Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATERS I GATERES AMB CARRERS DEDICATS ( II )

GATERS I GATERES AMB CARRERS DEDICATS ( II )

EL PARE MULET portà el Crist a Gata al segle XVIII

La segona part d’aquesta minisèrie de gaters i gateres amb carrers dedicats, està dedicada a un altre religiós important per al poble de Gata, que vixqué entre els segles XVII i XVIII. Fou el PARE ANTONI VICENT MULET MONFORT. Ell portà la imatge del Santíssim Crist del Calvari a Gata, la que tant veneren els gaters i de la que estem pròxims -un any més- a les seues festes patronals.

Pel que fa al carrer, la corporació de Gata li dedicà el carrer l’any 1916, com ja vam veure junt amb el Bisbe Cervera. Deia que es posava a una part del carrer Andrades. Per eixe temps, el carrer que hui és Doctor Gómez Ferrer feia un corneló just a aquest lloc. A l’obrir-se els carrers, ja tindre la seua pròpia història.

Com tots sabeu, el carrer Pare Mulet té una perruqueria i una farmàcia. Es curt, però important perquè per allí passen les processons al seu itinerari general. A un extrem té el nomenat carrer Doctor Gómez Ferrer. A l’altre, el carrer la Bassa.

Però, qui era aquest frare franciscà tan important per a Gata?

Naixqué  el Pare Vicent el 2 de desembre de 1691, fa 323 anys. Fou Beneficiat de la catedral de València. Després passà a Dénia. Va morir a aquesta ciutat el 22 de novembre de 1770, als 79 anys. Fill ilustre de Gata, perquè donà al poble la imatge del Crist del Calvari, segons reflexava el Llibre de Visites Pastorals. Impulsà la construcció de l´ermita per a “cobijar” la imatge del patró (la capella es construí des de la Quaresma de 1762 a 1770, durant vui anys). Ell mateix pujà la imatge i la col·locà al camarí de l´ermita en 1764. El Pare Mulet tenia aleshores 73 anys. L´ermita del Crist fou beneïda el 12 de febrer de 1770, acabades les obres i sent el mateix any que va morir. Els veïns de Gata li dedicaren un carrer a la seua memòria.

A la imatge, el Crist del Calvari i la "hornacina" provisional de després de la guerra. Les andes eren menudes i la capelleta es va fer de paperets.

FONT: Dades històriques: Relació de religiosos i preveres de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata. Arxiu parroquial.

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

A "curiós":
Gràcies per la puntualització, ho pose tal com ho dius. Entre tots fem el blog.

curiós -

Eixa "hornacina" no era la qué es va fer provisional després de la guerra?
A mí em sembla que les andes són les xicotetes que havia a l'església i la capelleta en sí es de paperets