Admin
20220823202139-escaldargata.jpg

GATA, AGOST, ESCALDAR, PANSA...Són paraules de l’estiu que tots els gaters deuríem de reivindicar, que la joventut ho conega, que no es perda. Si encara algunes famílies de Gata (una de les grans cunes de l’escaldà) fan pansa estan conservant el vell tresor, el vell costum agrícola que els moriscs li deien "adzebib" i que té un vocabulari. No serà prou per als majors recordar-ho, caldrà deixar el testimoni per als més joves, aquells que el canvi tan fort els va furtar el costum dels cabassos, de la caldera, d’escaldar, de secar la pansa,...

Al blog del CRONISTA DE GATA anem a traure paraules i més paraules relacionades amb aquest costum, intentant explicar que eren o són i per a que servien o serveixen. Com si d’un vocabulari escolar es tractara els joves poden aprendre al menys els noms i sols que puguen dir "eixa paraula em sona que té que veure amb l’escaldà, amb la pansa..." ens donarem per satisfets. Ens passarà per davant com una estampa pobletana, que deia el enyorat escriptor i amic benisser Bernat Capó, serà una estampa de l’escaldà.

Podríem endinsar-nos encara, abans que aquestes generacions passen a altres estances, en paraules i frases típiques del treball, del vocabulari rural tradicional, que estan oblidant-se perquè no les parlem, perquè pocs s’enrecorden d’elles. Perquè les hem rebujades del nostre vocabulari, perquè els nostres joves no les diuen ni les accepten. Seria molt gratificant veure un llibret que diguera “GATA: DICCIONARI DE LA PANSA”, però és preferible, en el temps que corren, conéixer els signes i abreviatures que presenten tots els mòbils, siguen de la marca que siguen. També desde ací lluitarem perquè convisquen.

* En aquest moment de l’article recordem i agraïm el treball que va publicar al 2004 la revista Xàbiga sobre "El vocabulari de la pansa" de Blanca Cubell Saceda i Cristòfol Bisquert Cardona. Podeu llegir-ho amb pdf per mig d’aquest enllaç. Refrescarà la memòria a alguns. PUNXEU ACÍ. També tenim present un altre treball: . "El conreu de la vinya i l’elaboració de la pansa a la comarca de la Marina: estudi etnogràfic. de Maria Roser Cabrera, Alacant, Institut de Cultura Juan Gil-Albert, 1992. *

DEL BANCAL A LA CALDERA I D’ACÍ AL SEQUER, DEL RAÏM A LA PANSA

Anem a desgranar ja les paraules i frases fetes o expresions que els meus vells utilitzaven seguint un ordre cronològic. Aquest podria ser l’origen d’un vocabulari gater de la pansa.

BANCAL DE CEPS // RAÏM DE MOSCATELL // ENS ANEM A TALLAR // TALLAR RAÏM AMB EL FALÇÓ (Falçonet) // OMPLIR ELS CABASSOS (CAIXONS o BASQUETS) DE RAÏM // CARRO CARREGAT FINS ELS BARDALS // CABASSOS BAIX DEL RIURAU // ALÇAR-NOS A OMPLIR LA CALDERA // FORNET DE TAP // PEGAR-LI FOC AL FORNET D’ESCALDAR // GARBONS PER AL FORNET // PREPARADA LA PILA DE CANYISSOS // EL MUNTÓ DE PILONS //CÀNTERS (POALS) D’AIGUA PER A LA CALDERA // PREPARATS EL LLEIXIU, LA SOSA I L’HERBA PANSERA // OMPLIR LA CALDERA // BULLIR LA CALDERA // OMPLIR DE RAÏM LA CASSA // LA CASSETA O RAQUETA TRAU LA BROMERA // OMPLIR LA CASSA DE RAÏM // ESCALDAR // TALLA O NO TALLA // ESCAMPEM EL RAÏM // POSAR ELS PILONS // EL SEQUER BUIT // TRAURE CANYÍS // CANYISSOS AL SEQUER // LES LLISSERES DEL CANYÍS // FER UN BON ESCALDÓ // HEM FET UN ESCALDONET // ESMORZAR DE L’ESCALDÀ (XONES I CARAGOLINS ESCALDATS, TABOLLAT, TOMACA) // PINATELLS I BOUS PREPARATS // EMPILAR I DESEMPILAR // LA VELA ARREPLEGADA SOBRE ELS TRAVESSERS // GIRAR CANYIS AMB LES GAFES // JA TENIM LA PANSA FORA // PLEGAR LA PANSA // ESTORA DE PLEGAR LA PANSA // ESCALDAR ELS CABREROTS // CABASSOS DE PANSA PLENS // GUARDAR LA PANSA A LA CAMBRA // VENDRE LA PANSA PER QUINTARS I ARROVES //.

FONTS: Fotos arxiu blog.

Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris