Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HEM ENTRAT A LA TARDOR A LES 10 H. 21 M. SEGUEIX EL BON TEMPS A GATA

HEM ENTRAT A LA TARDOR A LES 10 H. 21 M. SEGUEIX EL BON TEMPS A GATA

L’estació de la tardor és ja una realitat. Exactament a les 10 hores i 21 minuts hora peninsular ha començat aquesta nova temporada astronòmica que porta moltes novetats. Esta estació durarà 89 dies i 20 hores. Acabarà el 22 de desembre amb l’inici de l’hivern.

A GATA tenim els particulars refranys, com aquell que diu: A SANT MIQUEL TOT VA A REPÈL. La tardor i Sant Miquel van unides. També és molt conegut a Gata com a altres indrets L’ESTIUET DE SANT MIQUEL, que enguany llevat de dues setmanes està allargant-se des de l’estiu.

En cinc dies, el 28 de setembre ja tenim el primer fenòmen astronòmic: un eclipsi total de lluna. Serà visible des d’Espanya. Alcançarà el seu màxim a les 4 hores i 48 minuts, hora oficial peninsular. 

Per altra part, el diumenge 25 d’octubre és el canvi d’hora, recuperant-se l’horari d’hivern. El canvi d’hora es produirà l’últim diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 25 d’octubre hi haurà que retrassar el rellotge fins les 2, amb la qual cosa eixe dia tindrà, oficialment, una hora més. Esta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’acurta més ràpidament. El Sol ix cada dia un poc més tard i per la vesprada es posa abans. Pel que fa a la lluna, la primera lluna plena de la tardor es donarà el 28 de setembre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En esta tardor es donaran altres dues llunes plenes: 27 d’octubre i 25 de novembre.

FONT: Dades, Observatorio Astronòmic Nacional (IGN, Ministeri de Foment) / Foto: detall parcial de Gata, Pepa Martí Pedrós.

0 comentarios