Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS A GATA: 131 anys d'història. La congregació més antiga de la parròquia

HUI ÉS LA FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS A GATA: 131 anys d'història. La congregació més antiga de la parròquia

Hui diumenge dia 10 de juny se celebra a la parròquia de Gata de Gorgos la festa del Cor de Jesús. Cada any, després de les festes de les Primeres Comunions i del Corpus Christi arriba aquesta festa, que té a la població la congregació o confraria més antiga, ja que data de 1887.

Per això anem a la recerca, en "Cronista de Gata", anem més enllà i rebuscant a l´Arxiu Parroquial la història religiosa local es pot localitzar que la congregació del Sagrat Cor de Jesús de Gata és la més antiga i data del segle XIX.

A l'Arxiu Parroquial es troben els papers que atestigüen la seua antigüitat. La congregació té certificat del 18 d'agost de 1887. L'acompanya el seu reglament, del 4 de desembre de 1886. Es funda sent rector En Joan Martínez Blasco. El reglament va ser aprovat pel cardenal Monescillo en 18 d'agost de 1887.

Faig un extracte dels documents de l´Arxiu Parroquial:

 "En el Palacio Arzobispal de Valencia día diez de Agosto de mil ochocientos ochenta y siete...Vista la instancia de D. Juan Martínez Blasco de la Iglesia de S. Miguel de Gata, solicitando se establezca en su Iglesia una Congregación bajo el título de Sagrado Corazón de Jesús, visto así mismo el Reglamento por que intenta regirse dicha Corporación...aprobamos cuantoa Nos corresponde y ha lugar en derecho la erección de la expresada Corporación y Reglamento...Así mismo S. Emma. Rvma. El Cardenal Arzobispo bendice tan benéfica institución y concede cien días de Indulgencia a todos los asociados y demás fieles que bien sea con sus limosnas o de cualquier otro modo contribuyan a los fines piadosos que se propone".

I signava: "Gobernador Eclesiástico, Sede Plena, Dr. Aureo Carrasco. Secretario Interino de Cámara y Gobierno, Don Juan Bautista Oliver. Cardenal. Arzobispo de Valencia, Emmo. Y Rvmo. Sr. Sr. D. Antolín Monescillo".

Sobre l'altar i la fornícula, dir que l'actual altar lateral del Cor de Jesús, a l'igual que el d'enfront, el de la Immaculada, van ser consagrats el 10 de juny de 1964, tal dia com hui fa 54 anys. 

Encara hui perdura, després de 131 anys, la confraria a Gata del Sagrat Cor de Jesús. Les sòcies de la confraria celebraran la seua missa solemne, a les 11.30 hores, acompanyades dels xiquets i xiquetes que han pres la Primera Comunió fa dues setmanes i els seus pares i mares. A la vesprada, a les 19.30 hores, tindrà lloc la processó amb la monumental imatge. Eixiran algunes mares de majoralesses i els infants comulgants, pel mig la processó.

Fotografia del facebook de la Parròquia: el Cor de Jesús presidix l'altar major de l'església. 

0 comentarios