Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

UN RÒTUL ASSENYALA LA CASA ON VA NÀIXER EL PRESTIGIÓS MATEMÀTIC VICENT CASELLES, FILL IL·LUSTRE DE GATA

UN RÒTUL ASSENYALA LA CASA ON VA NÀIXER EL PRESTIGIÓS MATEMÀTIC VICENT CASELLES, FILL IL·LUSTRE DE GATA

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha tingut a bé, després d’haver-ho dit a la família, col·locar un ròtul a la façana de la casa on va náixer el reconegut matemàtic gater VICENT CASELLES I COSTA. El ròtul, ubicat on va viure amb els seus avis i pares Vicent i recordant encara la famosa tenda de Casa Olgita a la carretera, es pot llegir el cartell: "En esta casa va nàixer el matemàtic Vicent Caselles i Costa fill il·lustre de Gata".

Recordem que Vicent Caselles Costa va nàxer a Gata el 10 d’agost de 1960 i va morir a Barcelona el 14 d’agost de 2013. Els seus primers estudis els va fer a l’institut Chabás a Dénia, després es va llicenciar per la Universitat de València i va ampliar estudis a les universitats de Tübingen i Besançon. Professor, successivament, a la Universitat de les Illes Balears (1994) i a la Universitat Pompeu Fabra (1999). Ací va ser catedràtic el 2002. Autor d’uns 200 treballs publicats, el van convertir en el matemàtic de l’Estat espanyol més citat internacionalment. Inicialment es dedicà a l’anàlisi funcional i, posteriorment, al processament digital d’imatges i el seu tractament per ordinador, matèries en les quals esdevingué un referent internacional.

Va ser conferenciant convitat al Congrés Mundial de Matemàtiques (Madrid, 2006), conferenciant plenari al Consell Internacional de Matemàtiques Aplicades (Vancouver, 2011) i conferenciant convidat al Congrés Europeu de Matemàtiques (Cracòvia, 2012), els seus treballs foren guardonats amb els premis Ferran Sunyer i Balaguer (2003), de la Societat per a la Matemàtica Industrial i Aplicada (2008) i del Consell de Recerca Europeu (2012).

L’Institut d’Ensenyament Secundari de Gata porta el seu nom des de 2014 nomenant-se IES Matemàtic Vicent Caselles Costa"; al seu poble des de fa uns anys es realitzen dirigides per un grup de professors i professores unes Jornades Científico-Matemàtiques que també porten el seu nom; el consistori va crear en 2018 una beca amb el seu nom concedida cada curs a l’estudiant de l’àrea de ciències amb millor rendiment acadèmic. L’Ajuntament de Gata el va nomenar Fill Il·lustre de Gata el 31 de gener de 2015.

A més, a nivell nacional, també en 2015 van nàixer els Premis d’Investigació Matemàtica Vicent Caselles amb l’objectiu de recolzar i estimular als joves professionals que desenvolupen la seua tasca en el camp de la investigació matemàtica. Els premis tenen la col·laboració de la Fundació BBVA i la Real Societat Matemàtica Espanyola.

FONT: Informació a Internet // Fotos, Ajuntament de Gata.

0 comentarios