Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI 24 ÉS SANT JOAN. FELICITATS ALS QUE PORTEN EL NOM. A LA FONT DEL RIU DE GATA I...A SANT JOAN, BACORES...

HUI 24 ÉS SANT JOAN. FELICITATS ALS QUE PORTEN EL NOM. A LA FONT DEL RIU DE GATA I...A SANT JOAN, BACORES...

Hui és 24 de juny, festa de Sant Joan Baptista i onomàstica dels que porteu el nom. A tots els Joans, Joanes, Juanito i compostos que n’hi molts al poble MOLTES FELICITATS. Què passeu un gran dia del vostre sant i més per ser festiu.

També els veïns del barri de La Font del Riu de Gata (entrada al poble per la general des de Teulada) celebren hui al seu sant patró, Sant Joan Baptista.

De manera especial i diferent en el 40 aniversari de les festes. Sense festes a causa del COVID-19.

Sabeu el per què de la festa i l’advocació a Sant Joan a la Font del Riu?. Fem un poc d’història.

Quan es va obrir, urbanitzar i asfaltar el tros d’eixida a la carretera general, la que era la prolongació del carrer Teulada a la partida Riuet, l’any 1980, el veïnat del final del carrer Teulada, del carrer Calvari i del final de l’Avinguda, aleshores del Caudillo -hui Marina Alta-, va decidir fer festa. Volien fer les festes a Santa Cecília però com ja ho tenia això adjudicat i ben merescut la banda Unió Musical es va optar per adjudicar-ho al sant més pròxim i que no estiguera al calendari fester gater. Aparegueren així les festes de Sant Joan. Des de l’any 1980 que la Font del Riu va fer foguera, bous, missa, ball, actes populars en honor a Sant Joan.

Però el que l’església celebra hui és la Nativitat de Sant Joan Baptista a Ain Karim (Israel). Dins del si matern, al quedar-se ple de l’Espírit Sant, exultà de goig per la pròxima arribada de la salvació del gènere humà. El seu naixement profetitzà la Nativitat de Crist.

El calendari anual arriba al 24 de juny. I fent honor al refranyer popular i referit al santoral i als fruits, ací tenim el més popular de hui: "PER SANT JOAN BACORES, VERDES O MADURES, BACORES SEGURES". 

A més, si mireu el calendari han passat sis mesos i de hui a la Nit de Nadal hi ha just sis mesos. Hi ha altres refranys: "PER SANT JOAN, EL PRIMER BANY" i pel que fa al temps i a la metereologia "LA NIT DE SANT JOAN, LA MÉS CURTA DE L’ANY".

Però com és especial la situació i el dia, sense festes ni acumulació de gent al carrer (COVID-19) sols podran els veïns apropar-se a l’església i amb la imatge del patró allí se celebrarà amb les mesures higièniques i distàncies d’ara la santa missa. 

FONTS: Foto Sant Joan, Arxiu cronista 2014 / Foto bacores, Antonio Monfort.

0 comentarios