Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA VERGE DE LA CANDELERA. ELS LLUMEROS HAN FESTEJAT EL SEU DIA. CANELES I CIRIETS ES BENEIRAN A L'ESGLÉSIA

HUI ÉS LA VERGE DE LA CANDELERA. ELS LLUMEROS HAN FESTEJAT EL SEU DIA. CANELES I CIRIETS ES BENEIRAN A L'ESGLÉSIA

Festa popular i molt marcada en el calendari de l’església catòlica.

És hui NOSTRA SENYORA DE LA PURIFICACIÓ o també LA VERGE DE LA CANDELERA. Sant de totes les "Puris", que a Gata hi ha algunes. Es celebra la festa de la Candelera o "Candelaria". La Presentació del Senyor recorda que als 40 dies del naixement de Jesús el van presentar al temple i sa mare la Verge Maria va fer la cerimonia de la seua purificació. La festa es perd en els temps. Els lararis romans, la dita presentació, els padrins del bateig d’un nadó, tot girant al voltant de la flama. A l’església, aquesta vesprada a la missa de les 19 hores, es benedixen i donen candeles, ciriets i veles. Recordan aquell moment de la vida de Jesúsi els seus pares.

És hui la festa també dels llumeros del poble de Gata. Per això, després d’alguns anys de no festejar-ho els professionals dels fils i endolls han volgut fer l’esmorzar a Ca Martí, recordant altres temps i altres celebracions semblants. Abans passejaven inclús a la menuda imatge de la Verge per la plaça de l’església. Assistien a missa. Ara, el gremi ha tornat a recuperar la tradició d’ajuntar-se i xerrar entre viandes de les seues coses. Ells cuiden per la nostra llum i de la il·luminació dels nostres carrers. A la fotografia que m’han remés, els teniu esmorzant...

I pel que fa als refranys, el més conegut just de hui:

SI LA CANDELERA PLORA -és a dir si plou- EL FRED ÉS FORA, SI ES RIU -és a dir està ras i cel clar com hui, malgrat la rosada forta que ha fet aquesta matinada, però amb millor temperatura que els tres dies anteeriors- ÉS VIU -el fred- o la variant JA ESTEM A L’ESTIU. En una festa tan popular i tradicional, no podem deixar de parlar del refranyer, quan ja hem vist alguns ametlers que comencen a eixir la flor. El refrany diu al respecte: "Pel Febrer, treu flor l’ametller". Però, ni ha molts més refranys per al mes de febrer: "El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador"; "Febrer ventós, cara de gos"; "El Febrer, de cap o de cua, l’ ha de fer"; "Neu de Febrer, aigua en un paner"; "Guarda llenya al llenyer per quan arribe el Febrer". Per allargar-se un poc més el dia: "Pel Febrer, jornal sencer". "Si el Febrer riu, el fred reviu".

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://festesicostums.blogspot.com (refranyer).

0 comentarios