Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

INCENDI AL PARATGE DE LA RANA DE GATA. L'EUCALIPTUS MONUMENTAL I TAN ESTIMAT PELS GATERS S'HA VIST MOLT AFECTAT. EL FOC S'HA ORIGINAT VORA CARRETERA

INCENDI AL PARATGE DE LA RANA DE GATA. L'EUCALIPTUS MONUMENTAL I TAN ESTIMAT PELS GATERS S'HA VIST MOLT AFECTAT. EL FOC S'HA ORIGINAT VORA CARRETERA

Ací teniu el vídeo de PROTECCIÓ CIVIL DE GATA DE GORGOS, QUAN ES BANYAVA L’ARBRE: PUNXEU ACÍ.

També podeu veure el meu curt vídeo fet des de les Costeres: PUNXEU ACÍ

També podeu veure l'impressionant vídeo de Alejandro Artigues Fabra, PUNXEU ACÍ.

Al voltant de les 16 hores, s’ha declarat un incendi al costat de la carretera de Xàbia a Gata, cremant-se el canyar rodant el paratge de La Rana i afectant parcialment a l’eucaliptus gegant, arbre monumental i protegit. L’aire i el canyar han fet que el foc es propagara ràpidament. En alguns moments s’ha tingut que tallar la carretera, per seguretat, provocant cues. 

De seguida, tots els efectius com Bombers, Protecció Civil, Forestals, Policia Local, Guàrdia Civil, han actuat i s’ha acotat el perímetre de l’incendi i s’ha intentat salvaguardar tant l’arbre com el paratge. S’ha cremat canyar, xiprers que feien de barrera i el foc ha sobrepassat el barranc i algun bancal erm també s’ha vist afectat. A hores d’ara, es refresca el conegut arbre de La Rana i els voltants per part dels bombers. Un reten continua al lloc de l’incendi. Les restes de l’antic llavador no s’han vist afectades. 

Informaven des de Protecció Civil de Gata: "A les 16h s’ha declarat un incendi al canyar de darrere l’Arbre de la Rana. En estos moments els esforços es centren en que l’arbre no sofrisca més a causa del foc. Anirem ampliant informació".

L’Ajuntament publicava poc després a les xarxes socials: "S’ha originat un incendi en el canyar junt a la Rana que ha afectat l’entorn del paratge i parcialment a l’arbre monumental. Des d’un primer moment ha estat controlat però els efectius continuen a la zona per salvaguardar i refrescar l’arbre de la Rana que ha sigut la prioritat. L’incendi ha provocats talls momentanis de la carretera de Xàbia. Fins allí s’han traslladat Bombers,mitjans aèris, Guàrdia Civil, Policía Local de Gata i Xàbia i Protecció Civil de Xàbia, Gata i Pedreguer".

L’alcalde de Gata de Gorgos, Josep F. Signes Costa, destacava al lloc de l’incendi, la ràpida intervenció per controlar el foc i per poder lliurar de les flames l’arbre tan volgut i estimat pels gaters. També comentava Signes que la irresponsabilitat d’alguns, perque el foc s’ha iniciat just a vora la carretera, ens pot afectar a tots, i que cal ser més responsables. Confiava Signes en que l’arbre és fort i es regenerarà.

Molts veïns curiosos, al ser dia festiu, observaven i es lamentaven des dels punts alts de la partida Costeres i d’altres punts del terme. Des d’allí es veia perfectament l’actuació de les avionetes i helicopters descarregant l’aigua sobre la zona afectada, especialment damunt l’arbre, i fent una tasca encomiable. 

En aquest cas, el patrimoni mediambiental i històric dels gaters, s’ha vist colpejat. Anar a berenar a la Rana a Pasqua ha estat típic i seguirà estant, malgrat la negligència d’alguns irresponsables.

FONTS: Fotos de facebook de Rosana Fornés, Lina Mas, Protecció Civil, Ajuntament de Gata, Manuel Signes, Maite Signes i Cronista de Gata.    

 


0 comentarios