Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS DIUMENGE 17, FESTA DE SANT ANTONI ABAD. El Raval i la Placeta ho celebren

HUI ÉS DIUMENGE 17, FESTA DE SANT ANTONI ABAD. El Raval i la Placeta ho celebren

Aprofite la finestra del blog per felicitar a tots els que porteu el nom del sant, Toni, Antonio, Antònia, Tonica, Anto, i demés compostos.

Hui és la festivitat del sant anacoreta, de SANT ANTONI ABAD, que per ací diguem del Porquet. Fou abad. Naixqué a Egipte cap a l’any 250 i va morir molt vellet i centenari l’any 356. Segons es conta va viure 105 anys.

Al morir els seus pares, va repartir els seus bens entre els pobres i es retirà al desert, on començà a portar una vida d’austeritat i penitència. Els altars el representen amb un porquet, d’ahí el malnom que porta.

Sant Antoni s’envoltà de molts deixebles, va saber confortar a molts confesors de la fe durant la persecució de Dioclecià i recolzà firmement a Sant Atanasio en les seues lluites contra els arrians.

A Gata és tradicional des dels anys 40 del segle XX, pel Tio Pepe Lluís, fer-li festa al sant. La placeta de Sant Antoni és el lloc on està posada la seua imatge en talla. Una deixa que ve de l’any 1976 diu que se li faça festa. Els seus hereus encara la fan complir.

Si voleu conéixer la història de la que vos estic parlant, PUNXEU ACÍ. L'article el vaig publicar el 17 de gener de 2011 a este mateix blog.

Pel que fa als refranys, vos en pose quatre i dedicats al sant, que per això és hui el seu dia:

PER SANT ANTONI FA UN FRED DEL DIMONI.

SANT ANTONI ES VA ENAMORAR D’UN PORC, SANT JOSEP D’UN BE I JO DE VOSTÉ.

A LA NOVENA DE SANT ANTONI, EL QUÈ NO HI VINDRÀ, NO TINDRÀ OLI.

SANT ANTONI DEL PORQUET, ALS XIQUETS UN DINERET.

FONTS: www.santopedia.com i variades (refranys de Sant Antoni) / blog CRONISTA DE GATA (Història de Sant Antoni de Gata, 17-1-2011).

0 comentarios