Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA RECUPERACIÓ DEL CANT DE LA PALOMA, ORIGINARI DE GATA, TOT UN ÈXIT. Vídeo parròquia: https://www.facebook.com/329219913948814/videos/1043187486425441

LA RECUPERACIÓ DEL CANT DE LA PALOMA, ORIGINARI DE GATA, TOT UN ÈXIT. Vídeo parròquia: https://www.facebook.com/329219913948814/videos/1043187486425441

(ACÍ TENIU L’ENLLAÇ DE TOT EL VÍDEO FET PER LA PARRÒQUIA: 

https://www.facebook.com/329219913948814/videos/1043187486425441

Tot un èxit. Ahir per la vesprada, després de la missa, cinc veus de xicones i quatre instruments, van tornar a donar vida al CANT DE LA PALOMA DIVINA, tonada originària de Gata, segons recollia en 1973 al seu llibre "Cancionero alicantino" el musicòleg Salvador Seguí, que era informat per persones majors de Gata.

Els alumnes de l’escola de música CODA van cantar i interpretar aquesta cançó melòdica amb estrofes referents a la festivitat de hui, la Verge de l’Assumpció. La música, més antiga que la lletra -segons apuntava Seguí- i les veus van agradar molt als fidels assistents a la missa vespertina.

Ara, passada l’experiència i recuperada per segona vegada en dotze anys, és hora de no guardar-la en un calaix dotze anys o més, sinó fer-la pròpia del folklore local, dins de les cançons músico-religioses i que els músics del poble, que en són molts i bons es decidixquen a potenciar-la i millorar-la si cap.

Pel que a mi respecta com a Cronista de Gata, agraïment a tots els que ho van fer possible ahir vesprada. Ara us comunique el mateix que vaig llegir com a presentació ahir i també la lletra per a poder anar seguint-la amb la tonada i veus de les xicones.

PRESENTACIÓ DEL CANT

El meu escrit:

"EL CANT DE LA PALOMA, Gata de Gorgos. Festa de la Mare de Déu de les Alfàbegues

Miguel Vives Signes, Arxiu Parroquial / Cronista de Gata, 14-8-2021

Hui és la vespra de la Mare de Déu de l’Assumpció, que ací a Gata també coneguem com la de les Alfàbegues.

A més de la imatge que presideix l’altar major i de la processó que es feia abans, el poble de GATA tenia dins del seu repertori musico-religiós el CANT DE LA PALOMA DIVINA, que es cantava per la vesprada la vespra i el dia de la festa abans de la processó. És una peça musical centenària hui desapareguda i que cal preservar per al patrimoni local.

Sols tenim el precedent en 2009 quan la vam escoltar amb les veus dels alumnes de l’Escola Municipal i els instruments de la Rondalla Municipal.

Hui, dotze any després, tornarem a escoltar aquest cant autònom, més que centenari, que antigament cantava el cor amb veus tan enyorades com les de Pepe el Sastre, Vicente Caselles, Sebastià Soler, Mateo Simó i moltes dones que han passat ja a la Casa del Pare, amb la dirección del Tio Vicent l’organista.

El cant el va recollir el musicòleg SALVADOR SEGUÍ i el va publicar al seu llibre Cancionero Musical de la provincia de Alicante, que la Diputació editava en 1973 amb tot el folklore musical alacantí.

Diumenge passat en vaig posar en contacte amb Sebastià Roig, director de l’Escola de música CODA plantejant-li la possibilitat de tornar a tocar i cantar el Cant de la Paloma. Amb molta disponibilitat va tirar endavant, malgrat l’estiu i el calor. Des de la parroquia li ho agraïm i molt.

Alumnes de l’escola van a interpretar aquesta cantata melodiosa i singular del poble de Gata. La música és d’una gran antigüitat, més que la lletra.

Escoltarem les veus i els instruments revivint el CANT DE LA PALOMA DIVINA dels nostres avantpassats, rodejats de la Mare de Déu i la fragància de les alfàbegues."

LLETRA DEL CANT DE LA PALOMA DIVINA

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."
"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."
"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

FONTS: Fotos Vero Vives i Cronista. // Vídeo facebook parròquia. 


 



 

    

0 comentarios