Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

BIBLIOTECA GATA: ACTE PÒSTUM HOMENATGE A VICENT MIQUEL I DIEGO I INAUGURACIÓ DEL FONS ROSARIO DIEGO

BIBLIOTECA GATA: ACTE PÒSTUM HOMENATGE A VICENT MIQUEL I DIEGO I INAUGURACIÓ DEL FONS ROSARIO DIEGO

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE L’ACTE PUNXANT ACÍ)

Dijous passat, dia 9 de juny, va tindre lloc a la Biblioteca de Gata l’acte homenatge pòstum a Vicent Miquel i Diego amb la inauguració de la Sala que acull el fons Rosario Diego donat per ell en 2014 i que recull més de 3.000 volums.
Vicent Miquel, de mare gatera i vinculat afectivament al nostre municipi, va morir a abril 2016.
En l’acte, que va resultar emotiu pel significat que tenia, van participar el Club de Lectura, llegint poemes, tres membres de la banda Unió Musical de Gata i el Cor Serrillàs. Van intervindre la regidora de Cultura, Àngels Soler; Mª Vicenta Pedro José; Vicent Font, i la seua filla Carmen Miquel.

Cal dir també que prèviament a l'acte, es va fer un xicotet marató de contes, llegits per Carme Miquel i laa regidora Àngels Soler, dels mateixos que la biblioteca té ara d'exposició i que es poden veure allí.

Vicent Miquel Diego i la seua estima per Gata (Carme Miquel, juny 2016)

Transcric literament l’escrit que va fer per a l’ocasió la seua germana Carme Miquel, mestra, escriptora i actualment membre de la Acadèmia Valenciana de la Llengua:

"Vicent Miquel Diego va nàixer a La Nucia (Marina Baixa) fa 76 anys. Allà nasqueren també les seues germanes Xaro i Carme. Son pare, José Miquel, era de Mislata i sa mare, Rosario Diego, de Gata de Gorgos. Tots dos eren mestres i quan Vicent tenia 5 anys es van traslladar a València per exercir la seua professió en aquesta ciutat. Així és que la família Miquel Diego va residir a la capital valenciana, però sempre amb el pensament i el cor posats en el poble de la mare.

A Gata passaven els estius i les festes de Pasqua. Però, a més, mentre eren menuts, els tres germans van estar llargues temporades al nostre poble amb les seues ties, Maria i Vicenta "el Llarg", i amb la cosina, Pepita José, en la seua casa del carrer Signes.

La infància, l’adolescència i la joventut de Vicent Miquel van estar impregnades de les vivències gateres. Les trobades amb els amics, les festes de San Cristo, els dies calorosos en la caseta dels "Cauells" ajudant a tallar raïm i a escaldar. I sempre corrent pel terme, botant marges, sentint-se lliure.

Pels seus porus va penetrar profundament la terra, l’aire, el paisatge i la gent de Gata. Sense deixar de passar les vacances al poble, Vicent es va llicenciar en Dret, va fer oposicions a secretari d’Ajuntament i va exercir eixa funció en diversos pobles, fins que l’any 1986 va esdevenir Secretari General de l’Ajuntament de València, càrrec que va ocupar fins la seua jubilació. Prèviament, a finals dels anys setanta va ocupar el càrrec de Secretari d’Actes del Consell Preautonòmic del País Valencià.

Persona molt inquieta a nivell intel·lectual, cultural, social i polític, des de ben jovenet, en plena dictadura, es va implicar en el món valencianista, i va impulsar la campanya, que compta amb més de 20.000 firmes, per tal que l’església utilitzara el valencià en la litúrgia. Relacionat amb la mateixa, l’any 1965 va publicar un llibre "L’església valentina i l’ús de la llengua vernàcula", sempre reivindicant la normalització del País Valencià.

I, a nivell polític, també a l’any 1965, va ser un dels fundadors en la clandestinitat del partit Unió Democràtica del País Valencià.

La seua vinculació amb el poble de Gata va continuar i, encara que en els últims anys amb menor freqüència, sempre que podia venia per festes o feia alguna visita acompanyat de les seues tres dones estimades, és a dir, l’esposa Carmen Lasso de la Vega i les dos filles, Carmen i Anna. Es donà la coincidència que Anna, va exercir de Secretària de l’ajuntament de Benissa els anys 2007 i 2008 i que durant eixe temps va tindre acumulada durant nou mesos la secretaria de l’Ajuntament de Gata, fet que, per raons òbvies, a Vicent Miquel li va produir molta satisfacció.

La satisfacció que sempre li produïa vincular-se d’una manera o altra amb el nostre poble i que va ser molt gran l’any 1996 quan va fer de pregoner de les festes patronals.

Per tot això, no va tindre cap dubte quan va decidir fer una donació de part dels llibres que conformaven la seua biblioteca personal, els donaria a la Biblioteca de Gata, amb l’única condició que el seu legat portara el nom de sa mare, és a dir, Fons Rosario Diego. La donació es va fer efectiva en el Ple de l’Ajuntament del dia 26 de març de 2014 en un acte que ell va valorar molt.

El dia 1 d’abril d’enguany, Vicent Miquel i Diego va morir a València de manera sobtada. Però, a través dels llibres que va donar, la seua memòria permaneixerà en la Biblioteca de Gata de Gorgos. 

Carme Miquel, Juny 2016 "

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.


0 comentarios