Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL. RELACIÓ DEL POBLE DE GATA AMB FONTILLES ( II ). Mort de l'exemplar monja Franciscana Sor Ilidia de la Concepción, Gata 1878-Fontilles 1929

HISTÒRIA LOCAL. RELACIÓ DEL POBLE DE GATA AMB FONTILLES ( II ). Mort de l'exemplar monja Franciscana Sor Ilidia de la Concepción, Gata 1878-Fontilles 1929

Continuant amb la sèrie que vaig començar amb la banda de música de Gata i la relació amb Fontilles, aquest segon capítol tracta de la Germana Terciària Franciscana de la Immaculada de la Comunitat de Fontilles, SOR ILIDIA DE LA CONCEPCIÓN, que va deixar aquesta vida el 9 de gener de 1929. Havia nascut a GATA el 10 d’abril de 1878. Era "de padres distinguidos", pero recalca que no pels seus diners sinò per la seua pietat. Per mig de la biblioteca de Fontilles hem conegut que el seu nom de naixença i així va ser batejada era Rosa Signes. Va prendre els hàbits el 30 d’abril de 1900 i arribà a Fontilles el 2 de desembre de 1909, mesos després de inaugurar-se la colònia sanatori. Tota una vida "dedicada por completo al servicio de nuestros pobrecitos enfermos", així ho testificava el cronista a la revista de Fontilles, al parlar del seu òbit. Més de dinou anys va estar dedicada al servei dels malalts de Fontilles. 

A Fontilles era Germana Sacristana. La resta del temps la dedicava a estar i cuidar als malalts. Tenia "carácter afable y sencillo". Va caure malalta la vespra de Nadal de 1928. Ja no es va tornar a llevar del llit. Les últimes paraules van ser d’una extrema bondat i un extrem desig. Li digué a la Mare Superiora i a les seues companyeres germanes, així es recull a la seua biografia que conta el cronista: "¡Adiós Madre y Hermanas, me voy al cielo!".

El seu cadàver va ser conduit al cementeri de Fontilles, amagat entre pins més amunt i a l’altra part de les edificacions. Parla de la processó fúnebre com de "inusitada solemnidad". Sans i malalts, rector de pobles veïns, la van acompanyar al cementeri de Fontilles on van reposar les seues despulles mortals.

Un altre retall de la relació que Gata tenia amb Fontilles.

FONT:Revista Fontilles: órgano de la Colonia-Sanatorio de San Francisco de Borja para leprosos. Any XXIV, Nº 280, febrer de 1929.

0 comentarios