Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI 15 D'AGOST ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LES ALFÀBEQUES: Tradició, costums, religiositat,...l'altar major s'ompli d'aromes característics

HUI 15 D'AGOST ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LES ALFÀBEQUES: Tradició, costums, religiositat,...l'altar major s'ompli d'aromes característics

Hui, 15 d’agost, en plena canícula estiuenca i fa calor de valent, se celebra en tot el món cristià la festa de l’Assumpció o la Mare de Déu dormida i assumpta al cel. A Gata també és coneguda com la Mare de Déu de les Alfàbegues. Perquè GATA té encara un altre motiu per festejar aquesta festa. Seria molt interessant recuperar d’una vegada per totes i oficialment aquell cant originari del nostre poble de la Verge de la Paloma, que són arrels de música religiosa gatera. Tal dia com ahir, vespra de la festa, es cantava a primeres hores de la vesprada el "Cant de la Paloma" fins els anys 50, amb una lletra treballada, de la qual es conserva la música també.

Al llarg de la vesprada d’ahir i la jornada de hui, l’altar major de l’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos està ornamentat amb les alfàbegues. Les "ocinum basilicum" tan aromàtiques es preparen i al llarg dels mesos les dones les cuiden a les seus cases. Aquesta temporada es van repartir llavoretes des de la parròquia per poder cultivar-ne més.

Si recordem aquesta festa trenta o quaranta anys enrere, recordarem que es feia processó amb xiquetes i xiquets de Primera Comunió portant les cintes i majoralesses. Aquella processó es va suspendre passat el temps.

Al facebook diverses vistes de l’altar major amb les alfàbegues, gràcies a les fotografies de la parròquia, de Amparo Solaz i del Cronista.

Per tant, cal que reivindiquem el costum religiós musical, el CANT DE LA PALOMA, que entonaven les dones cantadores la vespra, al mig de l’església de Gata, i que va recollir amb la música i tot Salvador Seguí, el musicòleg alacantí per al seu llibre on està publicat "Cancionero alicantino". Instituto de Estudios Alicantinos (IEA), Alacant, 1978.

Finalment, aprofite per felicitar a totes que porten el nom d’Assumpció o compostos i a tota la Confraria de la Mare de Déu de les Alfàbegues de Gata per s

FONTS: Fotos Parròquia, Amparo Solaz i Cronista.

0 comentarios