Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

RECORDEU: AQUESTA NIT CANVI D'HORA. A LES 3 TORNAREM A POSAR LES 2. Portem 40 anys obligats per la UE al canvi d'hora a la tardor i la primavera

RECORDEU: AQUESTA NIT CANVI D'HORA. A LES 3 TORNAREM A POSAR LES 2. Portem 40 anys obligats per la UE al canvi d'hora a la tardor i la primavera

Aquesta nit, última del mes d’octubre de 2021, toca canvi d’hora. A les 3 de la matinada retrassarem el rellotge una hora, tornant-ho a posar a les 2. Dormirem una hora més, però demà serà -com passa en cada tardor- un dia estrany. Pel matí, ens llevarem amb claror, a mitja vesprada ja farà quasi fosca.

Sabeu exactament quin va ser el primer any a Espanya del canvi d’hora. Aquesta mesura la va posar ja Franco el 17 de marzo de 1940, quan va decidir ajustar l’horari d’Espanya amb el d’Alemanya. Però des de 1981 -per tant fa just 40 anys- és obligatori per a tots els membres de la Unió Europea, inclosa Espanya, adaptar els nostres rellotges als horaris d’estiu o d’hivern. Així ho recull la Directiva Europea 200/84 CE.

 A nivell econ`mic, el canvi a l’horari de tardor es fa l’últim diumenge del mes d’octubre des de 1996 per ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

Vam entrar a la tardor el passat 21 de setembre, però fins a aquesta nit no deixem enrere l’horari d’estiu. Diuen que l’últim canvi d’hora del 2021 serà el 31 d’octubre. El comitè d’experts no decidirà fins més endavant quan abolirà aquests canvis horaris.

Serà l’últim canvi d’horari?

El Govern espanyol i la Comissió Europea segueixen estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i de primavera i mantenir els rellotges igual durant tot l’any. El comitè d’experts que van nomenar per aquesta tasca preveia arribar a un consens aquest 2021, però la pandèmia i la falta de consens retardarà la decisió. Tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els canvis d’hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el de primavera.

FONTS: Lasexta (Sociedad). / Foto: cartell Ajuntament de Montmeló.

0 comentarios