Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS UNA GRAN FESTA. BON NADAL A TOTS ELS USUARIS DEL BLOG

HUI ÉS UNA GRAN FESTA. BON NADAL A TOTS ELS USUARIS DEL BLOG

HUI ÉS LA FESTA DE NADAL. DES DEL BLOG, EL CRONISTA DE GATA VOS DONA EL BON NADAL I ja esperem el canvi d’any i els Reis Mags

El Nadal ha començat, les festes que commemoren el natalici del Nen Jesús són ja una realitat. Anit, en nombroses esglésies del món, també a la nostra, es va fer la popular missa del gall, es van cantar Nadales. Hui s’han continuat fent misses, s’han reunit les famílies i s’ha menjat el tradicional Putxero de Nadal a la llar de la casa. Els xiquets han rebut els regalets del Pare Noël, un invent més de la societat consumista, i ara a gaudir d’ells.

El temps és propi de Nadal, temps rebolicat, temps de poca pluja i prou vent, vent de ponent. Són les sobres d’allò que li diuen la ciclogènesis eclosiva i que tan de mal ha fet pel nord. Encara hui i demà porta mal temps, cal anar alerta.

El Nadal té moltíssims refranys i dites populars. I si no mireu aquestes: 

Nadal, al foc, i a Pasqua, al joc; A Nadal, capa no em cal; i d’allí enllà, fred ja no en fa. A Nadal, coques. A Nadal, fred com cal. A Nadal, l’all al bancal. A Nadal, neules. A Nadal, tota roba cal. A Nadal, un pas de gall. A Nadal, un pas de pardal.

Pel que fa al calendari mireu si hi ha refranys que comencen a Nadal: De Nadal a Carnaval, set setmanes per igual. De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes. De Nadal a Carnestoltes, tot el món va en tretze voltes. De Nadal a Nadal, un any va. De Nadal a Sant Esteve durarà la bondat teua. De Nadal a sant Esteve, un pas de llebre. De Nadal a Sant Joan va mig any. De Nadal a Sant Joan, mig any cabal. De Nadal a sant Julià, tretze dies hi cal comptar. De Nadal a sant Martí, quinze dies de porquí. De Nadal a sant Sebastià vint-i-cinc dies hi ha. De Nadal a Santa Agnès, temps de Pasqua és. De Nadal i de Sant Joan només n’hi ha un cada any. De Nadal un mes abans i un mes després hivern és.

A la fotografia, el Nen Jesús que presidia anit, hui i aquests dies de nadal, l’altar major de l’església parroquial de Gata.

1 comentario

un fan -

Bon nadal a tu també!