Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA GUÀRDIA CIVIL DE GATA FESTEJA A LA SEUA PATRONA. L'antiga caserna, ara en desús i inhabilitada, es va construir en 1886

LA GUÀRDIA CIVIL DE GATA FESTEJA A LA SEUA PATRONA. L'antiga caserna, ara en desús i inhabilitada, es va construir en 1886

Els components del destacament de la Guàrdia Civil del puesto de Gata han celebrat hui a la seua patrona la Verge del Pilar. A les 12 del migdia s’ha fet la missa solemne en honor a la Verge, cantada per la Coral Serrillàs. A la mateixa han assistit guàrdies en actiu, guàrdies en la reserva que viuen a Gata, familiars i autoritats. Com sempre, els guàrdies i familiars han portat a l’església l’estimada imatge de la patrona amb l’ensenya nacional, i al acabar s’han fet la corresponent foto de família. 

Cal ressenyar que amb aquesta festivitat el que va era el comandant del puesto, sargent primer guàrdia civil Emilio Asperilla passa a la reserva, com ja ho van fer els seus companys. En el seu lloc, passa a ser el comandant del lloc el sargent Sergio Mas.  

UNA CASERNA HISTÒRICA EN DESÚS I INHABITABLE DE 135 ANYS

Hui més que cap dia de l’any mirem aquell monument. Una caserna de la Guàrdia Civil que compliria 135 anys, però des de fa molts anys es troba en desús i completament inhabitable, a l’espera de ser rehabilitada per a alguna altra funció social o cultural que les autoritats li donen. 

Cal recordar, que en març d’aquest any, l’alcalde Josep Signes Costa i la secretària autonòmica de Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto i Francés, van signar el conveni per a la rehabilitació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Aquesta signatura permet licitar el projecte i l’inici de les obres de restauració.

La Guàrdia Civil té hui al carrer Penyó de Gata el seu quarter de la població. Des d’allí inicien tots els dies les seues tasques de custòdia i vigilància, que sempre és molt d’agrair pel ciutadà gater o el que ens visite. Però, l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil segueix ahí, en peu. Va ser tot un símbol fins que es va inhabilitar com a casa quarter.

Per la seua ubicació a la carretera general, per la seua història, pel seu compromís amb el veïnat de Gata, podem recordar la caserna que ha arribat als 135 anys d’antigüitat. Sens dubte, podria contar-se entre la més o una de les més velles de la província i d’Espanya. Curiosejant per davant la seua façana observen les dues garites, la que dona a la carretera (Avinguda Marina Alta) i la que dona al Carrer Signes. A més, baix d’aquesta es pot llegir el ròtul que es posava a l’entrada del poble. 

L’any 1886 el poble va sofragar les despeses de la casa i des d’aleshores la Guàrdia Civil abonava un alquiler mínim i simbòlic a l’Ajuntament. L’any 1982 havia un intent de fer una nova Casa Cuartel que mai va arribar a bon port. La Caserna de la Guàrdia Civil ha sigut, com deia tot un símbol històric per al poble de Gata.

FONT: Foto festa 2021, Joanvi Vallés. Fotos caserna: Arxiu i Xàbiaaldia.

0 comentarios