Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record): 1.877. MALNOMS I PARTIDES RURALS DE GATA EN 1934 (Document inèdit del mestre Don José Mulet Borrell (1890-1983), facilitat per Maties Monfort)

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record): 1.877. MALNOMS I PARTIDES RURALS DE GATA EN 1934 (Document inèdit del mestre Don José Mulet Borrell (1890-1983), facilitat per Maties Monfort)

Porte al blog el primer dels documents inèdits d’un mestre erudit i molt cult que va tindre Gata, Don José Mulet Borrell, nascut a Gata el 2 d’abril de 1890 i mort el dia de Sant Blai de 1983, per molts conegut com "el mestre Borrell". Gràcies a l’amic Maties Monfort, que va adquirir la casa d’ell que vivia a l’Avinguda Canalejas 26, hui Avinguda Marina Alta, ell m’ha facilitat aquestes i altres documentacions, que aniré posant-les en valua i a la llum. Sens dubte, aquest home lletrat del seu temps, que també va ser concejal i mestre, deuria estar més considerat al seu poble, rotulant un carrer o plaça amb el seu nom.

Però, anem al document com a tal. A ressenyar que si ara ho trobem normal l'escrit en valencià en 1934 era extraordinari. La data i signatura és del 8 de novembre de 1934 i va dirigida a un altre erudit valencià com va ser Nicolau Primitiu*. En la missiva li parla de que ha llegit el fullet que li va remetre Nicolau i ell, a canvi, li envia alguns malnoms i noms de partides rurals de Gata, el seu poble. Inclús li parla de l’amic comú Josep Peretó que es troba a Tormos.

Com no es llig molt clar, aniré posant la relació dels noms de partides rurals de Gata de Gorgos, repectant les denominacions que ell escrivia que literalment eren les següents: ESTE: Tosalet, Gayá, Ecles, Fonandó, Costeres, Planet, Hortes, Rana. SUR: Font del Riu, Cahuells, Colaes, Serrillás. OESTE: Planises, Collao, Gorgos, Boleries. NORTE: Trosets, Plans, Miralbó, Alqueries Blanques, Cuadros, Senies, Valls.

També donava constància el mestre Borrell d’alguns malnoms o mots del poble de Gata: Ell li titulava "Dels noms en Gata de Gorgos":  Biserot, Corralero, Perot, Llebra, Paresant, Rochets, Paula, Espanta, Sirera, Chona, Rosoques, Carriles, De la Burra, Corder, Puripa, Señalat, Batle, Capot, Churra, Figuetes, Pato, Perets, Palacio, Bolo, Caque, Raconet, Rabosa, Frígols, Calderer, Col-Llarc, Chimos, Morenet, Correches, Pont, Furgastores, Moliner, Frisquet, Valero, Paleres, Remungó, Platero.

(No estan tots però en tenia recopilats un grapat).   

* Nicolau Primitiu, qui era?. Era historiador nascut a Sueca (1877) i mort a València (1977). Fou president de Lo Rat Penat i director decano del Centre de Cultura Valenciana. A partir de 1928 va publicar molts treballs d’investigació històrica. Va ser un dels firmants de les Normes de Castelló de 1932.

FONT: Document inèdit escrit per Don José Mulet Borrell i facilitat per Maties Monfort. Foto del mestre extreta de l’article de Don Vicente Llopis Bertomeu del programa de festes de Teulada de 1976.



     

0 comentarios