Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA FESTA DE LA PATRONA DE LA GUÀRDIA CIVIL. L'antiga caserna de Gata, ja en desús, es va construir vora carretera nacional fa 136 any (1886). Serà rehabilitada en breu

HUI ÉS LA FESTA DE LA PATRONA DE LA GUÀRDIA CIVIL. L'antiga caserna de Gata, ja en desús, es va construir vora carretera nacional fa 136 any (1886). Serà rehabilitada en breu

Els agents destacats de la Guàrdia Civil del Puesto de Gata de Gorgos, que tenen actualment la seua seu al carrer Penyó, així com els guàrdies ja jubilats que viuen al poble, autoritats, jutge de pau i caps de la Policia Local i Protecció Civil han assistit al migdia de hui a la missa en honor a la seua patrona Nostra Senyora del Pilar, que s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. La menuda però molt estimada imatge de la Pilarica i l’ensenya nacional han estat també presents a un lateral de l’altar major.

Cal recordar que sempre pel 12 d’octubre mirem més enllà. La història de Gata ens conta que fa 136 anys es va construir sofragant-la el veïnat del poble, l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, just al costat de la carretera Nacional 332. Hui està inhabitable, però en ella van viure desenes de famílies de guàrdies civils destacats al Puesto de Gata.

Tot un monument que espera ja en breu ser rehabilitada i passat a tindre funcions socials i culturals, les que les autoritats li vullguen donar. 

Mentre, l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil segueix ahí, en peu. Va ser tot un símbol fins que es va inhabilitar com a casa quarter. Per la seua ubicació a la carretera general, per la seua història, pel seu compromís amb el veïnat de Gata, podem recordar la caserna que ha arribat als 136 anys d’antigüitat. Sens dubte, podria contar-se entre una de les més velles de la província i d’Espanya. Curiosejant per davant la seua façana observem les dues garites, la que dona a la carretera (Avinguda Marina Alta) i la que dona al Carrer Signes. A més, baix d’aquesta es pot llegir el ròtul que es posava a l’entrada del poble. "Provincia de Alicante, Partido Judicial de Denia, Pueblo de Gata -aleshores encara no tenia la denominació completa de Gata de Gorgos-"

L’any 1886 el poble va sofragar les despeses de la casa i des d’aleshores la Guàrdia Civil abonava un alquiler mínim i simbòlic a l’Ajuntament. L’any 1982 havia un intent de fer una nova Casa Cuartel que mai va arribar a bon port. La Caserna de la Guàrdia Civil ha sigut, com deia tot un símbol històric per al poble de Gata.

FONTS: Fotos Joanvi Vallés, Vero Vives i Cronista.


0 comentarios