Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS SANT BLAI, PROTECTOR DELS MALS DE LA GOLA. DIA DE ROTLLOS I DOLÇOS A GATA

HUI ÉS SANT BLAI, PROTECTOR DELS MALS DE LA GOLA. DIA DE ROTLLOS I DOLÇOS A GATA

SANT BLAI GLORIÓS LLIURA’NS DE LA TOS. Aquest és el refrany per excelència de hui. Si ahir se celebrava la CANDELERA, coneguda a Gata com la Candelària, i la LLUM era la protagonista, hui els rotllos i dolços són els que manen. Sant Blai és l’advocat contra els mals de gola. Festa a Pedreguer. La pandèmia encara està frenant moltes festes, però esperem que aquesta  malaltia que té a veure amb la gola, refredats (costipats) i demés, el sant obre més lliurances i rebaixe més els contagis, que falta ens fa.

A l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata hui a les 19 hores serà la missa de bendició de rotllos, de bambes, pa socarrats i altres dolços. Inclús ahir es feien altres maneres curioses de benedicció -com es veu a la fotografia del Forn de Xaro, enguany també com l’any passat- amb la bendició allí mateix, del Pare Vicente Berenguer. Ens consta, que el senyor rector Don Juan Antonio Navarro també va fer la bendició a la Panaderia Vives, dos forns tradicionals que hui es veuran plens de gent que vol el seu rotllo, com les panaderies de Mulet, al carrer La Lluna; dels germans Pepe i Felip al carrer Duquessa d’Almodóvar, i la de Dulcipan al carrer Doctor Gómez Ferrer. Totes elles compliran amb la tradició de vendre els dolços.    

Una tradició que perdura és la del veí poble de Teulada, la festa de la Dama -dolços amb forma de dama i ara més recent també "damo"-, un costum que pareix ancestral, adaptat a l’església. Aquest matí era la bendició a la missa a Teulada i a la vesprada ho serà a Moraira.

Però qui era Sant Blai?. Naixqué a Sebaste (Armenia). Vixqué a cavall entre els segles III i IV. Fou màrtir bisbe. Per ser cristià va patir en temps de l’emperador Licinio. Diuen que era metge. L’eligiren bisbe per aclamació de clero local i del poble, segons aquell temps. El seu cult estava extés per tot Orient i després per Occident. La fama de taumaturg es celebrà al temple de Constantinopla consagrat al seu nom.

Pel que fa als refranys, cal dir que entre ahir, festa de la Candelera, i hui que es dediquen a Sant Blai, n’hi ha molts. El més conegut és el que encapçala l’article, però ací en teniu més:

D’ahir, 2 de febrer i del mes que hem encetat, febrer:

"Pel Febrer, treu flor l’ametller""Si la Candelària plora, l’hivern fora; si es riu, ja estem a l’estiu; tant si plora com si es riu, ja estem a l’estiu""El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador""Febrer ventós, cara de gos""El Febrer, de cap o de cua, l’ ha de fer""Neu de Febrer, aigua en un paner""Guarda llenya al llenyer per quan arribe el Febrer". Per allargar-se un poc més el dia: "Pel Febrer, jornal sencer". "Si el Febrer riu, el fred reviu".

De hui dia 3, dia de Sant Blai:

SANT BLAI EIXUT, CIGONYES NO HAN VINGUT. // COQUES DE SANT BLAI CUREN DE TOT MAL. // PER SANT BLAI, SE SEMBRA L’ALL.

NOVENA DE LA MARE DE DÉU DE LOURDES, GATA:

Per altra part, ahir dia 2 va començar a Gata i fins el 10 de febrer la Novena a la Mare de Déu de Lourdes, que des de l’any passat és ja un costum per aquestes dates a la parròquia, donat que el consiliari de la associació Hospitalitat de Nostra Senyora de Lourdes de València i altres llocs de la diòcesis és el nostre rector Don Juan Antonio Navarro. 

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer). // Foto portada bendició, forn de Ca Xaro. Fotos al facebook, Forn de Xaro i arxiu de Parròquia de La Botiga de la Font del Riu.

0 comentarios