Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA FESTA DE LA VERGE D'AGOST. A Gata, la de les alfàbegues

HUI ÉS LA FESTA DE LA VERGE D'AGOST. A Gata, la de les alfàbegues

Seria interessant recuperar aquell cant originari de GATA de la Verge de la Paloma, que són arrels de música religiosa gatera

A la composició, l’altar major amb la Verge i les tradicionals alfàbegues

Tal dia com ahir, vespra de la festa es cantava per la vesprada el "Cant de la Paloma" fins els anys 50, amb una lletra treballada, de la qual es conserva la música també

Hui dia 15 d'agost és la Mare de Déu. Si mirem les advocacions que porta en trobarem moltes. A Gata coneguem a la Verge de l'Assumpció com la Mare de Déu "de les Alfàbegues". Per terres catalanes li diuen també "la Mare de Déu del Llit".

Al llarg de la vesprada d'ahir i la jornada de hui, l'altar major de l'església de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos presenta l'aspecte que vegeu a la composició fotogràfica, ple d'àlfabegues ("ocinum basilicum") de distints tamanys, que durant mesos les dones cuiden i preparen a les seus cases.

Abans es feia processó amb xiquetes i xiquets de Primera Comunió portant les cintes. 

Però, a més de les alfàbegues Gata té una altra informació històrica i cultural en aquest dia de la Mare de Déu d'Agost, que també se li diu. Any rere any, i ja són vuit, reivindique el costum religiós musical, el CANT DE LA PALOMA, que entonaven les dones cantadores la vespra, al mig de l'església de Gata, i que va recollir amb la música i tot Seguí, el musicòleg alacantí per al seu llibre on està publicat.

Aquesta és una de les parts en lletra del "Cant de la Paloma".

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

Caldria no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem la partitura, la lletra completa i la música. Músicòlegs entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-ho com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix i no que altres músics de fora ho facen abans que els gaters.

Finalment, també aprofite per felicitar a totes les que porteu el nom d'Assumpció i compostos.

0 comentarios