Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 3.- carrer La Bassa

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 3.- carrer La Bassa

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb la sèrie encetada dimarts, toca el torn hui a un altre carrer que vertebra el centre del nucli urbà i dona entrada des de la general cap a la plaça. El carrer paral·lel al que veíem ahir (carrer Doctor Gómez Ferrer) és el carrer La Bassa.

Si entrem, com va el tràfic rodat, pel carrer la Bassa, ens ixen al pas el carrer Xaló -per la dreta-, el carrer la Constitució i Pare Mulet -per l’esquerra, i el carrer Duquessa d’Almodòvar, que el creua formant quatre cantons un tant especials, donat que l’edifici de l’Ajuntament té la seua façana lateral al final d’este carrer, continuant amb el Centre Social Integrat.

De la mà del meu article de 1992, cal ressenyar que el carrer la Bassa va canviar de titulació a la república, en 1931, posant-li el nom de Blasco Ibáñez. En temps de la dictadura des de 1939 se li va posar al carrer el nom de José Antonio, tornant cinquanta anys més tard al seu nom popular, carrer La Bassa.  Com a curiositat, en 1979, pel costat de l’Ajuntament volia continuar-se el carrer cap al riu i dalt d’un pont fer un aparcament i que servira també de mercat municipal. Tot es va quedar ahí.

Al carrer trobem una llibreria, també una sabateria, un vídeoclub que fa cantonada, una tenda d’articles de regal, una guarderia i al final, també fent cantonada, una altra tenda d’articles de regal. En un tram del carrer la Bassa, si ens fixem, les balconadas de les cases tenen una decoració recarregada.

Per ací passen les processons, al carrer es jugaven les partides de pilota de les festes i quan feien bous al corro gran del centre urbà el carrer era un dels principals, fent moltes entrades de bous per ací.

En quan a l’art de carrer, dels plafons ceràmiques, tenim una capelleta restaurada i una altra nova, la vella és dels sants Roc i Sebastià i la nova està dedicada a la Puríssima Xiqueta.

A la composició, diverses instantànies del carrer La Bassa, no sols actuals, sinó també antigues.

I recorden/recordeu que a la columna lateral dreta de la façana del blog teniu com a tema "Els nostres carrers i places". Si punxeu podreu fer el passeig virtual pels carrers que vaig publicant, que fins ara són: Plaça de l’Església (19-3) i carrer Doctor Gómez Ferrer (20-3).

0 comentarios