Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ES COMPLIXEN 60 ANYS DEL TEMPORAL D’OCTUBRE DE 1957. A Gata, els canyissos baixaven carrer Moreres avall

ES COMPLIXEN 60 ANYS DEL TEMPORAL D’OCTUBRE DE 1957. A Gata, els canyissos baixaven carrer Moreres avall

Hui és 5 d’octubre de 2017. Fa exactament 60 anys per ara, els dies 1 al 3 d’octubre de 1957, va caure una quantitat de pluja exagerada per tota la comarca -també lògicament a GATA, acumulant-se en els tres dies 978 l/m2 a l’estació pluviomètrica de Xàbia, 664 l/m2 a Dénia i 605.7 al Cap de Sant Antoni. El registre xabienc està documentat com el màxim registre en 24 hores (878 litres per metre quadrat el dia 2).

Dos riuades seguides dins del mes d’octubre d’ara fa sis dècades es van donar. La que estic contant-vos i la coneguda riuada de València i l’avinguda del Túria amb 81 morts (segons xifres oficials) i nombrosos danys materials.

A la història climatològica, el segon episodi "va tapar" un poc el primer. El nort de la província d’Alacant, el 2 i 3 d’octubre, va sofrir nombroses pluges, a conseqüència de les quals s’anotà el registre de pluja màxima diària més elevat d’Europa al segle XX, el que ja he dit de 871 mm. a l’observatori de Xàbia).

El professor Jorge Olcina Cantos de la Universitat d’Alacant, té un estudi fet i publicat al n°4 de Nimbus de 1999, pàgines 129 a 152, sobre els temporals d’octubre de 1957 produits al llevant espanyol. Hi ha dades ahí relacionades amb Gata.

També el diari La Marina Plaza s’avançava als dies exactes i publicava fa uns dies un extens i documentat article sobre els 60 anys del fort temporal. Titulava: "Seixanta anys del dia en que Xàbia i Dénia foren rius". Als subtítols: "L’aiguà que del 1 al 3 de octubre de 1957 cayó sobre los dos principales municipios de la Marina Alta fue un fenómeno sin precedentes: durante los tres primeros días del mes registraron alrededor de 1.000 litros por metro cuadrado cada uno" i "Hasta hace poco, y después de poner en duda la fiabilidad de los datos registrados, Xàbia ostentaba el récord en toda la Península de litros llovidos en 24 horas: 878 litros por metro cuadrado el día 2 de octubre". A un titulet de dins l’article nomenava Gata: "El resto de la Marina Alta, también afectada..."En Gata se produjeron inundaciones en las calles Marquesa (és Duquessa) de Almodóvar y Doctor Gómez-Ferrer y los daños ascendieron a medio millón de pesetas". A més també estava el carrer Moreres. Si voleu llegir tot l’article del diari digital PUNXEU ACÍ.

Quan diu els carrers afectats, es precís recordar els relats dels més vells del lloc, que recorden quan "els canyissos de les casetes de Plans i Boleries baixaven pel carrer Moreres avall, travessant dels corrals a les portes de les cases".

Fent el balanç, segons uns informes de la Junta de Repartiment de la Província d’Alacant, del Govern Civil, que es guarden a l’Arxiu Històric Provincial, i que el doctor Olcina publicava, trobem els danys provocats pel temporal de pluges dels dies 1 a 4 d’octubre de 1957 en els municipis de la Marina Alta. Al respecte de Gata de Gorgos, els danys en terres de llavor s’estimaven en 210.850 pessetes. Els danys en vivendes, en 167.591 pessetes. Els danys en indústries en 20.000 pessetes. Finalment, els danys en ajuars i animals domèstics en 48.900 pessetes.

(AL RESPECTE DE L'ARTICLE, FAIG UNA CRIDA PER SI ALGUN VEÍ TINGUERA DADES, INFORMACIÓ, DIARIS, FOTOGRAFIES DELS DIES QUE ESTEM ESTUDIANT, PRIMERS D'OCTUBRE DE 1957, SERIA UNA DOCUMENTACIÓ IMPORTANT PER A LA HISTÒRIA DE GATA. Podeu passar-me-la i la publicaria. Gràcies.)

FONTS: estudis sobre el temporal (Jorge Olcina) i altres / diari digital La Marina Plaza. Imatge diapositiva Jorge Olcina: "Clima y riesgos en la Marina Alta. La inadecuación de los períodos de retorno a los periodos pluviométricos".

0 comentarios