Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEU QUE...en 1946 hi havia a Gata set principals indústries dedicades al palmito

SABIEU QUE...en 1946 hi havia a Gata set principals indústries dedicades al palmito

Trobe la informació a la revista "Agricultura Revista Agropecuaria" que s’editava a Madrid desde 1932. Al número 175 (any XV), datat al novembre de 1946, a la página 598 i relacionat amb "Proveedores de palma rastrillada", Don Hugo Huber de Barcelona, s’interessa pels productors de palma existents a Espanya. Li respon l’ingenyer agrònom Luis Torras Uriarte i li diu: "Suponemos que el señor consultante se refiere a la palma que se utiliza para la confección de sombreros, cestas, bolsas, etc,..." i en altre paràgraf diu: "...A base de las palmas procedentes de palmitos, existen fuertes industrias en los pueblos de Gata de Gorgos y Pedreguer, de la provincia de Alicante." I ara descobrix la resposta, quines firmes eren, pose textualment:  "Las principales firmas de la primera localidad citada son: V. Caselles Pedrós, F. Costa Mas, J. Moncho Ibars, Pedrós y Salvá, V. Pedrós Fornés, J. Signes Costa y V. Signes Fornés".

* Ens comenta Paco Moncho al respecte d’aquests empresaris: "J.MONCHO IBARS, es el meu pare, que tenia fàbrica de sombreros, barxes, etc. de llata, clar. La fàbrica estava al carrer Constitució, on ara és la gestoría del Melillano".

Fa una observació Torras molt interessant: "Ahora bien, no dándose económicamente en dicha provincia el palmito, la palma, generalmente ya rastrillada y trenzada, los industriales citados la reciben de otras provincias, siendo el principal abastecedor de las citadas firmas  don Francisco Caro, quien las remite de Almogia, provincia de Málaga".

* Des de Barcelona, ens comenta Montse Mulet Pérez: "Aquesta foto em recorda la meva infancia la uela em deia: si no fas deu braces de gradable oblidat d'anar esta vesprada amb els amics i a mes ho complia o feia la tasca que m'havia posat o de vetlar res. Com recorde aquells temps ....."

A la fotografia, una imatge antiga de dones fent llata.

FONT: Revista "Agricultura Revista Agropecuaria", nº 175, novembre 1946. 

1 comentario

PACO MONCHO -

J.MONCHO IBARS, es el meu pare, que tenia fàbrica de sombreros, barxes, etc. de llata, clar. La fàbrica estava al carrer Constitució, on ara es la gestoría del Melillano.