Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA TÉ CONSTRUÏTS 2.498 NÍTXOLS EN DOS PARTS (en 87 anys)

EL CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA TÉ CONSTRUÏTS 2.498 NÍTXOLS EN DOS PARTS (en 87 anys)

Demà és Tot Sants. Fins a hui s’afanaven tots els familiars per a que les làpides dels nostres difunts estiguen netes i asseades, amb flors boniques, al menys una vegada a l’any, encara que hi ha gent que no fa cas d’això i sempre les tenen boniques, làpides i flors.

El cementeri municipal de Gata de Gorgos ubicat a l’alteret dels Ecles té ja 87 anys (1932) i té la particularitat d’estar dividit en dues parts. Demà dia 1 estarà obert de les 8 del matí a les 20 hores. Es millor anant passejant i més amb la temperatura que està fent. Evitarem aglomeracions de turismes. S’acumulen massa cotxes a les hores punta i sols hi ha una eixida. Com cada any camí Costeres avall fins arribar a la carretera de Gata a Xàbia, amb l’agravant per la ratlla contínua que tens que anar a girar per a tornar cap a Gata davant de l’empresa de Pons Químicas, ja a la partida de Julians.

El veïns de Gata han acudit en estos dies precedents a Tot Sants i el Dia de Difunts al cementeri a posar-li les flors més fresques i vistoses als seus éssers volguts que ja han traspassat aquest món.

Fent un repàs, trobem els diversos cementeris que ha tingut Gata al llarg de la història i responem a algunes qüestions al voltant de les "ciutats i pobles dels morts", com diríem en llenguatge terrenal.

Molts cementeris fins hui ha tingut Gata?: Cinc. De l’època baixa medieval fins el segle XXI en coneguem cinc.

Quins períodes abarquen els cinc?. Primer va ser la "maqbara" des del Baix Medieval dels pobladors musulmans de Gata. Després, des dels cristians repobladors (inicis del segle XVII) fins a quasi finals del XIX estava "lo fossar de l’església",al costat mateix del temple parroquial. De 1886 a 1932 va estar vigent el cementeri parroquial de la lloma de baix del Calvari a la partida Tossalet-Calvari. Els dos últims estan junts pegats, el primer funciona des de 1932 ja 87 anys i el segon des de 1982 fa 37 anys.

- Quin és el Padró de la Taxa per la Prestació dels Serveis del Cementeri per a l’exercici 2019 (publicat BOP 28-10-2019)?. Un import total de 20.175 euros.

Sabeu molts nítxols hi ha construïts?. Un total de 2.498, dels quals estan o han estat ocupats 2.447 fins a hui. Sols resten tres per a ocupar el penúltim bloc del nou cementeri. Després s’iniciarà l’últim bloc construït de 48 nínxols.

EN ELS PRÒXIMS DIES SEGUIRÉ DESGRANANT MÉS CURIOSITATS DELS CEMENTERIS DE GATA.

0 comentarios