Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

MOR L'ESCRIPTORA I MESTRA CARME MIQUEL I DIEGO (de mare gatera) -D.E.P.- Condol des de l'Ajuntament de Gata

MOR L'ESCRIPTORA I MESTRA CARME MIQUEL I DIEGO (de mare gatera) -D.E.P.- Condol des de l'Ajuntament de Gata

La professora i fundadora d’Escola Valenciana, CARME MIQUEL I DIEGO, membre d’una de les cadires de la ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA (AVL), ha mort aquesta matinada als 74 anys d’edat, d’una llarga enfermetat.

L’Ajuntament de Gata expresava el seu condol aquest matí: "Des de l’Ajuntament de Gata volem donar el nostre sentit condol a la família i amics de Carme Miquel i Diego. Ha mort una gran dona, escriptora i mestra, que sempre ha estat vinculada al nostre poble, un poble a què estimava i que també se l’estimava a ella."

La mestra Carme Miquel com ella li agradava dir-se era filla d’una gatera. Sa mare era Rosario Diego Diego, tia de Pepita José i germana de la uela de María Vicenta, hui mestra jubilada. Els seus pares eren mestres i van anar a fer escola a La Nucía on van nèixer Carme en 1945 i també el seu germà Vicent. Malgrat a anar a viure a València, tots els estius els passaven a Gata. Molts dels seus llibres estan inspirats en el poble, en la Marina Alta, com és el cas de "Un estiu a la Marina" i altres.

A més, el germà de Carme, Vicent Miquel i Diego, que va ser secretari de l’Ajuntament de València -hui també jubilat- va fer donació de molts llibres a la biblioteca de Gata, posant-li el nom de la mare de Carme i Miquel, Rosario Diego Diego.

Carme ha estat sempre vinculada a Gata i en molts actes culturals, presentacions dels seus llibres, club de lectura i xerrades, la presència de Carme sempre ha sigut molt gratificant.

Carme Miquel a més de ser mestra i professora era escriptora en llengua valenciana. Sempre compromesa amb els moviments de renovació pedagògica i vinculada amb entitats cíviques de caire activista.

A més d’escriure llibres de temàtica de narrativa infantil i juvenil, també va escriure novel·la (va guanyar en 1998 el Ciutat d’Alzira amb l’obra "Aigua en cistella", i tenia la seua columna diària d’opinió al diari Levante-EMV.

Amb Carme, s’en va un gran referent de la literatura valenciana i de les Marines. DESCANSE EN PAU, CARME MIQUEL.

Pel que fa a la premsa, ja han començat els diaris digitals a publicar l’obituari. Marina Plaza titulava: "Fallece la profesora y escritora Carme Miquel, vinculada a Xàbia, Gata y al corazón de la Marina Alta". Als subtítols: "Incansable defensora de las libertades y de la lengua valenciana, consideraba el Montgó «su montaña mágica»" i fent referència a la seua gran amiga la també mestra i escriptora xabiera Pepa Guardiola, diu el subtítol: "«Sé que te encontraré en cada rincón de nuestra estimada Marina», ha testimoniado la también escritora Pepa Guardiola".

El diari Levante-EMV titulava "Muere la profesora y escritora valenciana Carme Miquel". Al subtítol: "La docente y colaboradora de Levante-EMV ha fallecido a los 74 años".

FONTS: Article blog "Cronista de Gata" 13-3-2016. // diaris digitals de hui 18-6, Marina Plaza i Levante-EMV. Foto extreta diari ABC.

0 comentarios