aquells temps. Ens porta a 1986, ja fa 30 anys. I corrien per l'equip Cartonajes La Plana, això posava davant a la camiseta dels dos.

FONT: Foto pujada al facebook per Vicente Mulet Diego.

04/03/2016 19:37 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.782 (4/3)-

20150926140737-gatacanastes.jpg

Recupere per al blog del CRONISTA DE GATA les fotografies antigues de Gata de Gorgos que vaig recopilant, bé per mig d’Internet com aquesta que és simbòlica per al poble, o bé de particulars com algunes col·leccions que tinc per encetar. Veureu que la present fotografia antiga és la 1.782 i que al costat porta una numeració, sols orientativa i per a anar recordant. 

Anem a la imatge en blanc i negre: Mireu el que trobava de Ediciones Raker l’amic JackyIfac de Calp i ho posava al facebook per mig de la pàgina de Marina Alta antigua. Comenta: "Gata de Gorgos 1971 estampa que quedara en la historia de un pueblo de artesanos del mimbre, cuantas veces pasemos por la carretera general y nos hemos parados para comprar alguna artesanía que no solo lo compraba los turistas, que llegaban con el trenet Limon Express. Foto Ediciones Raker."

Si mirem bé la foto, recordarem aquell canastot que penjava de ca Paco el carreter. Mireu els cotxes de l’època, inicis dels anys 70 del segle XX. Hi havia aparcament encara que molt llimitat. Pràcticament totes les cases tenien tenda de canastes a la Plaaça d’Espanya...i com en totes les fotos es comprova el casalici de Don Julián, el metge i en aquella època alcalde, al frontó.

FONT: Jackcalp Ifac / Marina Alta antigua.

26/09/2015 14:06 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.781, 3/3-

20150824091121-11933472-707408449391740-3386675976308796138-n.jpg

Seguisc desgranant alguna que altra fotografia de l’ahir. Vaig posant la numeració corresponent i ja anirem actualitzant-nos. Com és temps de pansa al sequer, d’escaldar, de records d’aquell costum que ara escasseja, malgrat a que es resistix a morir del tot, vos pose ací una fotografia simpàtica, propietat de Paca Signes (la de la Plaça Nova).

Comenta ella: "Som els quatre germans: Tonica, Mateo, María Rosa i jo, a la caseta de les Barranqueres, (Benimadroc). Cal dir que la va pujat al facebook Paca i va comentar: "esta és de les meues preferides a les Barranqueres amb els canyissos en panses". A l’esquerra, mirant la foto, teniu al xic de la casa, el sempre recordat Mateu. Tonica està al seu costat, la més alta. Després estan Paca i María Rosa. Serien a principis dels anys 70, quan encara a totes les casetes s’escaldava.

FONT: Foto propietat Paca Signes (Plaça Nova).

24/08/2015 09:10 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.780, 2/3-

20150823130518-1agosto94.jpg

Seguint amb la sèrie de fotografies antigues que els components de EL CELLER (barraca pionera de la Plaça Nova) tenien exposades enguany, trobem aquesta de l'1 d'agost de 1994. Es van disfressar de moteros. Els dos germans Mulet, Paco Moncho i Javier Monfort apareixen ben canviats a la fotografia.

23/08/2015 13:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.779, 1/3-

20150822230039-costeragrupescolar.jpg

Recupere les imatges antigues de Gata, aquelles que ens fan enyorança, records, com aquesta que va pujar fa unes setmanes Antonio Monfort al seu facebook. La Costera del Grup Escolar en tota la seua esència. El carrer sense asfaltar, la baraneta de prop del pont -el Penyó- per rematar bé. Seria els anys 60, observeu les cases, el carrer de terra, eren temps diferents, altres temps.

FONT: foto propietat de Antonio Monfort.

22/08/2015 23:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1.778 -28/2-

20150823125753-1agost94.jpg

Finalment, acabe esta sèrie de fotos del record fester de la barraca El Celler amb una altra instantània presa l’1 d’agost de 1994. Canviada la temàtica de la camiseta, feta més cridanera, ahí estaven tots altra vegada.

FONT: Foto barraca El Celler.

31/07/2015 14:02 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1.777-27/2-

20150823125557-5agost93.jpg

La vespra de la festa major de 1993, perque cada dia es disfressaven d’alguna cosa. Tocava de bodes. Ahí teniu els dotze –sis parelles- i els xiquets davant amb una altra integrant de la barraca. Festa i més festa.

FONT: Foto barraca El Celler.

31/07/2015 14:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1.776 -26/2-

20150731135837-barraca3.jpg

Els balls de disfresses de les festes o les mateixes nits de festa sempre ha estat motiu per a traure tot l’humor, la bona paròdia. El 4 d’agost de 1993 està data aquesta fotografia que mostra als integrants de la barraca El Celler, anant a la festa de gala, vestits uns de militars, altres d’embaixadors, de senyors,…Observeu la barraca de El Palmito davant l’antiga fàbrica de mobles Monfort, hui convertida en bloc de pissos. També darrere d’ells la casa de Miguel “de Sota”, hui en obres.

FONT: Foto barraca El Celler.

31/07/2015 13:57 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1.775 -25/2-

20150731135536-barraca2.jpg

Seguint amb eixa història de la barraca El Celler, ací teniu una paròdia que també podría valdre ara. Era eixe mateix dia de la inauguració de les barraques d’aquell 29 de juliol de 1989. Mireu com alguns dels seus integrants es van disfressar de personatges de la “jet set” aquells anys.

FONT: Foto barraca El Celler.

31/07/2015 13:54 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) 1.774 -24/2-

20150731135224-barraca1.jpg

Reprenc la sèrie en un tema fester. Estem en festes i les barraques s’adornen. Ahí també hem trobat fotografíes del record. La Barraca El Celler és una de les pioneres de la festa de la Plaça Vella. Està des del principi fidel als sopars i festes a eixe racó de la festa. Enguany han adornat la barraca amb les fotografíes de la seua historia de 27 anys. A la fotografia els vegeu a totes i tots amb els menuts i menudes de cada familia. Van amb la seua camiseta groga identificativa. Era el 29 de juliol de 1989, just el mateix dia de juliol que enguany també es va fer la inauguració de les barraques. Aquell any era el primer de barraques.

FONT: Foto barraca El Celler.

31/07/2015 13:51 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.773, 23/2-

20150726192259-teuladaesglesia95.jpg

La fotografia mostra la teulada de l'església quan va ser reparada fa ara 20 anys. Corria l'any 1995, els obrers tapaven totes les possibles goteres. Es va fer una bona obra de reparació. Podeu veure com es veu des de dalt la teulada del temple. Al fons, el centre parroquial.

FONT: Foto pujada al facebook per Antonio Monfort.

26/07/2015 19:22 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.772, 22/2-

20150726191015-4xicsprocesso.jpg

Reprenc la sèrie i ho faig amb una foto de quatre xics a la processó. Ben bé pareix la processó del Santíssim Crist, com la de demà que és la baixada. Els conegueu, en uns quants anys menys. Eren jovenets. La foto és propietat de Antonio Monfort, que és el primer per la dreta mirant la foto. Els demés els conegueu?. Què temps de joventut!!

FONT: Foto de Antonio Monfort.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.771, 21/2-

20150721164650-11721135-10204611256304648-746027234-n.jpg

Reprenc la sèrie de imatges, fotografies, documents antics de Gata, sèrie que va passet a passet, va deixant caure bones i regulars fotografies, d’enyorança o de records. Esta fotografia me la va fer arribar l’altre dia l’amic Jackycalp Ifach de Calp, al qual li ho agraïsc. Ací teniu les tendes de canastes, quan estaven de ple. Mireu la gran quantitat d’objectes i sobre tot el que hi ha penjant. Era l’any 1965.

Quant ha canviat la cosa, vegeu els cotxes, l'autobús del fons que va per la carretera, quines marques eren, seats i simca. Vegeu els vestits de les dues dones que xarruquen, vegeu les canastes.

FONT: Foto propietat de Jackycalp Ifac.

21/07/2015 15:46 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.770, 20/2-

20150718092803-blogja1.jpg

Temps de festes que vénen. Es bo recordar-les. Ara recordem les de la Font del Riu. Principis dels anys 80 del segle XX. Carrer Lepanto. Una filà improvissada, perquè a Gata també es van formar Moros i Cristians i dels bons. No va durar molt. A la imatge vegeu algunes persones que ja no estan entre nosaltres. Mirant la foto, a la part esquerra amb la samarreta de la festa, el recordat Santiago Sendra. Al seu costat el també desaparegut Kiko. L’últim amb el disfràs de "moro" Terol, també desaparegut. Al seu costat està Miguel Serra, propietari de la foto i qui me la facilitada. Al seu costat, el també sempre recordat Juanito Bequio.

Observeu el quadre: les barreres amb les bigues altes de madera, als pissos dels Simó; la banda de música darrere. Es veu a Miguel Ángel Escortell; es veu també a alguns músics que ja formen part de la història de la banda.

FONT: Foto propietat de Miguel Serra, pare.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.769, 19/2-

20150715175456-trenestacio.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, imatges, del passat gater. Estem encara a la setmana del centenari del trenet de la Marina. L'11 de juliol es va commemorar els 100 anys. Vaig posar alguns articles referents a l'efemèride, entre ells el viatge amb el "tren del centenari". Ara vos pose una foto que no coneixia de l'amic "Jackycalp Ifac" de Calp, on vegeu l'estació del tren als anys 60 del segle XX. Dos joves que es dirigixen cap a la porta, un home major que mira el tren i el revisor esperant. La recordeu la porta de ferro que hi havia, junt a la paret de l'estació. Continuava la paret més enllà de l'estació i mireu l'automotor. El tren era molt necessari per anar a Dénia abans.

FONT: foto extreta de Marina alta antigua, pujada per Jackycalp Ifac, de Calp.

15/07/2015 17:54 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.768, 18/2-.

20150702161103-11536511-986479151365118-3415342101764063391-o.jpg

Comence a reproduir algunes fotografies antigues pendents de la col·lecció de Paco Moncho, com aquesta. Es tracta de dues cases formant un bloc, que va construir i habitar el Ti Maricarlos quan va vindre de l’estranger. Carrer Sant Miquel, just enfront del conegut pub Kiro’s. Estaven ail·lades com podeu comprovar, encara no estava construit pel costat ni els voltants. Eren patis. Actualment viu Antonio Boluda i la dona.

Ens comenta Antonio Serra: "Nomes aclarir que no es tracta d'una casa, son dos cases, construides al mateix temps, tipus "pareados". La casa de l'esquerra -mirant la foto- perteneix a la familia Maricarlos, l'altra perteneixia a Vicenta Diego, que va morir a França, es va vendre a Antonio Boluda.

La dona que apareix al portal de casa era Tonica Moncho. Quins canvis al carrer des dels anys 50, mireu davant com hi havia herbes i desnivell del terreny. Es deia popularment "el carrer tombat".

FONT: Col·lecció de fotografies de Paco Moncho.

02/07/2015 16:11 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.767, 17/2-

20150702160533-valencia-1794-01.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies i documents antics, aquella Gata del record. Ho faig ara amb un document de1794. Quan Antoni Josep Cavanilles fa el cens de població del Reino de Valencia, i després ho transcriu a l’any següent al llibre «Observaciones sobre la historia natural, geografia, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia», Antoni Josep Cavanilles. Cavanilles censa el nombre total dels pobles valencians l’any 1794, just a l’acabament d’aquell segle, era de 628, que feien un conjunt de 932.150 persones, comptades a 4,5 per veí, o siga, per cap de casa. Passats ja dos segles, romanen uns 550 municipis amb una població de poc més de 5 mil·lions de persones. Això ho escrivia al seu blog "Quina la fem?" JM. Mir.

http://1.bp.blogspot.com/-fJ4jqfOLM2E/VJoDthD1qhI/AAAAAAAA-Jg/JKzfcLQsOM8/s1600/Valencia_1794_04c.JPG

Com vegeu Gata tenia 239 habitants.

FONT: Document, Cens de població de Cavanilles, 1794. Publicat al seu blog de "Quina la fem?" JM. Mir.

02/07/2015 16:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.766, 16/2-

20150620201531-moblespons1931.jpg

Seguint amb les fotografies i documents que podem rescatar d'aquells diaris de abans de la Repúblic, el mateix diari on podíem veure la fotografia de Don Luis García, vegem els mobles de mèdula, jonc i vímet ("mimbre") de "los señores Pons, Monfort y Compañía", que després va continuar el fill Juan Bautista Pons Leyda i finalment ara els germans Pons García. En un extens reportatge de J. Serrano Patrocinio es visita la fàbrica i apareix una fotografia amb estos sillons.

FONT: diari "El Pueblo..." 7-5-1926, reproducció BVPH, Ministeri de Cultura.

20/06/2015 20:15 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.765, 15/2-

20150620200535-donluis.jpg

La present fotografia va ser publicada al diari "El Pueblo: periódico republicano de Valencia" el dia 7 de maig de 1926. Apareixia a la pàgina 3 de les 6 que tenia el diari. El personatge, el metge del poble, tot una personalitat DON LUIS GARCÍA SIGNES, pare de Rosita García "de Don Luis". Els recordeu els més majors?. A la fotografia, parlant de Gata en un article, es podia llegir: "Doctor Luis García Signes, Joven e inteligente doctor en Medicina, que goza de generales simpatías".

FONT: diari "Pueblo..." 7-5-1926, reproducció de la còpia digital de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica, Ministeri de Cultura.

20/06/2015 20:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.764, 14/2-

20150620180602-inaupenyabarca.jpg

Reprenc la sèrie que tots els gaters ens vegem retratats, el pas de la història entre els nostres. Ja feia temsp, des de febrer, que no posava cap fotografia antiga de Gata al record. Hui ho faig a continuació de la notícia dels actes de demà del 30 aniversari de la Penya Barcelonista de Gata, recordant aquella inauguració al Passeig d’Alacant feta quan era vicepresident Joan Gaspart. Era alcalde en 1980 Vicent Font que està tallant la cinta. Els acompanyen l’actual president Salvador Mulet -a la dreta mirant la foto- i Paco Moncho -a l’esquerra, amb uns quants anys menys. Al fons, també vegeu a Juan García.

Comenta Francisco Pons Font per mig del facebook que el xiquet que té als braços Joan Gaspart és el seu fill Aarón Pons, que era el soci més jovenet de la Penya.

20/06/2015 18:06 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.763, la del passat dia 13/2/2015-

20150506122608-b2friufesabans.jpg

Vaig recuperant fotografies. Diferents escenaris. També de la col·lecció de Pepe Simó. Principis dels anys 80. Ja és hora que anem fent memòria de les festes de la Font del Riu, que enguany celebren el 35 aniversari. Ací teniu una imatge del carrer Lepanto d’eixos primers anys. El rector que celebra era el sempre recordat Don Vicente Marqués Pastor. Estava llegint el que hui també és rector fill de Gata, Don Vicente Espasa Reduán. Podeu veure que feien bous i les bigues eren de fusta. Els balcons de la finca eren d’obra, hui estan canviats a baranes de ferro. A la missa, festers, veïns i poble. Les cadiretes eren algunes de boga.

FONT: Foto propietat de Pepe Simó.

06/05/2015 12:24 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.762, la del passat dia 12/2/2015-

20150506121552-b1escola.jpg

Seguint amb el record i amb persones, encete una sèrie de fotografies facilitades per Pepe Simó i la seua dona Rosa, als que agraïsc la seua deferència. En esta imatge vegem moltes persones a la plantació d’arbrets a la zona del pavelló infantil, allà pels anys 80, tal vegada entre el 82 i 83. Estava Adolfo Mulet d’alcalde. El vegeu junt amb Paco Pedro "Gabietes" que era regidor i de cul està Vicente "Porró". Per darrere, davant del furgó de la reconeguda firma "Artesanía Signes-Grimalt", vegeu a Paco Costa, que son pare era conserge del grup escolar. Més enrere, també apareix una joveneta Ana María Soler, que era regidora i després seria alcaldessa. A la part de baix, més a la dreta, podeu veure l’altre germà "Gabietes" Alberto, que sempre és recordat. Possiblement els dos xiquets serien els dos fills, el que està agenollat podria ser Alberto.

FONT: Fotografia propietat de Pepe Simó. (Foto Pons).

06/05/2015 12:14 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.761, la del passat dia 11/2/2015-

20150506115821-pepejuan.jpg

Seguisc tallant temps i fotografies a la sèrie. La que corresponia al dia 11 de febrer torna a ser del servici militar i un record. S'en recordeu de Pepe Juan Salvá Ferrándiz?. Era un gran xicot. Tot bon cor. Vivia al carrer Sant Vicent, junt als seus pares i germans. Ni els pares, ni els tres germans, estan ja entre nosaltres.

Ací el vegeu fent la mili. Coneixem per Pepe Caselles Salvá que ell va estar fent la mili de policia militar a València. Caselles anava -diu- a Mislata, que era un cuartel de sanitat i anava a la mili per la creu roja, Pepe Juan ho coneixia de sobra i des del Verger els va acompanyar a Pepe, son pare i sa mare.

Amb esta fotografia el recordem...

FONT: Foto pujada al facebook per la seua filla, Rosa Salvá Salort.

06/05/2015 11:58 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.760, la del passat dia 10/2/2015-

20150506113451-ramon1-1-.jpg

Seguint amb la recuperació de dies i fotografies, una altra foto que em va facilitar Pepe Pedro "Betot" de José Ramón Monfort, amic de quadrilla d'ell. Al centre amb una botella, José Ramón estava fent el servici militar. A la imatge amb uns amics de mili.

FONT: Foto facilitada per Pepe Pedro.

06/05/2015 11:34 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.759, la del passat dia 9/2/2015-

20150506112623-reisantics.jpg

La festa dels Reis Mags de Gata és ja d'Interés Turístic Local i candidata a Provincial. Cada fotografia que trobem antiga, dels arrels d'aquesta festa nostra, és un tresor. Paco Moncho va pujar al seu facebook la fotografia del rei i un page, quan es van parar a la Plaça Nova. Pareix que siga la casa dels Salvá, hui convertida en bloc de pissos. Mireu el vestuari.

Moncho comenta: "El meu amic Domingo ha acosenguit una foto, propietat de Salvador de Les Valls, de la mateixa saga d'aquella foto de Reis Mags que vaig ficar el passat 20/03/2015. El rei és Antonio Tramusser i el page es Salvador Salvà "De les Valls". 1961. Trobem que es a la Plaça Nova".

Els comentaris també aclarixen la imatge:

Antonio Monfort diu: "Recorde perfectament eixa corona que mon tio Miguel la va fer i la guardava en casa. Quan l' he vista ho he enrecordat. Sí, és la Plaça Nova i la casa és la finca del cantó amb el carrer Corbella". Moncho reafirma: "Jo trobe que es la finca on està el bar Ca Neli, abans Bancaixa. Falta saber quí es la xiqueta, que per la pinta naixeria entre 1949-1952".

Finalment, sobre la pròpia fotografia dir que a la part dreta es veu un dels arbrets que decoraven la plaça. Dels protagonistes, Antonio "Tramusser" al que es referix Paco ha faltat ja. Salvador que porta un cigarret a la boca viu al carrer Hostal.

FONT: Foto pujada al facebook per Paco Moncho, facilitada per Domingo Casas, propietat de Salvador Salvá.

06/05/2015 11:26 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.758, la del passat dia 8/2/2015-

20150506105448-alcolaes1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Poc a poc, vaig acurtant en el temps, però encara vos pose fotografies corresponents al mes de febrer. La present fotografia es va fer l'any 1957 amb motiu de la construcció entre eixe any i 1958, del Grup Escolar "Santíssim Crist". Recentment, Paco Moncho la va posar al seu facebook. Ell comentava: "Continuem amb les fotos de Vicente "El Paresant", a l'any 1957, en el Grup Escolar, abans de construir-se. Este bancal d'oliveres estava on ara es el segón Grup Escolar, es a dir, on estàn les escoles i el gimnàs. La caseta que es veu al fons a l'esquerra, crec que es la del mestre I ex-alcalde PEPE DIEGO MULET".

La foto estava facilitada per la viuda de Vicente Mulet, Anita Mulet Marcos.

 Pepa Signes Monfort comentava al respecte: "Les oliveres, una part eren de mom pare que en aquell temps les van expropiar". Pepa Signes Soler comentava: "La caseta que té tres finestres és de Caselles, el que està treballant a la gasolinera, crec jo".

Efectivament, així ho crec jo també. La part de dalt del camp de futbol tenia eixe bancal d'oliveres a la partida Alcolaes. A la part dreta superior podeu veure un conjunt de cases baixes, que eren part del Raval.

FONT: Foto pujada al facebook per Paco Moncho, propietat de Anita Mulet Marcos.06/05/2015 10:54 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.757, la del passat dia 7/2/2015-

20150506103325-donalejo1942revers.jpg

Amb relació al document anterior, la part de darrere de la targeta postal de 1942, la pose ara. El document facilitat con vos deia per el calpí Joaquín Vázquez té el seu revés. El rector de Gata Don Alejo explica el que vol a la fàbrica de Barcelona. Podeu veure a l’escrit la data: 16 d’octubre de 1942. Una altra data que podria ser la de Correus a Barcelona és la que hi ha segellada, 27 d’octubre.

La petició té dos parts. Don Alejo demana mostres de teles per a fer sotanes i vol saber el preu de cada metro. Vol també mostres per al negre dels túmuls * i preu.

Li agraïsc l’atenció, perque "así no sería necesario hiciera de nuevo un viaje a esa capital". Al final s’acomiada i signa el senyor rector Don Alejo.

* El túmul era un armassó fúnebre que ja no s’utilitza. Es posava al centre davant de l’altar per a celebrar les honres d’un difunt. Així, a la missa d’aniversari.

FONT: Foto facilitada per Joaquín Vázquez.

06/05/2015 10:33 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.756, la corresponent al dia 6/5/2015-

20150506100852-donalejo1942davanttargeta.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies i documents antics on s'havia deixat, el cinqué dia del mes de febrer. Poc a poc, actualitzaré totes les imatges.

La present fotografia és una targeta postal de 1942, que gentilment me la va facilitar l’amic Joaquín Vázquez Boronad, que podeu trobar-lo al facebook publicant fotografies antigues de Calp, amb el títol de "Jackycalp Ifac". Es tracta d’una targeta amb doble informació. Observeu l’escut de l’àliga amb la llegenda "Una, grande y libre"; el segell de Correus i el segell de la parròquia de Sant Miquel. Va dirigida la targeta postal al Sr. Izquierdo...de Ramos, una fàbrica de "paños" que estava al carrer Pelayo, número 10 de Barcelona capital. L’escrivia la targeta el rector de Gata, N’Alejo Sendra Tarrazó.

Hem trobat a la xarxa Internet el blog "La Barcelona de antes" en la qual es parla a la secció del Carrer Pelayo-Carrer Pelai, que textualment diu sobre aquesta fàbrica:

"En el número 10 estaba “Paños Ramos”, en el siglo pasado no era como ahora que los hombres se visten en las grandes firmas comerciales, sino que habían sastrerías que confeccionaban los trajes a medida, o unas tiendas llamadas “Pañerías”, en las que había una gran cantidad de estanterías con piezas de ropa para confeccionar los trajes de hombre y trajes de chaqueta de señoras. A ellas acudían tanto sastres que tenían talleres pequeños en sus casas como sastres con tiendas pequeñas que tenían unos pocos cortes de traje y un catálogo de diferentes pañerías para que el cliente pudiera escoger y una vez escogido se acercaban a dichas pañerías a buscar el “Corte de Traje” como se denominaba, para después poderlo confeccionar en el taller, tenían normalmente un catálogo de los modelos más normales y vendibles, pero si el cliente quería algo más personalizado se acercaba a la pañería y compraba una tela más original que después llevaba para que se la confeccionaran"

FONT: Foto facilitada per Joaquín Vázquez / documentació: http://labarcelonadeantes.com/pelayo.html.

06/05/2015 10:08 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.755, la del dia 5/2/2015-

20150501170817-personalitatsanys60.jpg

Vaig recuperant fotografies. Aquesta és de la col·lecció que té i puja al facebook l’amic Paco Moncho. Personalitats de Gata dels anys 60. Comenta Moncho, al respecte de la foto que és propietat de Anita Mulet: "Hui vos pose una foto de finals dels 50 o principis dels 60. Crec que es el "HOGAR DEL CAMARADA", bar que estava baix de casa Pepe "Catxo", al carrer Gómez Ferrer, cantonada amb carrer Pare Mulet".

Es veu clar que el primer per l’esquerra -mirant la foto- és Juan Bautista Pons Leyda (l’estanquer). Després asomava el cap Pedro Pineda, que treballava a l’ajuntament. Per darrere mira a la càmera Don Julián Monfort, que fou metge i alcalde. Del fons fins la xica que servix no es reconeixen bé. La xica comentaven que era Rosita, la perruquera del carrer Xaló.

Seguint pel costat dret, sempre mirant la foto, està Ernesto Monfort, el dentista. A continuació cap avant, Paco "Tender". Després, el que també sigué alcalde Vicente Mulet "paresant". A continuació Pedro Frasés. Després està el banquer pare de Mateo; el segon que portava boina estava per reconéixer bé i també el primer.

Comenta Daniel Signes Pedrós: "Crec que el home de boina es el meu huelo que esta al costat del pare de mateo.Si no mos anganyem mamare i mon tio creuen que es ell. gracies. Vicente Pedrós (Parra)".

FONT: Foto propietat de Anita Mulet Marcos, aportada i pujada al facebook per Paco Moncho.

01/05/2015 17:08 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.754, la del dia 4/2/2015

20150501165154-canya1b.jpg

La foto és de les que diguem potents. Una foto antiga presa on precisament ara Vicent Signes "Canya" en fa cada divendres com hui una i la puja al facebook. En aquell temps no hi havia eixa xarxa social ni s'ensomniava. Si heu estat a la seua perruqueria hi haureu vist que aquesta foto està emmarca i està al costat de la porta. Xiques i xic de passeig al carrer de la Morca, als quatre cantons de Ca Martí (apareix el bar darrere d'ells). La barberia del uelo de Vicent seria la sombra que podeu veure a l'àngul inferior dret. Entre les xiques reconec a Teresa "de Bernat" -si mireu la foto la primera per la dreta-. El xic és Francisco Borrell.

FONT: Foto propietat de Vicent Signes "Canya".

01/05/2015 16:51 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.753, la del dia 3/2/2015-

20150501155348-ramon1-2-.jpg

Coneixeu a este xicon. José Ramón Monfort equipat per a jugar al futbol. Eren a finals dels anys 60. Jovenet si que era. La foto me la va facilitar Pepe Pedro "Betot" estes pasqües.

01/05/2015 15:53 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.752, la corresponent al dia 2/2/2015-

20150501171106-gata71colorb.jpg

Per fi, tornem a reprendre -hui dia 1 de maig- la sèrie de Fotografies Antigues de Gata, en el record. Anirem acurtant poquet a poquet fins arribar al dia. La fotografia corresponent al dia 2 de febrer és una postal a tot color de Gata en 1971. En primer terme, vegeu les escoles -com estava el pavelló més antic, però encara no estaven construits els nous-.

01/05/2015 15:40 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): la nº 1.751, de l'1/2/15 ((5é aniversari blog))

20150410085754-xiquets.jpg

5é ANIVERSARI DEL BLOG:

Hui, dia del 5é aniversari, no podia faltar la foto del record gater. Reprenc la sèrie, que està al calaix, guardant-se per a més fotografies, més records. D'ahí que siga la foto 1.751, la que corresponia publicar el passat 1 de febrer. Fa uns mesos va publicar María Rosa Diego, una fotografia de tres cosinetes i un cosinet. Li agraïsc que em deixe publicar-la al blog. Ací els teniu. D'esquerra a dreta: María Teresa Salvá, Vicente Salvá, María Rosa Diego i Vicenta Diego Rodríguez. Era a finals de la dècada dels anys 60. Eren les festes patronals. Les xiquetes i els xiquets es van fotografiar davant la típica baraneta que posaven per les festes a la Plaça Nova. Ells tan contents i amb la seua vestimenta estiuenca de mudar. El xiquet, Vicente, porta una flauteta d'aquelles que es venien a les paradetes de festes. Foto simpàtica i molt carinyosa per a un dia especial.

FONT: Foto propietat de María Rosa Diego.

10/04/2015 08:57 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.750, la del dia 31/1/2015-

20150319190454-f34processo.jpg

L'última fotografia que tocava publicar el mes de gener és de la mateixa col·lecció. Anaven de processó. Eren unes xiques. Temps d'hivern o estiu?. Les xicones amb vel. Mirant la foto, la segona per l'esquerra és Pepica "Juan Ángel", la tercera és María Rosa Salvá. Mireu que darrere està Mateu "de Pep de Nofre".

FONT: Fotografia de la col·lecció de la família Pedro Salvá.

19/03/2015 19:04 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.749, la del dia 30/1/2015-

20150319185325-f31tresamics.jpg

Tres amics un dia de Pasqua. Un d'ells ja ha faltat. Recordem a Francisco Arabí "Curro". Juanito "Sensio", que em facilita la fotografia està al mig. Francisco Caselles "el panader" està amb ells.

FONT: col·lecció de la família PS.

19/03/2015 18:53 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.748, la del dia 29/1/2015-

20150319184118-f39ponts.jpg

Acabant les fotografies que tocava publicar a gener. De la mateixa col·lecció, la present imatge és curiosa. Una jove, un gosset i dos ponts. El decorat és molt conegut: el pont de la carretera davant, el de la via darrere. Estaven a la partida del Pont, a la caseta de Juan "Sensio".

FONT: col·lecció de fotografies de la família PS.

19/03/2015 18:41 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.747, la del dia 28/1/2015-

20150319182947-f41juanoficina.jpg

Altra col·lecció de fotografies que reprenc, la facilitada per María Rosa i Juan. Precisament ací el teniu a Juanito "Sensio" a l'oficina de Ca l'Estanquer (Juan Bautista Pons Leyda). Ell em comentava que tindria uns 50 anys. El vegeu amb el cigarret a la mà. Papers, màquina d'escriure, carpetes, calaixos,...era la seua vida d'oficinista. Seria a mitat dels anys 80 del segle XX.

FONT: col·lecció de Juan i María Rosa.

19/03/2015 18:29 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.746, la del dia 27/1/2015-

20150319181532-b2grup.jpg

Una altra fotografia que repetix alguns dels nostres personatges gaters. La fotografia té uns quants anys més que l’anterior. La localitzem al carrer La Bassa. Els gaters eren molt aficionats a la pilota de carrer. Mireu les mans d’alguns dels protagonistes, revestits els dits per a pegar-li millor a la pilota. Amb la típica i tradicional faixa. El primer per l’esquerra -mirant la fotografia- podria ser Juan Coloma, barber. El quart era Francisco Borrell Signes. Dels aponats, el segon per l’esquerra era Francisco Caselles García. Ahí teniu els dos uelos de Francisco i Tere, que m’han facilitat la fotografia.

FONT: Fotografia facilitada per Tere Caselles Borrell.

19/03/2015 18:15 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.745, la del dia 26/1/2015-

20150319175350-b1grup.jpg

Seguisc acurtant fotografies antigues. La que vos pose és de les que diuen "potents". Abans de la guerra, un any de neus. Els gaters caçadors quatre sentats -un d’ells de cul- i sis de peu. Localitzem alguns dels nostres personatges. De peu, d’esquerra a dreta, teniu a Francisco "Capot". El tercer és Quico Borrell. El quart era el pare de Pepita "el Manyà"; el cinqué Francisco Borrell i el sisé Francisco "Xona".

Sentats, d’esquerra a dreta, teniu a Pascual "de Ramiro", Vicent "de Catalina", el pare de Don José Soler "Pepe Llebra" (sentat cap arrere). No estan identificats el segon plantat i l’últim sentat. Tota la informació la dona la propietària de la fotografia Tere Caselles Borrell, néta d’uns dels protagonistes de la foto.

No està identificat tampoc el fons, el decorat de la fotografia.

FONT: Foto facilitada per Tere Caselles Borrell.

 

19/03/2015 17:53 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.744, la del dia 25/1/2015-

20150318203359-b1treballadorsamerica.jpg

Una fotografia històrica. Els treballadors de "l'Estanquer" (Juan Bautista Pons Leyda) anaven a les Amèriques a ensenyar a fer els mobles. Ací teniu a quatre d'ells davant la Casa Blanca, a la mateixa ciutat de Washington. Entre ells, Juan Pedro Signes (Juanito Sensio) i Antonio Fornés (Antonio "el Ros"). Aquell dia era el 25 de novembre de 1973, com resa darrere la fotografia.

FONT: Foto propietat de Juan Pedro Signes.

18/03/2015 20:33 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.743, la del dia 24/1/2015-

20150318201528-grupxicones2.jpg

No són les mateixes protagonistes, però són aquells temps recents. La major, la xicona, és María Ángeles. Seria la instructora del grup Júnior. Al grup, que estarien d'excursió, davant al mig està María Rosa Diego, qui em va permetre publicar la fotografia i ella va pujar al seu facebook. Al costat està Sefa García. Al costat de María Ángeles, Salvadora Boronat.

FONT: Foto de María Rosa Diego, pujada al facebook.

18/03/2015 20:15 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.742, la del dia 23/1/2015-

20150318200346-grupxicones1.jpg

Amigues en una foto "recent". Seria Pasqua?. Anaven prou arropades. Mireu el grup i festeres com elles a soles. La foto és de María Rosa Diego, a la que li agraïsc la deferència de poder-la publicar. Trobem també darrere i amb capell ("sombrero") Paca (de la Plaça Nova); Al fons, Ángeles i Lola. També està una altra Lola davant. Podeu completar-les per a identificar a totes.

FONT: foto propietat de María Rosa Diego.

18/03/2015 20:03 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.741, la del dia 22/1/2015-

20150318194430-casernadins.jpg

Fotos de fa un temps, recents, seguint amb les imatges del record, vegem una altra que va pujar també Antonio Diego. De nou, la caserna de la Guàrdia Civil, però en el seu interior. Observeu la part de baix i la part de dalt, que tenia una barandilla. S'enrecordeu?. Ara està en desús, encara que al segle XX, sobre tot fins als anys 90, va ser una residència referent al poble. Hui queda ja en la història.

FONT: Foto pujada al facebook per Antonio Diego.

18/03/2015 19:44 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.740, la del dia 21/1/2015-

20150318192841-llibrefestescomi15.jpg

No podíem deixar passar el moment. La portada del llibre que la Comissió de Festes Patronals presentarà en breu i que ahir ja us vaig parlar d'ell, té una foto antiga, ja publicada per a reclam de la presentació, que serà a la biblioteca el dia 27, divendres. Per supost que dins el llibre en tindrà centenars d'elles, però quan ja estiga esgotat i passen les festes serà hora d'enllestir eixes fotos antigues. Ara mentre observem aquesta fotografia. Inicis dels anys 80 -segle XX-. Colorit, gràcia, treball, ambient fester i, sobre tot, ornamentar carrers donaren com a producte el que vegeu i que la comissió ha escollit com a foto representantiva del llibre. El carrer l'Estació adornat no sols dalt sinó també al pis. Podeu veure allà al final un camionet. Al mig, una mare i dos filles. Ah!! i recordeu el nom del llibre, el teniu posat a la fotografia.

FONT: Foto portada del nou llibre. Comissió de Festes Patronals 2015.

18/03/2015 19:28 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.739, la del dia 20/1/2015-

20150318191244-caserna.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada pels gaters, fotos i documents antics, recents. Algun dia em posaré al dia. De moment, corresponent al dia 20 de gener, posaria esta fotografia molt antiga de la Caserna de la Guàrdia Civil de finals del XIX i principis del segle XX. Vegeu una persona que va cap al camí de València a Alacant i un carruatge, més bé pareix una diligència. La foto la va pujar al seu facebook un gater que viu fora de Gata, dins la comarca, però sempre està en contacte amb la família.

FONT: foto pujada al facebook per Antonio Diego.

18/03/2015 19:12 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.738 del 19/1/2015-

20150311195952-bjs1.jpg

Entra una nova col·lecció al blog. Fotografies facilitades per la família Pedro Salvá, de Juanito "Sensio" i María Rosa, als que agraïsc la deferència. Vos pose a dos festeres de 1981, Mari i Antonia, amb el vestit de gala. Junt amb elles, la cosineta de Mari. 

FONT: Fotos facilitades per la família Pedro Salvá.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.737, la del dia 18/1/2015-

20150311192150-b15cmp.jpg

Dos xicones jovenetes a la processó del Santíssim Crist, el 6 d’agost. Consuelo Monfort i Vicenta Boronat, germana de Adela. Anaven amb vel, vestit blanc i sandalies. Per darrere, vegem a Marita "Llisinta" i una amiga.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

11/03/2015 19:21 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.736, la del dia 17/1/2015-

20150311191110-14.jpg

Grup d’amics a la Plaça Nova, en plenes festes patronals. A la taula del fons Julián i Pepita, junt amb Don José "el veterinari" i Alfredo Masianet". Vegeu a la part esquerra a Don Julián i a Ramón Beltrán "Ramonet". A la part dreta la dona de Don Julián, entre altres. Davant Paco Salvador i Eugenia Feliu. Completem més amigues i amics, amb l'ajuda de José Manuel Montilla. Al costat de Ramón Beltrán está la Sra. María Collado i a l'esquerra la senyora Matilde, dona de Ramón Beltrán. A continuació d'ella està la dona de Zaragosí.

FONT: col·lecció MP.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.735, la del dia 16/1/2015-

20150311185539-16.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció, ací vegeu a uns amics tots ells mudats amb les seues jaquetes, molts d'ells amb corbata. Entre ells, d'esquerra a dreta: Luis Vidal, Vicente Mulet, Julián Monfort (davant), Antonio Pedro "cap de l'estació", Masianet, Antonio Pedro, Antonio "Manya", Francisco Borrell i Felipe "el panader", l'únic que viu de tots, que els que recordem.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

11/03/2015 18:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.734, la del dia 15/1/2015-

20150311183906-b08cmp.jpg

Una imatge molt graciosa la que vos pose ara. Plaça Nova, Pepita Pons, Vicenta "Masianet" i una amiga. Van pel mig de la plaça que li deien nova i aixina s'ha quedat el nom. Mireu el "garbo" que porten, Peppita amb el vental. Serien les festes per les tires de paperets. Darrere de la fotografia posava: "Reportajes fotográficos Marsal Denia". Mireu darrere els coberts de les taules que posaven per al mercat i la casa dels Salvá.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

11/03/2015 18:39 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.733, la del dia 14/1/2015-

20150311183132-b13cmp.jpg

Dos germanes i dos amigues. Vicenta i Pepita Pons. A la dreta -mirant la imatge- Paquita Borrell.

FONT: col·lecció MP.

11/03/2015 18:31 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.732, la del dia 13/1/2015-

20150311181458-12.jpg

Continue posant a l'abast dels usuaris del blog, dels gaters, el record familiar dels Monfort Pons. Torne a agraïr a la família la deferència. De la imatge destaquen la bonhomia que feien els protagonistes, com si fora l'assaig d'un teatre, una petició de mà. Pepita Pons i Salvadora Monfort amb els seus admiradors. Teatre a l'aire lliure.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

11/03/2015 18:14 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.731, la del dia 12/1/2015-

20150311180450-b10cmp.jpg

Amigues de festa, algunes disfressades. Mireu la caseta de camp o de platja potser. Els arcs del riurau i elles davant gaudint de la jornada festiva.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

11/03/2015 18:04 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.730 de l'11/1/2015-

20150311173014-11.jpg

Agost de 1948. Vicenta Pons i Vicente "del garaig" de passeig amb una amiga, pel carrer Doctor Gómez Ferrer de Gata. Les festes patronals. A més de la data posava darrere de la postal: "Vicente Paz, señas, 40 Teulada. Pagada. Hnos. García. Reportajes fotográficos, Miguel Soler, 10. Alacant".

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

 

11/03/2015 17:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.729, la del dia 10/1/2015-

20150311170336-b17cmp.jpg

A que conegueu a la parella?. De la mateixa col·lecció que estic publicant (agraïsc a la família i, en especial, a Consuelo) que em facilitara les fotos. Ací teniu als dos germans majors, els fills de Pepita. Són Vicente i Consuelo. Mireu les caretes tan gracioses. Ja fa anys de la foto, més de 50. Què trobeu?. 

FONT: col·lecció de la família MP.

11/03/2015 17:03 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.728 del 9/1/2015-

20150311165247-b19cmp.jpg

Mare i filla. Fa uns 60 anys, la mare li feia festes a la filla. Pepita Pons i la seua filla Consuelo. Mireu els bolquers, el dibuix artístic que presentava. Quins records!!

FONT: Fotografies de la col·lecció de la família MP.

11/03/2015 16:52 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.727 del 8/1/2015-

20150311164035-b20cmp.jpg

Seguisc acurtant fotografies, documents. Ací teniu els uelos de Consuelo, María José i Vicente. Pepe i Vicenta. Van ser majorals del Cor de Jesús. Ací podeu veure a la dona amb l'escapulari al jardí de sa casa quan marxaven a missa.

FONT: col·lecció de fotografies de la família de MP.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.726, la del dia 7/1/2015-

20150310233109-jaume.jpg

Una foto que és un record, per a una persona del poble que va faltar fa unes setmanes. No podem dir foto antigua i si recent. Li la dedicava al seu facebook la seua neboda Rosa Salvá. Es tracta de Jaume Salvá, que apareix entre els seus nebots Rosa i Jaume. La xiqueta tenia cinc anyets i el xiquet dos. Era el seu aniversari. Any 1988. Agraïsc a la seua neboda la deferència i voler compartir-la. Sempre recordarem a Jaume.

FONT: Foto propietat de Rosa Salvá Salort.

10/03/2015 23:31 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.725, la del dia 6/1/2015-

20150310232318-b09cmp.jpg

Seguint amb les col·leccions de fotografies antigues, que vaig actualizant i apropant al dia, la fotografia que pose ara que corresponia a la festa dels Reis del present any 2015 és estiuenca, per a contraposar els mesos i les estacions. Mireu a quatre amigues passant una estona molt agradable a la platja, potser fora Xàbia. Coneguem a Pepita Pons, la del mig de les tres que estan sentades.

FONT: col·lecció de la família MP. 

10/03/2015 23:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.724, la del dia 5/1/2015-

20150310230921-reisdavantdonjulian.jpg

Corresponia posar la foto la vespra dels Reis i vos pose la fotografia "potent" pel seu significat històric que té, la que va pujar Paco Moncho al seu facebook. Seguint les investigacions que ell va fer i que es reflexen en els comentaris, cal dir que davant de Ca Don Julián estava el "palco" del Rey Herodes, esperant la visita dels Reis Mags. Això era abans de passar l'espectacle a l'Avinguda de la Pau. Ell posava al facebook: "Amics: Hui us pose una foto, propietat de Sefa Pérez Ivars. La foto es aproximadament de 1969/70".

Ell etiquetava a totes les xiquetes i el xiquet. Són els següents: el xiquet, Vicente Salvador Feliu; la xiqueta del costat Sílvia Pérez Ivars. A la segona filña de baix cap amunt: Rosa Mari Monfort Bisquet, María Teresa Leyda Diego i María Grimalt Monfort. A la següent fila cap amunt: Anita Ronda, Edi Vila Pedro i Rosa Leyda Costa. Finalment, a la fila de dalt: la propietària de la fotografia i germaneta de Silvia, Sefa Pérez Ivars, Pepita Pérez Bañuls i María Elena Salvador Feliu, germana del xiquet.

FONT: foto propietat de Sefa Pérez Ivars, recollida i pujada al seu facebook per Paco Moncho.

10/03/2015 19:43 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.723, la del dia 4/1/2015-

20150310192120-b07cmp.jpg

Acurtant distàncies i actualitzant fotografies. Una imatge típica d'una oficina de fàbrica gatera i important. Sentat a la dreta Julián Monfort "de la senyoreta". A l'esquerra Paco Baños. Plantat, malgrat a que la foto no té massa claretat, Pepe "el Roget". Tots tres molt recordats.

FONT: col·lecció de la família MP.

10/03/2015 19:21 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.722, la del dia 3/10/2015-

20150310190900-b06cmp.jpg

Homes de negocis, empresaris locals, personalitats del poble dels anys 50 i 60 del segle XX. A més, amics. D'esquerra a dreta es pot veure a Ernesto Monfort (dentista), Adolfo "Masianet", Julián Monfort -pare de Consuelo, María José i Vicente-, Juan Bautista Pons Leyda ("l'estanquer"). Els altres dos hòmens falta localitzar-los.

FONT: Foto propietat de Pepita Pons, de la família MP.

10/03/2015 19:09 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.721, la del dia 2/1/2015-

20150310185639-b05cmp.jpg

Les vies del tren eren un decorat excel·lent als anys 40 i 50. Les parelles, els amics, es fotografiaven allí per a deixar constància per a futures generacions. Ací teniu a Pepita i Julián i una amiga a les agulles del canvi de vies.

FONT: col·lecció de la família MP.

10/03/2015 18:56 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.720 del dia 1/1/2015-

20150310181950-b04cmp.jpg

La foto que corresponia al primer dia del present any. Amics i amigues gaters de festa a la Cova de Benidoleig. Per Sant Vicent sempre es feia paella, porrat, festa. Vegeu l’ambient que hi havia davant l’entrada a la cova. Al grup Ernesto Monfort el dentista al mig plantat. També plantat està Jaume "el Banc". Agatxat està Julián Monfort. Agatxades Pepita Pons i Salvadora -dona d’Ernesto- Monfort.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

10/03/2015 18:19 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.719, la del dia 31/12/2014-

20150310175917-b03cmp.jpg

La foto que corresponia a l’últim dia de l’any passat, el 2014, també pertany a la col·lecció de la família Monfort Pons, la que estic ara publicant. Foto de família, la família Pons, del coronel Pons. La caseta de la  pujà del calvari, va ser el lloc. Pepita Pons està agenollada. María José, la filla, està sentada en un extrem. Vicente està sentat darrere. La cosina d'estos Vicen, està sentada al costat de María José. També està la família de Vicente "el trinqueter" amb la dona i els tres fills.

FONT: família Monfort Pons.

10/03/2015 17:59 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.718 del 30/12/2014-

20150310174417-b02cmp.jpg

Un grup d’amigues que es van posar per a la foto. A l’extrem esquerre -mirant la foto- està Pepita Pons; al mig estan les dos germanes María i Salvadora. 

FONT: col·lecció de la família MP, facilitada per Consuelo MP.

10/03/2015 17:44 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.717, la del dia 29/12/2014-

20150310173126-b01cmp.jpg

De la nova col·lecció facilitada per Consuelo Monfort Pons. Un grup d'amigues i un amic. Sentada, baix de la foto, vegeu a Salvadora Monfort "el Banc". Sentat Julián Monfort "la senyoreta" i Pepita Pons plantada darrere d'ell. Una estampa al voltant d'un pou. Mai tant ben dit allò d'estampa. Darrere posava: "Tarjeta Postal, Casa Escuder 6023".

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

10/03/2015 17:31 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.716, la del dia 28/12/2014-

20150310171220-valesfestafadrins.jpg

No es una fotografia però si un document fester excepcional. El dia de la Festa dels Fadrins els quintos i quintes organitzaven una gran festa. Ací teniu dos vales d'eixe dia fester de 1972. N'hi havia de 40 i de 20 pessetes les entrades. Si és fixeu, el fons dels vales era el símbol del franquisme, de l'època. I observeu la frase que no té desperdici, sobretot com s'escrivia el valencià: "Si voleu festa i ballar, la bolxaca (no butxaca), s'hau de rascar".

FONT: document facilitat per EPS.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.715, la del dia 27/12/2014-

20150310165916-defora.jpg

Continue amb les fotografies dels anys 70 de la família Segura. Ací teniu a un grup d'amics. Segura és el segon; mireu els pantalons acampanats. Estaven tots sentats en un piló de la carretera o camí.

FONT: fotografies proporcionades per Elisa Pedro Segura.

10/03/2015 16:59 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.714, del 26-12-2014)

20150309210401-camp.jpg

Nova fotografia de la col·lecció de EPS. Rememorem un partit a l'antic camp de futbol "Les Sorts" de Gata. Tots els jugadors al camp. Anys 70 i l'antic edifici de la CAS, hui dividit en parts, es veu al fons.

FONT: col·lecció de la família Pedro-Segura.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.713, del 25-12-2014)

20150309205157-carrossa.jpg

Eren les festes patronals. Els quintos pujaven dalt de les carrosses amb les xicones, anys 70 del segle XX. Davant, baix de tot, vegeu a "Pura". Dalt sentats a Pepe Segura. Per dalt asoma Pepe "Moliner" i Antonio "del garaig". Si conegueu més gent, podeu dir-ho. Seguim amb la col·lecció de Elisa Pedro Segura.

FONT: col·lecció de la família Pedro Segura.

09/03/2015 20:51 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.712, del 24-12-2014)

20150309203200-penyo.jpg

De la mateixa col·lecció vegeu a dos jòvens a la baraneta del Penyó. Una d’elles és María “Porra”. La xiqueta menudeta que està al mig d’elles és la mare d’Elisa, Ana. Observeu com han canviat les portes de les cases de darrere.

FONT:  Foto propietat de la familia Segura.

 

09/03/2015 20:32 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.711, del 23-12-2014)

20150309202311-moto.jpg

Torne a la col·lecció que em va proporcionar Elisa Pedro Segura. A la fotografía, trobem a la mare d’Elisa, Ana Mari Segura, i a una amiga, Ana Noguera. Les dues están dalt d’una moto, d'aquelles que s’utilitzaven abans.

FONT:  Foto propietat de la família Segura.

09/03/2015 20:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.710, del 22-12-2014)

20150309200004-antigaxapa75.jpg

Reprenc  la sèrie tan estimada i que reclamen els usuaris del blog. Antigues i més recents, fotos i documents. La col·lecció “todocoleccion.net” apareix una xapa de bicicleta o motocicleta, que es donava a l’Ajuntament de Gata i es posava al vehicle de dos rodes. L’àliga del règim presidia la documentació de ferro. Un cinc dins del requadre donava pas al nom de “bicicleta” i l’any 1975.

FONT: Foto de la sèrie de “todocoleccion.net” (www.todocoleccion.net).

09/03/2015 20:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.709 del 21/12/2014-

20150301182038-dos.jpg

Reprenc la sèrie esperada, la que més costa d’actualitzar. És ja difícil, superades les 1.700 fotografies de l’abans de Gata, trobar-ne a muntons i cal anar fent passets. Comence per l’última donació de fotografíes feta per Elisa Pedro Segura, a la que li agraïsc haver-me facilitat fotografies dels seus. Ací vegeu a dos amics. El de l’esquerra –mirant la foto- és el uelo de Elisa, el recordat patriarca Luis Segura. Era un dia de bous. Podeu observar les bigues de les barreres. Potser estigueren a la Plaça de l’Església.

FONT: Fotografia propietat de Elisa Pedro Segura.

01/03/2015 18:13 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.708, la del dia 20/12/2014-

20150220121243-processopurissimapepica.jpg

Ací teniu la prova de que eren les majoralesses de la Puríssima, les Filles de María. La processó amb les xiques per la vorera, la imatge de la Puríssima. Per la vestimenta de les joves potser fora a desembre. Al mig, amb ciris especials, les tres majoralesses: Pepica Argudo i les germanes Monserrat.

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.

20/02/2015 12:12 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.707, la del dia 19/12/2014-

20150220120525-majoralessespepica2germ.jpg

Ací tenim a tres xiques de la Confraria de les Filles de Maria de la parròquia de Gata. Pepica Argudo és la del mig. Les altres dos són les germanes bessones Monserrat. Amb el vestit de majoralesses estan agenollades davant del reclinatori. Amb "teja i mantilla" vestides de negre, el tradcional rosari. Era entre finals dels anys 40 i principi dels 50. Mireu al voltant. Les estacions del via crucis, la part de baix de la trona, les imatges...

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.

20/02/2015 12:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.706, la del dia 18/12/2014-

20150220115306-pepicaimareantonia.jpg

Continue acurtant les fotos antigues i recents passades de Gata en el temps. Torne a posar-ne una de la col·lecció facilitada per Rosa Pedrós Soler, de la família del seu marit, el sempre recordat Pascual. La foto que pose és de Pepica Argudo i sa mare María. Se la van fer a l’estudi de Cervera a Benissa. Era abril de 1948. Pepica tindria una vintena d’anys.

FONT: Foto facilitada per Rosa Pedrós.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.705 del 17/12/2014-

20150219121653-domingopepicaboronat.jpg

Recupere la sèrie de fotografíes facilitades per Rosa Pedrós Soler, referents a la familia del seu recordat marit Pascual Argudo. Ací teniu als pares de Pasqual. Ell era Domingo Argudo, ella Pepica Boronat. La tradicional fotografía que es feien els matrimonis acabats de casar.

FONT: Foto propietat de Rosa Pedrós. 

19/02/2015 12:16 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1 . 704 del 16/12/2014-

20150219121113-carrosses2000.jpg

Una altra imatge de carrosses. Ací podeu veure una altra part de l’itinerari, la carretera de Xàbia. La que es veu en primer pla és la carrossa de la regina infantil. La foto és de fa ja anys, quinze en concret.

19/02/2015 12:11 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.703 del 15/12/2014-

20150219120432-xabega90.jpg

Si parlavem de La Xàbega en la imatge anterior, ací teniu el grup que formaven la comissió, els amics de quadrilla que van fer moltes coses, una d’elles “la gran carrera dels duros”. Ací están a la Plaça Nova i podeu apreciar, de nou en una imatge, el dibuix del paviment. Al grup, es recorda amb gran estima a Jaime Monfort “Tanto”, el segon plantat per l’esquerra. El grup va formar la comissió de 1993.

Tant esta foto com l’anterior les considere "antigues recents", no "antigues, antigues". S’entén, no?.

19/02/2015 12:04 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.702 del 14/12/2014-

20150219115858-quinta.jpg

Recordeu a aquests quintos?. Ja fa algún temps, era l’any de la “carrera del duro”, com ja havien fet els seus precedents com a comissió de “La Xàbega” quatre anys abans. Les quintes i els quintos ho van preparar i intentar. Era l’any 1997.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.701 del 13/12/2014-

20150219115516-ramasanys90.jpg

Si mirem fotos de la quadrilla festera i gatera del Ramàs actualmente, podem comparar-les amb aquesta. Eren les carroses i encara recorrien el Passeig d’Alacant en la seua totalitat començant i acabant a l’edifici de la CAS. Una típica imatge del dia de les carroces a les festes patronals de juliol-agost.

 

19/02/2015 11:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1 . 7 0 0 del 12/12/2014-

20150219114635-constrpontvia1912-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, I OBSERVAR TOTS ELS DETALLS, PUNXEU ACÍ)

Deixe per al número 1.700, significatiu, a una imatge “espectacular i potent” de la construcció del pont de la via sobre el riu, des dels anys 1911 a 1915, aproximadament ens recorda que estem dins del centenari de l’arribada del tren a Gata (1915-2015) i que resta molt poc temps per a l’exposició que es farà a Gata, amb motiu del centenari. Cal recordar que l’11 de juliol de 2015 s’acomplirà el centenari de la inauguració del tram Altea-Dénia. La fotografia forma part d’uns dels panells itinerants de la mostra, que actualment està a Benissa, exposat al Taller d’Ivars del poble veí.

Pel que fa a la imatge, vegem tot el treball que comportava aquest gran viaducte de la línia de via estreta Alacant-Dénia. Mireu els motles amb els que feien els arcs de mig punt, les cordes que aguantaven la verticalitat del pont, els treballadors que vegem tant dalt del pont com baix. Els de baix preparaven el material en un bancalet del llit del riu. Mireu la part de darrere com un decorat, inclús asoma el pont de la carretera. Al fons, el imponent Montgó.

FONT: sèrie de postals de Gata antiga.

19/02/2015 11:39 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.699 del 11/12/2014-

20150218123947-festiximorovira.jpg

Recordeu que el presentador valencià Ximo Rovira va presentar un dels festival d’elecció i coronació de les regines de festes infantils i majors de Gata. Ací el teniu obrint la urna per a elegir a la Regina i dames infantils. Darrere, una imatge turística promocional de Gata, que formava paart del decorat i els xiquets i xiquetes de la quinta. Em comenta Elisa Pedro Segura, al respecte de la foto, que era l'any 1992. Ella era quinta menuda. Després va actuar el còmic "showman" Julio Sabala.

18/02/2015 12:39 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.698 del 10/12/2014-

20150218123249-altrapartpaipai5060.jpg

Si a l’anterior entrada posava el ventall de la fàbrica de Signes Mulet per una part, ara vos pose l’altra part on destacava el graciós dibuix pintat de dos xiquets dalt d’una barca i amb una xarxa plena de peixos. L’adorno que rodejava el dibuix colorejat també era molt original.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 

18/02/2015 12:32 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.697 del 9/12/2014-

20150218122928-paipai195060josesigm.jpg

Seguisc amb la miniserie de les pàgines de “todocoleccion”. Un ventall nomenat “paipái” que circulava els anys 50 i 60 s’havia confeccionat a la fàbrica de José Signes Mulet “Artesanía de Paja y Mimbre”. L’adreça: Teulada, 148. Apart. Correos, 67. Teléfonos: Fábrica, 280. Particular, 205”. La forma de ventall del troquel era molt curiosa.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 

18/02/2015 12:29 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.696 del 8/12/2014-

20150218122357-vda.fcosolerfra41.jpg

De les mateixes pàgines de “todocoleccion” vegem ara una factura de la “Viuda de Francisco Soler”, que era “Sucesora de José Soler Fornés” i domiciliada en que era una “Fábrica de Capazos, Sombreros y demás Artículos de Palma y Paja”. El document és més antic que l’anterior, està datat el 31 de maig de 1941. Capells (“sombreros”) especials a 8,40 pessetes; entrefins a 9 pessetes, eren alguns dels productes que s’enviaven a la provincia de Cáceres.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

 

18/02/2015 12:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.695, la del dia 7/12/2014-

20150218122117-frajsoler55.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, imatges, documents, que els veïns de Gata tenen i oferixen o vaig a la recerca d'ells. Amb un atràs molt considerable, vaig posant-ne fins arribar a posar-me al dia. De la col·lecció “todocoleccion” es pot trovar a la xarxa una factura de l’empresa gatera de “Artículos de mimbre” de José Soler Caselles. La factura estava datada el 8 de març de 1955. Es detallaven els preus de sillons i bossos. El material anava dirigit a un industrial de Binéfar (Huesca). Un silló es comprava a 43 pessetes la unitat, un bosso a 35,10 pessetes.

FONT: Imatge de www.todocoleccion.net.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.694, la del dia 6/12/2014-

20150209112254-toniimf.jpg

Ara que fa fred i que algun dia pensem que nevarà, comencem a recordar aquell 12 de febrer -estem a tres dies de l’aniversari- de 1983, fa 32 anys. Tia i neboda estaven a un bancal de ceps al terme de Xàbia. Les dos gateres, Toñi i Marifran. Al fons s’aprecia la silueta del Montgó. Mireu el toll de neu. Seria el 13 ó 14 de febrer, diumenge o dilluns. Eren els darrers dies. Si fa tres decenis i dos anys era darrer dissabte la nevada, enguany serà el 12 darrer dijous. Quasi coincidència. Agraïsc a Toñi que em permetra posar aquesta fotografia a la sèrie, és recent i no antiga, però de fa alguns anyets.

FONT: Foto propietat de Toñi Oliver.

09/02/2015 11:22 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.693, la del dia 5/12/2014-

20150209110311-toniclara.jpg

Els retrats familiars també caben al blog. Recorden vides, enyorances, parelles, són gaters coneguts, recordats. Ací teniu a una parella coneguda, la postura, les cares, ho diuen tot. El sempre recordat Toni "Clara", Grimalt, que ens va deixar ja nonagenari, i la seua dona, Tonica "Canterera", que el recorda dia a dia. Són vides paralel·les que es trenquen, però algun dia es tornen a juntar. Ací estaven davant un bancal de tarongers. Agraïsc a la seua néta Vanessa m’haja permés publicar la fotografia, encara que siga una foto recent, de dues persones majors.

FONT: Foto pujada al facebook per Vanessa Navalmoral Grimalt.

09/02/2015 11:03 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.692 del 4/12/2014-

20150206100528-paresmariavta.jpg

Acabada la sèrie dels programes de festes dins de la sèrie de fotografíes antigues, seguisc recuperant imatges antigues. Esta la va posar al seu facebook una descendent de gaters que hui viu a l’Argentina. Dos novios, Pepita José i Antonio, als anys 50 s’immortalitzaven baix del pont de la via, prop del riu. Agraïsc la foto familiar a Montse.

FONT: fotografía facilitada per Montse Mulet.

06/02/2015 10:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.691, correspon al 3/12/2014-

20150205221622-propag65.jpg

Seguisc acurtant el nombre de fotografies i documents antics. Dalt teniu dos fulles del programa de festes de 1965. A un costat dos propagandes hui desaparegudes. Dalt, la fàbrica de Julián Monfort Leyda (Julián el Viudo). Baix la sabateria d’enfront de l’edifici que estava Correus al carrer Doctor Gómez Ferrer "Establecimiento Jupe".

A l’altre costat, la portada de la programació del "Programa oficial de las tradicionales fiestas en honor al Santísimo Cristo del Calvario..." i es feien eixe any, enguany farà mig segle, del 30 de juliol al 6 d’agost.

FONT: Programa de festes de 1965.

 

05/02/2015 22:16 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.690, correspon al 2/12/2014-

20150205221421-placanova67.jpg

Tornant a les fotografies, vegeu ara una reptrospectiva de la plaça nova. S’anomenava Plaza 18 de julio recordant aquella data. Era un dels extrems, el que ara està més pròxim al bloc de pissos edificats per la família Salvá. Enfront vegeu com era la casa hui transformada dels Signes, on viu ara Puri. Al costat vegeu el balcó de Ca Soler. El tauler anunciador acristallat i la poca vegetació completaven el quadre. S’havia fet per eixa època.

FONT: Programa de festes de 1967.

 

05/02/2015 22:14 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.689, correspon a l’1/12/2014-

20150205221153-dibuix6ag70.jpg

El primer document antic que corresponia posar el primer dia de desembre de 2014 era el 1.689. Era una fulla del programa de festes de 1970, però era la més important ja que anunciava el dia 6 d’agost, la festa major. A un costat el dibuix de la imatge processonal del Crist, amb àngels i escut adoptat de la casa Almodóvar inclosos. A l’altre un ciri amb una cinta. Al mig la programació festera i solemne d’eixe dia. Vegau el colorit i el dibuix artístic.

FONT: Programa de festes de 1970.

 

05/02/2015 22:11 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.688, correspon al 30/11/2014-

20150205220939-dibuix71.jpg

Seguisc acurtant fotografies i també altres documents, vos pose un dibuix que es va publicar al programa de festes de 1971. Representava unes roques i dalt unes cases amb una torre. Era la part de darrere del carrer Penyó amb les roques que donen al fons del riu. La torre representava l’església.

FONT: Programa de festes de 1971.

 

05/02/2015 22:09 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Nº 1.687, correspon al 29/11/2014-

20150205220557-reformaermita742cara.jpg

De nou, recuperant fotografies per a la sèrie. Havia encetat les fotografies que es van publicar en els programes de festes. Ací teniu la publicada al programa de festes de 1974, amb referència a la gran reforma de l’ermita que es va fer, quan estava de rector Don Manuel Frasés Pérez. Si ja havia posat la part lateral d’aquesta obra, ara la podeu veure per davant. Mireu com estava per lluir les parets i mireu com era de menut el xiprer. Els muntons de sorra ("arena") a la replaceta també denoten la gran reforma que es va fer.

FONT: Programa de festes 1974.

 

05/02/2015 22:05 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.686, la del dia 28/11/2014-

20150203131354-bousalcolaessp-copia.jpg

(FEU MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ahir començava la represa de la sèrie de fotografies antigues o recents però amb història. Ací en teniu una molt potent, que ja ha passat a la història, malgrat a fer-se en 2007. Sols té set anys i ja no tornarà a ser una realitat. Els bous es feien sols a la Plaça vella, donat que si era el 2007 era per Sant Miquel. Ens diu Cento Fornés que quan ell va ser quinto al 2003 ja es feien els bous a l'Avenida. Per tant, seria per Sant Miquel. Siga el temps que siga, ja no es tornarà a produir. Una de les entrades va ser esta, la de la Costera del Grup Escolar avall. Fixeu-se com Salvador Pons, autor de la foto, va fotografiar el moment en el qual baixaven els més toreros i allà, abans de passar el pont, es veu el grup de bous i vaques. Podeu reconéixer a molta gent, set anys arrere en el temps. És una foto recent, però que ja li toca estar en la memòria col·lectiva del poble. Agraïsc a Salvador Pons el deixar-me-la publicar a la sèrie i guardar-la així com un gran tresor, sobre tot per als més aficionats als bous de carrer.

FONT: Foto de Salvador Pons.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.685, la del dia 27/11/2014-

20150202225640-parresantic67.jpg

Reprenc, perque ja va és hora, la sèrie que molts gaters els agrada, la de documents, fotos, imatges antigues. La que vos pose, recordant que és la 1.685 i tocava haver-se publicat aquell dia, 27 de novembre de 2014, és la que presideix el calendari de butxaca del 2015, de les dates de les donacions de sang, com la de dijous (com podeu comprovar a l’entrada anterior). El carrer de les Parres, al barri del Raval, estava per asfaltar. Ja estaven fent-se les voreres. Moltes macetes a les façanes, que voreu són de pedra, pintades de calç blanca. Era pels anys de l’alcantarillat, 67 i 68 del segle XX. La pujada que fa el carrer tan acusada denota el desnivell cap al riu. La foto està presa de baix cap amunt i al fons es veu la casa del carrer Sant Antoni, que encara hui es conserva molt pareguda. Observeu també que les cases sols tenien planta baixa, la majoria. Totes estaven alineades cap amunt. Finalment, les xiquetes a la zona de baix de la fotografia, li donen moviment i dolçor a la fotografia.

FONT: calendari donacions de sang 2015. Assemblea local de Gata.

02/02/2015 22:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.684 del 26/11/2014-

20150118130220-campaiplaca74.jpg

Nova imatge del campanar i la font. Any 1974. Al programa de festes d’eixe any podíem veure eixa fotografía.

FONT: Programa de festes patronals de 1974.

 

18/01/2015 13:02 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.683 del 25/11/2014-

20150118125921-reformaermita741.jpg

L’última reforma gran de l’ermita es va fer l’any 1974. Estava de rector titular Don Manuel Frases Pérez. La part lateral del santuari del Tossalet de Gata estava reformant-se, com es pot comprobar a la foto.

FONT: Programa de festes patronals de 1974.

18/01/2015 12:59 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.682 del 24/11/2014-

20150118125513-passeigalacant76.jpg

El Passeig d’Alacant el van pavimentar amb rajoletes que tenien com a dibuixos raïms, el producte típic aleshores. Era l’any 1976. Les palmeres s’alçaven altíssimes al llarg de tota la zona d’esbarjo, hui tallada pel “túnel” de baix de les vies del tren. Al fons es veu l’estació del tren.

FONT: Programa de festes patronals de 1976.

18/01/2015 12:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.681 del 23/11/2014-

20150118125113-desdecampanar76.jpg

Una altra fotografía feta amb molt de sentit. Des del forat de les campanes fins l’any 1963, es va fotografiar al xic amb la motocicleta, el cotxe, Ca Vicente “Xona” (hui tenda de “Negre i Fum”), Ca Doloretes, amb la porta i finestra antigues. Era l’any 1976.

FONT: Programa de festes patronals de 1976.

18/01/2015 12:49 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.680 del 22/11/2014-

20150118124626-delriudarrere77.jpg

Més ampliada la zona de la fotografía anterior. Des de lluny, al llit del riu, es veu la separació entre l’eixida del Barranquet, els arbres dels horts del costat de l’església, les cases del Penyal.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:46 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.679 del 21/11/2014-

20150118124200-darrereesglesia77.jpg

Precisament, la zona verda del costat de l’església a la zona del Penyal, de la qual parlava en la fotografía anterior, es veu ara clarament. Ametlers, la palmera, els màrgens, i en primer pla les pedres del riu, fan un quadre de la natura molt bó.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:42 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.678 del 20/11/2014-

20150118123802-totagata77.jpg

Una altra vista de Gata. Des d’un altre punt. Es veu millor el Montgó. Cal destacar a la zona de baix el llavador cobert. A la part dreta, també es veu la zona verda de darrere de l’ajuntament i al costat de l’església i el penyó.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:38 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.677 del 19/11/2014-

20150118122238-placanova77.jpg

De nou la Plaça Nova. Era l’any 1977. El paviment està lluent, es poden endevinar els dibuixos, les palmeres es rodejaven amb les baranetes pintades de verd. Ho recordeu?.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:22 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.676 del 18/11/2014-

20150118121852-castell77.jpg

Seguisc acurtant. Ara toca la 1.676 del 18 de novembre de 2014. Una altra imatge del programa de festes de 1977. Era el Castell de focs artificials del dia de la festa major, el 6 d’agost de cada any. Les carcasses es posaven a la recta final de la pujada del calvari. Davant de l’ermita, a la plaçoleta, també. Les “palmeres” eixien per davant i il·luminaven tota la muntanyeta del Calvari.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:18 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.675 del 17/11/2014-

20150118121246-campanarfont77.jpg

El campanar i la Font són dos elements que ixen a moltíssimes fotografíes. Al programa de festes de 1977 es va publicar aquesta artística imatge. El rellotge marcava les 8,30 del matí. El cable del parallamps baixava campanar avall.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

 

18/01/2015 12:12 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.674 del 16/11/2014-

20150118120750-riuestret77.jpg

L’any 1977 es va prendre aquesta fotografía en blanc i negre des de dins del llit del riu Gorgos, a l’altura de l’eixida del Barranquet. Al fons es veu el pont de les Alcolaies. L’objectiu fa que es mire curvat el pont i els pilars del mateix.

FONT: Programa de festes patronals de 1977.

18/01/2015 12:07 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.673 del 15/11/2014-

20150118120041-ermita78.jpg

Vegem ara una vista de l’ermita de l’any 1978. Canvia l’altura del xiprer i el farol que hi havia dalt del campanaret.

FONT: Programa de festes patronals de 1978.

 

18/01/2015 12:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.672 del 14/11/2014-

20150118115206-totpoble78.jpg

Continuant amb les fotografíes que un dia es publicaren als programes de festes i recordant el de 1978, vegem una vista del poble de fa 37 anys. Es veuen els horts del costat de l’església que donaven al riu, que ha canviat totalment la fisonomia.

FONT: Programa de festes de 1978.

18/01/2015 11:52 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.671 del 13/11/2014-

20150118113734-tiovicentorganista.jpg

Anem recuperant fotografies de la série de imatges antigues de Gata. Una persona molt coneguda al poble va ser el Tio Vicent l’Organista. Vicente era l’organista de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. La dificultat estribava en que les partitures es cantaven en llatí. Cançons de difunts, de misses solemnes. També hi assistia als actes religiosos dirigint les cançons. Moltes vegades anava amb la tradicional boina. Un record i un homenatge.

18/01/2015 11:37 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.670 del 12/11/2014-

20150118113211-1969-la-quinta-del-matxo-1-copia.jpg

Acurtant fotos al temps. Ara ja vos pose la del dotze del passat novembre. Nova imatge que recull Paco Moncho, propietat de un dels quintos, Felipe Monfort Mulet (carnisser “Ca Silvestra”). Fa 46 anys (1969) la quintà de Gata va ser “molt sonada”, era la Quinta del Matxo. Mireu les samarretes identificatives. Estaven els xics a la Plaça Nova, tots volien estar al “palquet” de la plaça, on actuaven les orquestres. Reconeguem a la part de fora a Emilio Signes, pel mig a Felipe, a Pepe Caselles. Per davant, el segon és Jaume, el quart Salvador i el cinqué és Felipe, el propietari de la foto. L’últim per la dreta és Vicente.

També podeu recordar la baraneta que a festes es posava en tota la plaça. La vegeu darrere del palquet.

FONT: Fotografia  recollida per Paco Moncho, propietat de Felipe Monfort Mulet.

 

18/01/2015 11:32 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.669 del 11/11/2014-

20150118112659-grupxicones-copia.jpg

Les xicones tenien entre 12 i 13 anys, corrien les primeries dels anys 70. Era el temps de Pasqua, prop de la muntanya dels molins de Jesús Pobre. Nou amigues gateres de la mateixa edat, la majoria. Seguint el peu de foto preparat per Paco Moncho, teniu des de l’esquerra a dreta mirant la foto a María Josefa Pérez, María Teresa Leyda –del Penyó-, María Ángeles Torres “Pintat”, María Rosa Segarra –de l’Alcolaia- i Rosa Mari Monfort. Agatxades, d’esquerra a dreta: María Grimalt “Ramona”, Paquita “Porró”, la recordada Rosa Canet i Rosa Leyda.

FONT: Fotografia publicada per Paco Moncho al seu facebook.

 

18/01/2015 11:26 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.668 del 10/11/2014-

20150118112311-totaplacanova78.jpg

Una vista quasi aèria de la Plaça Nova. Malgrat a ser en blanc i negre, els pot veure perfectament com era el paviment de la zona céntrica de la plaça. Era 1978. Mireu les faroles que hi havia a la plaça.

FONT: Programa de festes de 1978.

 

18/01/2015 11:23 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.667 del 9/11/2014-

20150118112011-placanova7879.jpg

De nou, una foto de la Plaça Nova en els anys 1979 i 1980. Al fons, els pissos que estaven en obres, que són els de dalt del bar Ca Neli i que abans estava la finca de Pepito Salvá. La baraneta de ferro es pot vore bé davant del ficus, que es veu més menut que actualment.

FONT: Programa de festes de 1978.

18/01/2015 11:20 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.666 del 8/11/2014-

20150117204848-pfiestassm80.jpg

Portada del programa de festes de sant Miquel, al setembre de 1980. Si recordeu, es feien bouets i vaquetes a la Plaça Vella. Quins temps passats!!. La foto corresponia al dia 8 de novembre de 2014.

FONT: Programa de festes de 1980.

17/01/2015 20:48 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.665 del 7/11/2014-

20150117200922-deports1980.jpg

A més de fotografies, també –de quan en quan- publique documents. Ací teniu una publicitat dels esports en festes de 1980. Si fem un repàs observarem que alguns ja están en desús. Tir al pitxó i tir al pla, perque estava en marxa el camp de tir “Alcolaies”. Partida de pilota, tennis, carreres pedestres, partida de raspall, eren alguns dels esports de festes.

FONT: Programa de festes de 1980.

 

17/01/2015 20:09 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.664 del 6/11/2014-

20150117200025-placabaraneta80.jpg

La fotografía no té molta qualitat, però la pose perquè es va publicar també al programa de festes de 1980. La historia de la fotografia la trobem en la baraneta que li van posar a la Font de la Plaça de l’Església. A la imatge la podeu observar.

FONT: Programa de festes de 1980.

 

17/01/2015 20:00 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº1.663 del 5/11/2014-

20150117195223-fornetfina80.jpg

De la mateixa caseta de camp, el fornet de coure pa i els seus elements més importants. Una pala gran i una menuda. Llandes per a posar les coques, una posta recolzada sobre el fornet. També pertanyia a l’article de Salvá.

FONT: Programa de festes de 1980.

 

17/01/2015 19:52 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.662 del 4/11/2014-

20150117194332-caldera80.jpg

Elements de l’escaldà. “Ahir, hui, no se si sempre” era l’article de Antonio Salvá Roselló per a 1980. Dos fotografíes l’il·lustraven. Eren de la caseta de camp de Antonio Pedro “de les aigües”. La caldera i la pila de canyissos ocupen quasi tota la fotografía. A més, podem veure la caça, un cabàs amb pilons i un anganell. Molt interessant per a un museu de l’escaldà.

FONT: Programa de festes de 1980.

17/01/2015 19:43 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.661 del 3/11/2014-

20150117193011-placaespanya80.jpg

La foto corresponia al tercer dia de novembre de 2014. Seguim escorcollant el programa de festes de 1980. Una foto en color de l’actualitat industrial i turística gatera. La Plaça d’Espanya en plena activitat com a “tenda a l’aire lliure”. Podeu veure el cartell del Spar que hi havia a la mateixa plaça. Mirant els cotxes aparcats podem saber l’antigüitat de la foto.

FONT: Programa de festes de 1980.

17/01/2015 19:21 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.660 del 2/11/2014-

20150117190956-gorgos7980.jpg

La fotografía corresponent al segon dia de novembre torna a ser del Gorgos Club de Futbol. Era la temporada 1979-80. Estaven al camp “Les Sorts” (al fons el Montgó i a les tanques publicitàries firmes de Gata). Intente reconéixer a tots els que es veuen a la fotografía, alguns en el record. Plantats: Ripoll, el major. Rodri de porter. Està també Gadea, Juan Lozano, “Pirri”, Miguel Blasco, Jaime, Salvá, Miguel Serra i el recordat Antoniet “de Marc”. Agatxats: Juanvi, Barber, Carlos, “Carrete” i Juanjo, porter.

FONT: Programa de festes 1980.

17/01/2015 19:09 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.659 del 1/11/2014-

20150117183629-trinquet80.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies, documents, imatges, antigues molt o prou. Una de les fotografies del programa de festes de 1980 estava relacionada amb un dels esports o jocs més interessants d’aquella época, el trinquet dels anys 20. Ací es veu totalment buit. Encara continua igual l’edificació, que hui porta el nom de “Xiquet de Gata” el mític jugador gater. La seua familia és la propietària.

FONT: Programa de festes de 1980.

17/01/2015 18:36 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.658, la del dia 31/10/2014-

20150114214849-consuelo.jpg

Corresponia acabar les fotografies del mes d’octubre, l’últim dia, amb la nº 1.658. Ací teniu un retrat molt graciós. Es tracta d’una xiqueta fotografiada als anys 50. Mireu la careta entre asustada i expectant amb una piloteta. Agraïsc a la protagonista, Consuelo Monfort Pons, la deferència de dejar-me-la publicar al meu blog. La podeu també veure com a portada actual del seu facebook.

FONT: foto propietat de Consuelo Monfort Pons.

14/01/2015 21:47 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.657, la del dia 30/10/2014-

20150113231844-creuciclismeelisa-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO UN POC MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotografies antigues, amb una foto de les que s’anomenen "potents". Me la facilita Elisa Pedro Segura, que l’ha trobada -em diu- per ca sa uela. Li agraïsc la deferència perque és una bona foto. Seguint amb la sèrie correspondria a la foto del dia 30 d’octubre de 2014. 

Vegeu a l’encreuament de la carretera d’Ondara amb la carretera de Xàbia, era una volta ciclista. Mireu els corredors que venien de Xàbia i anaven cap a Ondara. Podia ser a finals dels anys 40. Perquè?. Perque estava ja posada la nova creu de terme just a la cantonada. La vegeu a l’esquerra de la foto amb els hòmens apilats al voltant d’ella per a no perdre’s l’espectacle. Perque encara no estava obert el carrer la Creu ja que hi havia una mitgera que inclús té una publicitat de l’Hotel Venturo, que posa que estava Xàbia a 8 kilòmetres. Mireu la senyal que indicava "A Alicante". Un altre detall, la carretera encara estava amb adoquins. Dels hòmens sols puc desobrir a la dreta a Eduardo amb ulleres i jaqueta. Una imatge bonica i antiga.

FONT: Foto propietat de Elisa Pedro Segura.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la 1.656 del 29/10/2014-

20150109192311-placanova80.jpg

Ara vegem una vista de la Plaça Nova. Es va publicar l’any 1980. El pulmó verd del poble encara no havia canviat el paviment. Si recordeu, les baranetes de ferro rodejaven les palmeres. El ficus era molt menut. Ara ha canviat tota la fisonomía de la plaça.

FONT: Programa de festes de 1980.

09/01/2015 15:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.655 del 28/10/2014-

20150109192113-vistatossalet80.jpg

Una vista panorámica del sector del Tossalet. Es publicava al programa de festes de 1980. El blanc i negre fa més antiga la foto, les casetes s’apinyen baix de l’ermita, es retallen els xiprers de pujada. Com a fons, la muntanya del Serrillàs.

FONT: Programa de festes de 1980.

09/01/2015 15:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.654 del 27/10/2014-

20150109191851-pont80.jpg

Una foto curiosa del pont de la via es publicava al programa de festes de 1980. Des de baix, al llit del riu, es podía observar aquesta perspectiva.

FONT: Programa de festes de 1980.

09/01/2015 15:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.653 del 26/10/2014-

20150109191653-corda80.jpg

Recuperant fotografies poc a poc. La foto del 26 d’octubre pertanyia al programa de festes de 1980. Es tracta d’una estampa que ja no pot tornar, la de la cordà al carrer Signes. Una foto de Pons mostrava les rateres, el foc, l’ambient de la cordà. Es publicava en aquell programa.

FONT: Programa de festes de 1980.

09/01/2015 15:30 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.652 del 25/10/2014-

20150109191500-gorgoscf81.jpg

Retallant dies i fotos de la sèrie de "Fotografies antigues". Vos pose ara una formació del Gorgos Club de Futbol de 1981. Podeu reconéixer plantats a Jaime Monfort, Tomás, el porter teuladí, Carlos, Paco Briones i Monfort. L’altre jugador no el reconec. Dels agatxats: el segon és Mateu, Barber, Juan Lozano, Juanvi, Gadea i Cuenca.

FONT: Programa de festes 1981.

09/01/2015 15:29 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.651, la del 24/10/2014-

20150109191214-carrerlepanto82.jpg

Seguim amb el programa de festes de 1982. La foto correspon al 24 d’octubre. El carrer Lepanto de la Font del Riu era una realitat ja aquell any, fa 35 anys, dos anys després d’urbanitzar-se.

FONT: Programa de festes 1982.

09/01/2015 15:29 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.650 del 23/10/2014-

20150109191015-casaculturapenyo.jpg

Seguim en l’any 1982, a la sèrie de fotografies antigues. Es va construir la Casa Aula de Cultura del carrer Penyó. Aquesta part és la que mirava i mira al riu. Es veu perfedctament com es va construir sobre la roca del Penyal. Observeu que la construcción està igual; quan es va fer la foto estava recent pintada la casa. Hui és la seu actual del GEG i les oficines del Cuartel de la Guàrdia Civil.

FONT: Programa de festes 1982.

09/01/2015 15:29 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.649, la del dia 22/10/2014-

20150108153628-eraboronat.jpg

Una altra fotografía de l’any 1982. L’Era de Boronat, hui urbanitzada estava d’aquesta manera. Al fons, a l’esquerra, podeu veure el carrer Teulada i un cotxe aparcat. Encara es veuen hui les restes de la casa de camp i del cup que podeu observar a la dreta. En l’actualitat, els carrers Era de Boronat, Cuartel i Serrillàs conformen la urbanitzada Era de Boronat.

FONT: Programa de festes 1982.

08/01/2015 15:36 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.648, la del passat dia 21/10/2014-

20150108123618-tossalet1.jpg

Passats els nadals i reis, passada l’actualitat plena de notícies, Reprenc la sèrie de fotografíes antigues, documents, imatges d’altres temps, de Gata i els gaters. Estava dormida la sèrie però no oblidada i per any nou, actualització nova. La foto correspon al passat dia 21 d’octubre de l’any passat, 2014. Comence una sèrie dins de l’altra. El temps enrere dels programes de festes i les seues fotografies. Els anys 81 i 82 del segle XX tenia l’Ajuntament de Gata com a projecte la urbanització del Tossalet. Ací podeu veure com estava en eixos anys. Fixeu-se amb la casa de pedra del cantó i el canvi que hui és una realitat.

FONT: Programa de festes 1982.

08/01/2015 12:36 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.647, la del passat dia 20/10-

20141223212056-juanjopicocopa1.jpg

Seguisc intentant actualitzar les fotografies, documents, tot allò que siga antic o amb prou anys. La foto que corresponia el passat dia 20 d'octubre, la nº 1.647, és la tercera referent a l'artesà gater guanyador del concurs nacional, José Pedro Pedrós, en la modalitat de mobles de jonc. Ací teniu la copa que li van atorgar en el seu dia, primers de juliol de 1972. A la copa estava gravat el motiu, el concurs nacional de destresa, 1972 (Cistelleria i mobles de jonc). Agraïsc al seu nét, Juan José, haver-me posat al corrent de la història familiar.

FONT: Fotografia facilitada per Juan José Picó Pedro.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.646, la del passat dia 19/10-

20141223202155-juanjopicodiploma.jpg

Del mateix tema que la fotografia anterior i recuperant documents, coses antigues, la fotografia que corresponia al passat 19 d'octubre, ací teniu el diploma que li donaren a JOSÉ PEDRO PEDRÓS, guanyador del concurs nacional d'artesania, en la modalitat de Mobles de Jonc. Podeu llegir el diploma fàcilment i transportar-nos a aquella època, en temps de la fàbrica Pons Leyda, en la qual treballava el Tio Pepe "Sabatera".

FONT: Fotografia facilitada per Juan José Picó Pedro.

23/12/2014 20:21 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.645, la del passat dia 18/10-

20141223201433-juanjopicouelofranco.jpg

Seguisc recuperant fotografies antigues i dies passats. Ara al mes d'octubre. Però porte a la sèrie la fotografia proporcionada per Juan José Picó, que dona compte del premi nacional conseguit per sa uelo, JOSÉ PEDRO PEDRÓS, que coneixíem pel tio Pepe "Sabatera", un gran artesà local. La foto registra el moment en el qual el Cap de l'estat espanyol, Francisco Franco Bahamonde, li otorgava el diploma el dia de la Festa del Treball de 1972, el 18 de juliol. Era pel premi Nacional del millor artesà de Mobles de Jonc, del concurs nacional que es va fer a Gata. Si observeu la fotografia, voreu al ministre Rodolfo Martín Villa, a la recepció. El reconegueu?.

Podeu també veure també l'article ubicat a HISTÒRIA LOCAL, sobre l'artesà gater JOSÉ PEDRO PEDRÓS, punxant ací.

FONT: Fotos facilitades per Juan José Picó.

23/12/2014 20:14 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.644, la del passat dia 17/10-

20141223200137-1957udbenissa.jpg

Ho anunciava en una entrada anterior. Es hora de reprendre la sèrie que estimaven i estimen molts usuaris del blog, la de fotografies, documents, coses antigues. Des del mes d’octubre ho tenim pendent. La present fotografia ve del 17 de juliol, aquella era i és la 1.644.

Al facebook vam trobar el "Canal de les Joies de Benissa", un bon aparador de la veïna població de Benissa. El nom ho diu tot. Repassant les fotografies vam trobar, l’equip de la U.D.Benissa al camp de les Alcolaies de Gata. Era l’any 1957. Ho podeu comprovar per la casa, que està a la part esquerra si mireu la fotografia. Els ametlers del costat també. Hui on estaven els ametlers està el Centre Polivalent Juvenil.

FONT: Canal les Joies de Benissa.

23/12/2014 20:01 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.643, la del dia 16/10-

20141128183154-medalla.jpg

Reprenca la sèrie, una mica prou oblidada. Algun dia d’una tacada o poc a poc aniré posant al lloc les fotografies corresponents. La que pose ara tocava ser publicada el passat dia 16 d’octubre. Ací teniu una medalleta del Santíssim Crist del Calvari, el patró de Gata, que es va posar a la venda l’any 1926 a Gata. L’inscripció aixina ho diu. L’he trobada a la pàgina de col·leccionisme i venda: www.todocoleccion.net. Per cert ja estava venuda per tres euros, des de l’any passat. Mireu com es va fer, de forma vertical i amb la forma de la capella del Crist. Any 1926, encara regia la parròquia el rector En Joaquín Alfonso Bosch, que va estar de 1925 a octubre de 1929. La medalleta és d'abans de la guerra.

FONT: www.todocoleccion.net.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.642, la del dia 15/10-

20141121235110-capa1900menuda.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie de fotografies antigues amb una de les velles, velles, de Gata. La corresponent al passat 15 d’octubre (nº 1.642) és una foto vella, que diríem, possiblement de les escoles del Patronat de la duquessa. Finals del segle XIX o principis del XX. Em facilita la fotografia Francisco Caselles Borrell. De totes les xicones que apareixen a la imatge, que tenien menys de vint anys la gran majoria, està sa uela Ana Mulet Salvá, que naixqué l’any 1880, per això documentem la fotografia de 1895 a 1905, aproximadament. Mireu la vestimenta de xiquetes i més majoretes i els monyos de l’època. La portalada que servix de fons.

FONT: Foto propietat de Francisco Caselles Borrrell. 

21/11/2014 23:51 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.641, la del dia 14/10-

20141119141655-pujacristo.jpg

Ja arribaré al dia, en quant a fotos antigues es referix. Per això vaig numerant-les i datant-les. Hi ha usuaris, amics, simpatitzants del blog que tiren de menys les imatges d’abans, que ja fa un temps que no publique. Tot arribarà...

La present fotografia va al compàs de la setmana. Aquest dissabte és la festa dels músics. La fotografia s’ha publicat al llibret de Santa Cecília 2014, en el qual també he col·laborat com a Cronista de Gata. Al peu de fotografia posa que és la pujada del Santíssim Crist del Calvari l’any 1952, però portat pels músics. Es reconeix al mestre de la banda, Eugenio González. Es reconeix, més a l’esquerra, si mireu la foto, a Vicente "Canyetes". Estan ja dins del calvari i els xiprers eren encara menuts. La pregunta seria: amb quin motiu el portaven i ahí?. Se celebrava algun event?.

FONT: foto publicada al llibret d’actes de les festes de Santa Cecília 2014 de Gata.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.640, la del dia 13/10-)

20141114224746-sofasa90-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Reprenc i de bó la sèrie, oblidada al calaig del temps. Ja fa un mes que no posava fotografies antigues, velles, recents però de fa uns anys, eixes que ens agrada tornar a veure. Però ahí seguisc, poc a poc arribarem al solc.

La corresponent al passat dia 13 d’octubre correspon al grup, a la penya, a la quintà La Sofasà. Aquesta fotografia té 24 anys cap als 25, era de les festes de 1990. Tenien ells 16 anys. Mireu quines caretes, la joventut...

El grup no té desperdici. Podríem agafar una fotografia ara i veureieu la diferència d’abans i ara. Alguns es reconeixen de seguida, altres costa un poc més. Vaig posant el nom d’alguns, no tots. Vosaltres podeu completar-los. El primer per l’esquerra -mirant la foto de cara- és Botella, després està "Xota", Salva Pons, Paco, Miguel Miñana, Pere, Jaume i Alberto. Sebastià Monserrat està agatxat amb ulleres. Davant d’ell, Jesús Palacios Torres (el qual té la foto penjada al facebook). Al costat el desaparegut i sempre recordat "Sabata", David Feliu, Juan Grimalt i José Pedro. Davant de tots ells, Torres.

FONT: foto propietat de Jesús Palacios (facebook).

14/11/2014 22:42 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.639, la del dia 12/10-

20141028191949-caspansa2.jpg

Segona fotografia referent a les dones treballant la pansa, als anys 70, a l’edifici seu dels pobles que la traballaven. Va ser tot un referent històric. A la fotografia anterior es veien millor les dones sentades triant pansa, també al fons els cabassos de pansa. Les barres de llum estaven penjant del sostre. Els pilars, que eren molts, i les bigues de ferro, eren característiques d’un gran magatzem. A la fotografia anterior també es veia la màquina triadora o separadora, que finalment ha anat a parar a Xàbia. La CAS, les triadores de pansa, la màquina...tot això ja és història agrícola de Gata i els pobles que conformaven la Cooperativa Agrícola Sindical (C.A.S.). Recordem que les dues fotografies són de Jaume Costa Caselles.

FONT: fotografia de Jaume Costa Caselles, pujada al seu facebook.

28/10/2014 15:32 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.638, la del dia 11/10-

20141028191309-caspansa1.jpg

Reprenc la sèrie, que estava ja un poc deixada perquè les notícies i l’actualitat manen més. La fotografia que tocava publicar el passat dia 11, la nº 1.638, la va publicar fa uns dies l’amic Jaume Costa al seu facebook, parlant de les dones que anaven a triar pansa. Ell deia: "Si es fixeu bé, a la foto es veu, al costat de la triadora, una safeta, contenia aigua, cada triadora en tenia una junt amb un drap humit que gastaven constantment per llevar el sucre de la pansa de la taula i dels dits".

Em comenta ma mare, que la meua iaia Pepa, que de joveneta, com quasi totes les xiques, anaven als magatzems a triar pansa; per tal que no es pelaren els dits de tant de banyar-los, se’ls fregaven amb la pells dels nous que feien la pell forta."

Curiosa informació. Les fotos, tant aquesta com la pròxima, són al edifici de la CAS de la Carretera de Xàbia. Seria pels anys 70 del segle XX.

A la següent fotografia parlaré del que es veu a les fotografies.

FONT: Foto propietat de Jaume Costa Caselles.

 

28/10/2014 15:32 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.637, la del dia 10/10-

20141019214611-virtuvicentanadomund.jpg

Com hui és el DOMUND, Jornada Mundial d'ajuda a les missions, i encara que la foto per correlació li corresponia al dia 10, ací teniu una altra fotografia de quan els xiquets i xiquetes eixien el dia del DOMUND, el tercer diumenge d'octubre -com hui-. Dos germanets, xic i xica, i una cosineta. Era cap a finals dels anys 60 del segle XX. 1968, perque encara no es veu asfaltat el carrer. Els germans Font Pedrós, Ana -que és la de la dreta si mireu la foto- i Vicente, al mig, estaven acompanyats per la seua cosineta Virtudes Ferrer Pedrós. Es veu que eixe octubre també feia calor, com hui, perque el xiquet -Vicente- anava amb mànega curta i pantalons curts.

FONT: foto propietat de la família Font Pedrós.

19/10/2014 21:46 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.636, la del dia 9/10-

20141019000318-4bdomund.jpg

Demà és la Jornada Mundial de les Missions, dita popularment el DOMUND. Per això, vos pose una fotografia on es veuen xiquets i xiquetes de Gata vestits de xinesses, de retorets, de mongetes, un DOMUND més enrere en el temps, molt més enrere. Farà més de cinquanta anys. Mireu el mapa d'Espanya darrere i els xiquets i xiquetes ataviats amb distinta vestimenta. Si reconegueu algú. El xiquet que hi ha sentat és el propietari de la foto Vicente Argudo. El seu germà Paco està de retoret plantat a la part dreta. A la part esquerra està Ernesto Coloma. La germana de Rosa el Roig, que després va viure a Pedreguer, ésla més alta de les xiquetes de darrere. Podeu anar completant la fotografia.

FONT: Foto propietat de VAM.

18/10/2014 23:55 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.635, la del dia 8/10-

20141018234848-3brecordatoriamd.jpg

Ací teniu un document molt curiós. Correspon a la col·lecció de V.A.M. Observeu la data de la primera comunió de Antonio Marcos Devesa. Va ser el 22 de juny de 1905. Pels cognoms vegeu clarament que no era d’origen gater. Al recordatori posa "Iglesia Parroquial de esta Villa". No era poble, encara es considerava com a vila. He pogut saber que aquest home va nèixer a Teulada el 4 d’agost de 1894. Son pare li deien José i sa mare Ventura. Quan tenia 52 anys, el trobem de viatjant a Rosario (Argentina). El que no he pogut averigüar del recordatori era de quin poble seria el col·legi San Miguel que nomena.

Documentació: Movimientos Migratorios Iberoamericanos. Subdirección General de los Archivos Estatales del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

FONT: col·lecció de V.A.M.

18/10/2014 23:48 cronistadegata #. FOTOS ANTIGUES...I D'ABANS No hay comentarios. Comentar.

Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris