Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui és l'Ascensió del Senyor. També és Sant Doroteo.

Hui es celebra la FESTA DE L’ASCENSIÓ, quaranta dies després de la Resurrecció. Acaba el temps de la Pasqua. Jesús es despedix físicament dels seus deixebles i els dona les últimes instruccions. Diumenge que ve serà Pentecostés.

Abans, quan eren altres temps, valia la cançoneta: TRES JUEVES HAY EN EL AÑO QUE RELUCEN MAS QUE EL SOL: JUEVES SANTO, CORPUS CHRISTI Y EL DIA DE LA ASCENSIÓN. Ara, excepte el Dijous sant i no sempre, les altres dues festes, entre elles la de hui (el dia de l’Ascensió) han passat a diumenge. "Aneu per tot el món i anuncieu la Bona Nova a tota la creació..." va dir. Hui recorda l’Església una de les dues lectures: "Mentre miraven fixament al cel cap on anava Jesús, se’ls aparegueren dos homes vestits de blanc..."(Fets dels Apòstols, 1, 3-11).

També és hui la festa de SANT DOROTEO de Tiro. Aquest sant libanés vixqué entre els segles III i IV. Fou bisbe. Va patir molt sota el domini de Dioclecià. En temps de l’emperador Julià, quan ja tenia més de 107 anys d’edat, el van martiritzar.

Pel que fa al refranyer, com ja he posat en castellà el de "Tres jueves..." us en pose altre en valencià:

PER SANT JOAN, AGAFA LES ESPARDENYES I FOT EL CAMP, SI NO, PASSARÀS FAM.

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.

0 comentarios