Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LA PREMSA PARLA...DE LA REPRESA DE L’EXPEDIENT DE DECLARACIÓ DE BÉ D’INTERÉS CULTURAL (BIC) PER ALS MOLINS DE LA MARINA ALTA. Gata en té tres al seu terme

LA PREMSA PARLA...DE LA REPRESA DE L’EXPEDIENT DE DECLARACIÓ DE BÉ D’INTERÉS CULTURAL (BIC) PER ALS MOLINS DE LA MARINA ALTA. Gata en té tres al seu terme

Hem conegut hui dimarts, per mig de la premsa comarcal, que la Direcció General de Cultura, es va reunir amb alcaldes i concejals dels pobles que tenen molins de vent en el seu terme. El nostre terme de Gata de Gorgos en té tres, dos al nomenat Tossal de Pedreguer i un a l’Alqueria Blanca.

Es pot llegir al digital del diari INFORMACIÓN: "La Marina Alta logra que el Consell tramite la declaración de BIC de sus molinos". Ací teniu l’enllaç, PUNXEU.Per la seua part, LAS PROVINCIAS publica: "Cultura retoma la propuesta de declarar BIC los molinos de viento de la comarca". Al subtítol: "La Marina Alta tiene un total de 29 edificaciones de este tipo que actualmente son Bien de Relevancia Local". Ací teniu l’enllaç a la notícia, PUNXEU.

Més explica la notícia en LA MARINA PLAÇA, que titula: "El Consell inicia per fi la protecció de 29 molins de vent en huit municipis de la Marina Alta". Als subtítols: "La declaració com a BIC d’este emblemàtic patrimoni agrícola i històric present a Xàbia, Dénia, Pedreguer, Gata, Teulada, Benissa, Llíber i Calp portava encallada en la Generalitat des de 2008" i "«Els molins de vent ens parlen dels temps en què les guerres obligaven a les comarques a ser autosuficients» diuen els tècnics de Cultura, que consideren increïbles que no s’hagen preservat abans". Ací teniu tot l’article, PUNXEU.

On són els molins de vent al nostre terme i com estan?

De la mà de Joan Giner i del seu blog "De les Creus al Montgó", coneguem el seu article: "Els topònims de Gata: construccions, cisternes, cocons i llocs singulars (II)", que és un extracte de l’article "Arreplega de toponímia viva del terme de Gata", publicat en actes de la V Jornada d’Onomàstica, Dénia, 2011. Al respecte dels molins en terme de Gata diu que un dels quatre molins de les alqueries Blanques "un sol, que ara està integrat a una caseta, està en el terme de Gata". Dels coneguts com "Molins de Pedreguer" diu Joan Giner: "Conjunt de dos molinets de vent situats a la part alta del tossal de Pedreguer. Documentats per primera vegada per Madoz".

També l’arqueòleg de Xàbia Joaquim Bolufer estudia els molins de vent de la Marina Alta i escriu un article sobre "Els molins de vent del País Valencià. Notes documentals". Parla de les inscripcions sobre els molins (pàgina 428) i al Molí del Tossal de Pedreguer (Marina Alta) de Gata li documenta una "inscripció gravada sobre un dels carreuets de tosca de la brancalada de la porta d’accés" que posa "Año/1839".

FONTS: documentació de Joan Giner i Joaquim Bolufer. Fotografia: Molí de vent a Gata de Gorgos, en una imatge difosa per la Generalitat.

1 comentario

Pep -

Que no son gigantes señor, que son molinos! Como somos de otra nación son 100% diferentes a los de Argamasilla de Alba.