Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA FA FESTA LOCAL HUI. ÉS SANT MIQUEL, CAP D'ALTAR. PARRÒQUIA DES DE 1574. SENSE PROCESSÓ PEL COVID-19

GATA FA FESTA LOCAL HUI. ÉS SANT MIQUEL,  CAP D'ALTAR. PARRÒQUIA DES DE 1574. SENSE PROCESSÓ PEL COVID-19

Hui 29 de setembre és festa local a Gata. Per què?. Perque la  parròquia i l’església porten el nom d’un de l’arcàngel SANT MIQUEL. Se celebra, com cada any, la festa a Sant Miquel Arcàngel, amb una gran diferència. Enguany es reduïx sols a les misses a l’església i res més. Malauradament, és el Sant Miquel del COVID-19.

Des de 1574 que es va constituir en parròquia fins hui han passat 446 anys. Quasi quatre segles i mig fa que els gaters li fan festa al sant. Abans, després de collir tota la renda i estar a les casetes cuidant la pansa, ametles i demés, se li feien grans festes al segon patró del poble. En els últims anys es feien el cap de setmana al voltant del dia 29, efemèride del sant arcàngel. Enguany ho guardarem per a temps millors.

Ahir, a les 19:30 hores, es feia la missa vespertina i hui es faran dos misses: la solemne a les 12:00 hores, que serà trasmesa pel canal youtube de la parròquia, i la vespertina de les 19:30 hores. Lògicament, no hi haurà processó, com era el costum de hui.

Per a donar-li més realç a la festa, a nivell parroquial, i ja que les primeres comunions van ser dins del mes de setembre, els passats dies 6 i 13, els comulgants i les comulgantes assistiran a la missa solemne amb els corresponents trages de Primera Comunió.

 També serà especial la missa, ja que serà l’última que celebre a la parròquia el fins ara rector de Gata en nou anys Don Francisco Manuel Murillo Roldán, abans de trasllardar-se a la seua nova parròquia, Nostra Senyora del Loreto de Xàbia, on tindrà la missa d’entrada diumenge pròxim dia 4 d’octubre a les 19 hores.

PARLA LA HISTÒRIA...

LA PARRÒQUIA DE GATA COMPLIX 446 ANYS D’HISTÒRIA. Hui és Sant Miquel, el meu sant protector. Felicitacions a tots els MIQUELS, també als GABRIELS I RAFELS, i als URIELS. Felicitacions a la PARRÒQUIA DE GATA, que porta l’advocació del sant arcàngel que presideix l’altar. El menut, aquell que porta el nom del carrer Sant Miquel per la cooperativa de treballadors del vímet de l’any 1960 no podrà eixir en processó com cada any per la crisi sanitària, però...

Unes dates, les més rellevants per a conèixer els origens de la parròquia de Gata de Gorgos, que té com a titular o "cap d’altar" a Sant Miquel Arcàngel. Arranca l’any 1573, fa ara 447 anys. Quasi quatre segles i mig.

1573: Desmembració de Dénia. Gata és una Vicaria independent.

1574: Gata alcança la categoria de Curat i d’ascens de primera, mitjançant el rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII.

1578: Mossen Antich Ferrer estava al front de la parròquia de Gata, però residia a Xàbia. Fou rector d´esta parròquia amb llicència del arquebisbe de la diòcesis En Joan de Ribera, hui ja declarat sant.

1582: Benedicció de l´església parroquial. El primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer ho fa al juliol d’eixe any.

FONTS: Dades Arxiu Parroquial. Fotos arxiu cronista.    


0 comentarios