Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EXCEL·LENT CAMPANYA DE L’OLI A L’ALMASSERA DE LA COOPERATIVA "SANTÍSSIM CRIST" DE GATA: en tres setmanes, 168.245 kilos

EXCEL·LENT CAMPANYA DE L’OLI A L’ALMASSERA DE LA COOPERATIVA "SANTÍSSIM CRIST" DE GATA: en tres setmanes, 168.245 kilos

S’han superat ja les campanyes de 2013 i 2014 i s’han tret ja més de 25.000 litres d’oli

(ACÍ TENIU L'ÀLBUM DE FOTOS DE LA VISITA A L'ALMÀSSERA DE GATA)

D’excel·lent es pot considerar la campanya 2015 de l’oli, a l’almassera de la cooperativa "Santíssim Crist" de Gata de Gorgos. Des del dia 21 d’octubre que l’almassera va obrir les seues portes ja s’havien mòlt un total, fins al divendres dia 13, de 168.245 kilograms, segons comentava l’administratiu Vicent Torres. A sols tres setmanes del començament de la campanya i restant poc més d’un mes, aquesta xifra ha superat ja la temporada de 2013, que va ser de 150.894 kilograms i la de 2014 que va ser de 128.559. Potser que sols aquesta setmana puga superar les dues passades juntes.

Tots els dies es formen llargues cues de vehicles des de les set del matí al carrer Lepanto de Gata, on està ubicada l’almassera. Sols entren olives pel matí i per la vesprada es dediquen els dos operaris, Eduardo i Jaume, a treballar totes les olives. La maquinària no para. Es treballa de dotze a 14 hores al dia, ininterrompudament. Un detall important: tres gaters estan al front de tot el treball de l’almassera, a la que arriben olives des de tots els punts de la comarca i inclús més enllà, des d’Oliva a Benidorm.

Entre les parades fetes per aquell que les vol i té les suficients olives i les que són comunes, s’han extret ja més de 25.000 litres en els que es porta de campanya.

La maquinària italiana de la marca Rapanelli, adquirida per la cooperativa a finals dels anys 80 del segle XX, fa una funció en cadena. De la bàscula les olives passen a la cinta transportadora que les puja a la tolva comuna. D’allí una altra cinta transportadora comença a posar-les als depòsits. Es separaran i netejaran les olives, es centrifugarà el líquid, es separarà el caldo bó, l’oli, de la resta i allò que diem la morca eixirà a l’exterior apilant-se fora i portant-se després a un depòsit soterrat, que hi ha unes metres més endavant.

Foto de Miguel Vives Signes.


Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
Finalment, agraïsc al personal de l’Almàssera haver pogut fer el reportatge.

0 comentarios