Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI 13 DE DESEMBRE ÉS SANTA LLÚCIA, PATRONA DE LA VISTA. A GATA TENIM UN PLAFÓ CERÀMIC AL CARRER TEULADA I UNA IMATGE A L'ESGLÉSIA

HUI 13 DE DESEMBRE ÉS SANTA LLÚCIA, PATRONA DE LA VISTA.  A GATA TENIM UN PLAFÓ CERÀMIC AL CARRER TEULADA I UNA IMATGE A L'ESGLÉSIA

SANTA LLÚCIA ens conserve la vista. És patrona de l’ermita de Xàbia. Dia de rmoeria a l’ermitoriNatural de Siracusa (Itàlia) naixqué l’any 283 i va morir màrtir l’any 303. Fou verge, a qui li arrancaren els ulls durant el seu martiri. Per això, és patrona dels pobres, cecs, xiquets malalts i de les ciutats italianes de Siracusa i Venècia.

A Gata tenim un plafó ceràmic antic dedicat a la santa. Està al carrer Teulada i encara que no està complet amb les seues rajoletes es pot llegir: S. Lucía, V.y M." ("Santa Lucía Virgen y Mártir"). L’església parroquial també té, des de fa uns anys, una xicoteta imatge de la patrona de la vista. Hui ha estat junt a l’altar major en el seu dia.

A totes les que porten el seu nom, feliç onomàstica. A nivell d’oratge, que ha fet molt bon dia hui, comença a allargar-se el dia "un pas de puça" i es diu allò del refranyer: PER SANTA LLÚCIA, CREIX EL DIA UN PAS DE PUÇA I PER NADAL, UN PAS DE PARDAL o aquell "PER SANTA LLÚCIA DE LA BISBAL, DOTZE DIES ABANS DE NADAL".

En la fotografia, presa de http://www.xabia.org, l’ermiteta de Santa Llúcia a Xàbia i al fons el Montgó. 

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).

0 comentarios