Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI 16 DE JULIOL ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. A Gata hi havia confraria des de 1926; tenim un plafó ceràmic i el centre parroquial porte el seu nom

HUI 16 DE JULIOL ÉS LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. A Gata hi havia confraria des de 1926; tenim un plafó ceràmic i el centre parroquial porte el seu nom

Abans era més festa...diem moltes vegades. Hui seria un d’eixos dies. Se celebra hui dia 16 de juliol, amb plena canícula estiuenca, la festa de la MARE DE DÉU DEL CARME. La Verge amb l’advocació del Carme, la de l’escapulari. Aprofite des del blog per a felicitar a totes les Carmes i complementàries. Les que hui celebren el seu sant i la seua onomàstica, que també n’hi ha moltes.

Escorcollem en la història religiosa de Gata i ens trobem a l’Arxiu Parroquial que la confraria de la Santíssima Verge del Carme és anterior a la contienda civil. El 2 de juliol de 1926 es produeix l´erecció i institucionalització de la seua Confraria. Un document del Propòsit General de les Germanes Descalces de l’orde de la Santíssima Verge Maria del Carme així ho atestigua: “Erigimos e instituímos la Cofradía [...]. Así mismo concedemos al Párroco de la misma Iglesia y en defecto de él a otro sacerdote [...] la facultad de bendecir e imponer pequeños escapularios juntamente con la potestad de dar la absolución general y conceder indulgencia plenaria a los cofrades moribundos. Dada en Roma en nuestra casa generalicia en el día 26 de Septiembre de 1926. Fr. Guillermo de S. Alberto, Prepósito General. Fr. Federico del Smo. Sacramento, Secretario". A més, també hi havia un Llibre Registre de la Confraria (fulls 4 a 49) que datava d´abans de 1927 fins 1950.

Un dels actes que trobem referent a la confraria i la festa és del 10 de juliol de 1926, quan a les cinc de la vesprada es va fer l’exercici del Novenari de la Santíssima Verge del Carme.

Més història sobre la Verge del Carme. Sis anys més tard s’erigeix la Venerable Orde Tercera de la Verge del Carme a Gata. És el 22 de febrer de 1932. El rector Alejo Sendra Tarrazó remet una instància al prelat diocesà demanant autorització. Una vegada va tenir la resposta, la va remetre al provincial carmelita de Vila-real, rebent d’ell l’autorització per a erigir-la. El diploma està datat al convent dels PP. Carmelites de Vila-real, signat i rubricat pel prior provincial, Fre Elies Maria Ortiz. Hi ha una relació de les 19 Terciàries de la Verge del Carme de Gata. Una nota diu: "Las Terciarias de la Virgen del Carmen que preceden tomaron el hábito en la Tercera Orden del Carmen el día 7 de mayo de 1932 en esta iglesia parroquial de Gata de Gorgos. De que, como Director, certifico. Gata de Gorgos, 7 de mayo de 1932. Alejo Sendra Tarrazó, Párroco".

La relació d’aquesta advocació mariana amb el poble de Gata també està present en un edifici. El centre parroquial de Gata, on es fan la majoria d’activitats de la parròquia (catequesis, juniors, grups) porta per nom “Verge del Carme”. Una data històrica al respecte d’aquest centre: el 28 de maig de 1944 es la bendició i col·locació de la primera pedra del que anava a ser Col·legi de Religioses Carmelites d’Ensenyament. La construcció va de 1944 a 1971 en diverses etapes. Mai van arribar a estar les carmelites al càrrec i va ser centre parroquial. 

 Finalment, a la relació de plafons ceràmics (capelles de carrer), al carrer Nou hi ha una que té l’advocació de la Verge del Carme.

Pel que fa a la Marina Alta, les processons marítimes són les protagonistes als ports de mar de Dénia, Xàbia, Teulada-Moraira i Calp. Verge marinera per excel·lència a la que li dediquen bonics castells de focs articials i passeigs amb barca. 

I anem al refranyer. Pose dos refranys de la Verge del Carme: PEL JUNY FRESCA, PER LA MARE DE DÉU DEL CARME SERÈ, I PER SANT JAUME CALOR. Un altre: PER LA MARE DE DÉU CARMETA, A SEMBRAR LA MONGETA.

FONTS: Arxiu Parroquial (història) / Variats (refranyer).

0 comentarios