Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI, 13 DE JUNY, RECORDEM A SANT ANTONI DE PÀDUA. Abans feien la novena al sant als carrers Sol i Signes

HUI, 13 DE JUNY, RECORDEM A SANT ANTONI DE PÀDUA. Abans feien la novena al sant als carrers Sol i Signes

El carrer Sol té un plafó ceràmic del sant. Abans feien la novena al sant a la casa de Tereseta "el Quartet

Hui és 13, dijous. Festivitat de l’altre Antoni, Sant Antoni de Pàdua. Al carrer Sol hi ha una fornícula de taulellets dedicada al sant. Però, entre el carrer Sol i el carrer Signes perdura una tradició en el record, que de seguida vos conte:

Ben adornat el balcó i ben adornada la casa. Al mig de la casa del carrer Sol, la casa de Tereseta i Pepe, dits "del Quartet" per la tendeta que tenien a la Plaça Nova, allí muntaven l’altaret i posaven un quadre del sant (a la foto de facebook). Rosetes rodant i llumetes. Eixa és la imatge del record, tradicions que no s’esborren així com així del cap. I tota la xicalla es posava rodant per allí, anavem a participar al ritual de la campaneta. Es feia la volta al barri, als carrers del voltant amb aquella cançoneta tan dolceta per a moltes hueletes i anunciadora per a tots: "El primer...segon...tercer...toc de la novena de Sant Antoni" i la campaneta sonant i els xiquets canturrejaven aquesta tonadeta. Els més menuts anunciavem que anava a resar-se pel Sant.

Però no sols era a Ca Tereseta on es celebrava aquesta piadosa cerimònia, sinó també a la casa de la senyora Rosa "Paresant", al carrer Signes. Hui aquesta casa construïda en 1904 continua igual conservant l’artística façana. La novena també es feia però després de dinar, mentre que aquella era després de sopar. I què prop estaven les dues i nosaltres (perquè jo vivia entre les dos cases) els xiquets gaudien d’aquestes tradicions, que ara ja són història consumada i mai tornada.

Pel que fa a la capelleta del carrer Sol,  la imatge de Sant Antoni de Pàdua, que se li fa festa el tretze de juny, la trobem a una casa del carrer Sol, al nº 23. És del segle XIX i quan la casa sigué restaurada es va ubicar molt bé aquest plafó ceràmic. Ara ja ha desaparegut aquella tradició de la novena.

FONT: Fotos del quadre de Ca Tereseta "El Quartet" i portada de la novena facilitades per Pepita Grimalt Leyda.

0 comentarios