Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FESTES NADALENQUES: HUI, SEGON DIA DE NADAL (seguim les tradicions)

FESTES NADALENQUES: HUI, SEGON DIA DE NADAL (seguim les tradicions)

Passat el dia de Nadal, hui segon dia de Nadal, és SANT ESTEVE (en castellà Esteban). Va ser un protomàrtir, ple de fe i de l’Espirit Sant, el primer dels set diàcons que els deixebles elegiren com a cooperadors del seu ministeri. També fou un dels primer màrtirs, que donà testimoni de Crist Jesús i per això va ser lapidat mentre resava pels perseguidors. Vixqué al segle I després de Crist.

I el refranyer té per aquest dia de Sant Esteve prou refranys. Us en pose tres:

PER SANT ESTEVE, UN PAS DE LLEBRE (referint-se a que comença a allargar-se el dia mínimament).

DURAR DE NADAL A SANT ESTEVE. Fixeu-se, sols un dia.

PER NADAL I SANT ESTEVE, CADASCÚ A CASA SEUA.

Abans el segon dia de nadal es celebrava més. Enguany pareix que es festeja prou més que l’any passat al caure en divendres al calendari. Sant Esteve era el dia en el qual anaven a dinar a casa de la família de l’altra parella, si el dia de Nadal havien anat a casa seua. També les estrenes hi havia el costum d’allargar-se i si hom no s’havia pogut anar el dia Nadal encara hui es podia.

Astronòmicament, el segon dia de Nadal per ser Sant Esteve es nomenat com a una fita del dia: Si Santa Llúcia és un pas de pardal, ja em dit a l’article anterior que hui és un pas de llebre. El dia comença poquiu a poquiu a allargar-se.

A la imatge, podeu veure l’homilia de la missa solemne d’ahir DIA DE NADAL a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata (Foto: Antonio Puerto).

FONTS:www.santopedia.com / Antonio Puerto (foto) i diverses.

0 comentarios