Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui és la festa de Sant Vicent Ferrer. També hui és Sant Atanasi.

SANTS I REFRANYS: Hui és la festa de Sant Vicent Ferrer. També hui és Sant Atanasi.

L’església valenciana celebra hui, dilluns de l’Octava de la Pasqua, la festa de SANT VICENT FERRER, malgrat que la seua festa és el 5 d’abril. Naixqué Vicent Ferrer en 1350 a València i va morir a Vannes en 1419. Fou canonitzat el 3 de juny de 1455 pel papa Calixte III. Prevere de l’Orde de Predicadors, va recórrer incansablement ciutats i camins d’Occident, sol·lícit per la pau i la unitat de l’Església, predicant a pobles innumerables l’Evangeli de la penitència i la vinguda del Senyor, fins que a Vannes, de la Bretanya Menor, a França, lliurà el seu espírit a Déu.Tenim a la comarca, al poble veí de TEULADA, la FESTA MAJOR, ja que Sant Vicent Ferrer és el patró del poble. Recentment s’ha celebrat el VI centenari de la vinguda d’aquest sant miraculós a les terres teuladines, per veure a sa germana Constanza que vivia a Teulada.

Hui 2 de maig també és SANT ATANASI, nascut i mort a Alexandria (297-373). Fou Doctor de l’Església i bisbe. Defensà amb valentia la fe catòlica des del temps de l’emperador Constantí fins Valente, soportant nombroses pressions per part dels arrians i sent desterrat en varies ocasions. Finalment, tornà a l’Església que se li havia confiat i, després de molts combats i d’haver conseguit moltes victòries per la seua paciència, descansà en la pau de Crist en el 46 aniversari de la seua ordenació episcopal. Principal opositor a l’arrianisme va ser aclamat doctor l’any 1568 per Pius V.

Hui ACABA EL CICLE DE PASQUA. Encara hui al nostre poble, les quadrilles d’amics ixen de "berenaret de Pasqua", de "mones". Hui dia Sant Vicent era costum que els vicents de les quadrilles convidaren a la resta o que els xics a les xiques, ja que al llarg de totes les Pasqües hi havien preparat les núvies el berenar o el dinar. Ara els temps canvien, els costums també.

Pel que fa al refranyer i perquè s’acaba Pasqua en pose dos més del temps:

SI TINC CALOR PER FEBRER PER PASQUA TREMOLARÉ.

ELS OCELLS PER LA QUARESMA FESTEGEN I PER PASQUA ES CASEN.

A la fotografia, la imatge de Sant Vicent Ferrer a l’altar major de Gata.

FONTS: www.santopedia.com; www.aldeaglobal.net i www.angeldaban.com.

0 comentarios